Peşmerge kaçıyor Irak ordusu ilerliyor

IKBY’ye bağlı peşmerge işgal ettiği topraklardan çekilmeye devam ediyor. Pazartesi günü 15 saatte Kerkük’ü geri alan Irak ordusu, dün Sincar, Başika, Karatepe, Hanekin ve Pervezhan Sınır Kapısı’nda kontrolü yeniden sağladı
PKK İŞGALİNDEYDİ
Irak ordusu dün ayrıca Türkiye açısından kritik öneme sahip Musul'un Sincar ilçesini de geri aldı. Ağustos 2014'te terör örgütü DEAŞ'ın işgalinin ardından 2015 sonlarında peşmerge ve terör örgütü PKK'nın ele geçirdiği ve çoğunlukla Ezidilerin yaşadığı Sincar'ın kontrolü Irak ordusuna geçti.
BAŞİKA'DAN DA ÇEKİLDİLER
Öte yandan Irak güvenlik güçleri, Musul'un güneydoğusundaki Mahmur ilçesine girdi, peşmerge güçleri ise geri çekildi. Erbil'in güneybatısında yer alan Mahmur ilçesi, 2003'ten bu yana peşmerge güçlerinin denetiminde bulunuyordu. Perşmergenin dün geri çekildiği yerler arasında Türkiye'nin askeri üssünün bulunduğu Başika kasabası da var. Irak güvenlik kaynakları ayrıca peşmergenin İran sınırındaki Hanekin bölgesinden dün çekildiklerini ve Irak birliklerinin boşalan mevzilerde konuşlanmaya hazırlandığını söyledi. Irak güvenlik güçlerinin, IKBY ve İran arasındaki Pervezhan Sınır Kapısı'na girdiği de iddia edildi. Tuzhurmatu'daki güvenlik noktaları ise tamamen Türkmenlerin eline geçti.
BARZANİ: GEREKEN YAPILACAK
IKBY Başkanı Mezud Barzani yaptığı yazılı açıklamada "Kerkük'te yaşananların sebebi, Kürdistan'daki bazı siyasilerin tek taraflı hareket etmesidir. Kürdistan halkı emin olsun ki gereken yapılacaktır" ifadesini kullandı. IKBY Peşmerge Bakanlığı da Erbil ile Bağdat arasındaki sınır hattının Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu öncesi imzalanan anlaşmaya göne belirleneceğini bildirdi. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ise "IKBY referandumu mazide kaldı. Irak bayrağının ülkenin her yerinde asılması gerekir" dedi.
'IKBY'DE LİDERLİK SORUNU VAR'
IKBY lideri Mesud Barzani yönetimine bağlı peşmerge daha önce birçok kez Kerkük'ten çekilmeyeceklerini direneceklerini açıklamıştı. Ancak Irak ordusunun operasyona başlamasından sadece 15 saat sonra kentin kontrolünün tamamen peşmergeden çıkması dünya basınında geniş yer buldu. İngiliz Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn yazısında, Kerkük'te yaşananların Kürtlerin siyasi liderliğinin tahmin edildiğinden daha fazla bölünmüş olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.
ERBİL'E HENDEK
Irak merkezi hükümetine bağlı güçlerin Kerkük'te kontrolü sağlamasının ardından peşmerge, Erbil- Kerkük karayolu üzerinde mevzi kazmaya başladı. Olası çatışmalar nedeniyle dün Kerkük'ü terk ederek Erbil ve Süleymaniye'ye kaçan Kürt aileler ise evlerine dönmeye başladı. Sivillerin dönüşleri sırasında kent girişindeki yer yer izdiham oluştu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Irak'ın Kerkük kentindeki olaylara ilişkin, bölgedeki bütün taraflara askeri aktiviteleri koordineli bir şekilde yapmaları ve sükuneti sağlamaları yönünde çağrıda bulundu.
EN SON HABERLER
- 1 Mahkeme kararını verdi: Ünlü Fransız oyuncu cinsel saldırıdan suçlu bulundu
- 2 Almanya’da darbe operasyonu: Gözaltılar gerçekleşti
- 3 Arnavutluk’ta seçim maratonu tamamlandı: Sonuçlar belli oldu
- 4 İsrail Cumhurbaşkanı’nın Almanya ziyareti protestoların hedefinde: Uluslararası hukuka saygı gösterin
- 5 Arnavutluk’ta seçim heyecanı: Halk sandık başına gidiyor
- 6 Berlin’de ‘Muhammed’ ismi zirvede
- 7 Vatikan'dan siyah duman: Papa yine seçilemedi
- 8 Fransa Suriye hattında diplomasi trafiği: Şara ve Macron Paris’te buluştu
- 9 Almanya’dan göç politikalarında sert adım: Geri çevirme dönemi başlıyor
- 10 Almanya Başbakanı’ndan Rusya açıklaması: Avrupa için en büyük tehdit