Pazar 04.11.2018

Turuncu hasat

Türkiye’nin havuç ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan Beypazarı’nda, kışlık havuç hasadı başladı

BEYPAZARI'NDA yaklaşık 10 bin yerli 4 bin Suriyeli işçinin çalıştığı havuç üretimi, Türkiye'nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını karşılıyor. Beypazarı'nda sabah erken saatlerde tarlaya ulaşan işçiler havuç sökümü yapıyor. Tarlada toplanarak çuvallara doldurulan havuçlar, yıkama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde önce geniş bir havuzda kaba temizliği yapılan havuçlar, daha sonra yıkama makinesinden geçerek, paketleme kısmına ulaşıyor. Sebze halleri ve marketlerde Beypazarı havucu ismi ile yer alan havuçlar, ev hanımlarınca özellikle tercih ediliyor. Beypazarı'nda 20 bin dekar havuç ekili alan bulunuyor. Havuçların bir kısmı günlük kullanıma, bir kısmı kuyulama, bir kısmı da soğuk hava depolarına kaldırılıyor. Kuyulardaki havuçlar Şubat-Mart aylarına kadar, soğuk hava depolarına koyulan havuçlar ise Mayıs-Haziran aylarına kadar sevkiyatı yapılıyor.

HAVUCUN ANAVATANI
Beypazarı Bostancıları Tarımsal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ahmet Gencer, havucun anavatanının Beypazarı olduğunu aktardı. Türkiye'nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını Beypazarı'nın karşıladığını ifade eden Gencer, "Türkiye genellik de yaklaşık 600 bin ton havuç üretilmektedir. Bunun yaklaşık yüzde 40'ını Beypazarı üretiyor. 20 bin dekar alanda 200 bin tona yakın havuç üretiyoruz. Türkiye'de 4 milyona yakın Suriyeli kardeşimiz var. Beypazarı'nda 4 bin civarında Suriyeli kardeşlerimize iş imkânı sunuyoruz. 12 ay boyunca havuç yetiştiriyoruz. Yaz döneminde yazlık dediğimiz havuçlarımız yetiştiriyoruz. Mayıs ayından Ekim ayına kadar. Ekim ayından itibaren kışlık dediğimiz havuçlarımız yetişiyor. Kış havucu Ekim ayından başlar Nisan ayına kadar toprakta donmadığı sürece devam eder." dedi.

35 ÇUVAL HAVUÇ ÇIKARIYOR
Kış aylarının soğuk olmasından dolayı havuç çıkarmanın zor olduğunu söyleyen Burak Belen, "Askerden yeni geldim. İş bulamadığımdan dolayı tarlada havuç topluyorum. Günlük yevmiye usulü burada çalışıyorum. Toplanan havuçları traktöre yükleyip boşaltıyoruz. Sabah 5'de kalkıp 7'de iş başı yapıyoruz. Sabahları çok fazla soğuk oluyor. Tek başıma 30-35 çuval havuç çıkarıyorum" dedi. Elvan Akkayaoğlu ise "Tarladan gelen havuçlar burada yıkanıyor. İyi, orta boy ve kırık olanları kasalara koyuyoruz. Suyu sıkılır, böreği, tatlısı, lokumu yapılıyor" ifadesini kullandı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.