Dönerde fosfat yasağı AP’den geri döndü
Dönerde fosfat katkı maddesi kullanılmasının yasaklanmasını içeren düzenleme, Avrupa Parlamentosu’ndan onay alamadı
BİLİMSEL VERİ YOK
Geçtigimiz günlerde AP ve AB Komisyonu, dönerde fosfat katkı maddesi kullanılmasıyla ilgili anlasmazlığa düşmüştü. AB Komisyonu kuzu, koyun, dana, sığır ve tavuk etlerine fosfat, fosforik asit, di fosfat, tri fosfat, polifosfatın katkı maddesi olarak kullanılmasına izin verilmesi hakkında düzenleme teklifinde bulunmuştu. AP Gıda Komitesi, dönerde gıda katkı maddesi fosfatın yasaklanmasına ilişkin bir teklifi görüşmüş, fosfatın kalp sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle döner ve kebaplarda kullanımının yasaklanmasını istemişti.
AB kuralları et ürünlerinde fosfat kullanımına genel olarak izin vermiyor ancak etin lezzetini ve suyunu korumak için çeşitli istisnai durumlarda söz konusu maddeler kullanılabiliyor. Oylamanın aksi yönde sonuçlanması durumunda, dondurulmuş dönerde fosfat katkı maddesi yasaklanabilecek ve Avrupa'daki hazır döner üretim tesisleri büyük oranda etkilenecekti. Daha çok Yeşiller ve Sosyalist gruplara mensup AP üyeleri, dondurulmuş döner etinin, fosfat katkı maddesi kullanıldığı ve sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle yasaklanması için girişimde bulunmuştu.
ARAŞTIRMA SÜRÜYOR
Avrupa Gıda Güvenligi Otoritesinin, fosfat katkı maddesi kullanılan dondurulmuş etlerin sağlığğa zararlı olup olmadığıyla ilgili çalışması devam ediyor. Araştırma sonucunda insan sağlığına zararlı bir durum çıkması halinde döner etinde fosfat tartışmaları yeniden baslayacak ve yasaklanması yeniden gündeme gelebilecek.
EN SON HABERLER
- 1 Vatandaşlık yasası demokrasiye faydalı
- 2 Asgarı̇ ücrete 15 € teklifi
- 3 ‘Dönerci rica etti ben de götürdüm’
- 4 Aile yaşamından uzaklaşılıyor
- 5 İnsan olarak iğreniyorum
- 6 Açık mektuba açık linç
- 7 Ömer İlday’a büyük ödül
- 8 Şampiyona öncesi tatbikat
- 9 Hükümette emeklilik krizi
- 10 Vekil maaşına rekor zam