Aylığın durdurulup yeniden başlatılması
Sizlere bu yazımızda, herhangi bir nedenden ötürü kesilen emekliği aylığının yeniden başlatılabilmesi için hangi yolun izlenmesi gerektiğini anlatacağız
- Çalışmadığınız, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almadığınızın tespit edilmesi halinde aylıklarınız, durdurulduğu tarihten geçerli olmak üzere ödenir.
- Çalıştığınız, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği aldığınızın belirlenmesi halinde emekli aylığınız kesilir.
Yersiz yapıldığı tespit edilen ödemeler sizlerden geri alınır.
3201 sayılı yasa kapsamında aylık alanlar, Tekrar yurtdışında yabancı ülke mevzuatına göre aylık alanlar, İkamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alanlar, Türkiye'de sigortalı çalışmaya baslayanların aylıkları, tekrar çalışmaya basladıkları veya yardım aldıkları tarihten itibaren kesilir.
Türkiye'de sosyal güvenlik destek primine göre çalısan ve borçlanma kanununa göre aylık baglananlar için aylık kesilme islemi uygulanmaz.
TEKRAR BAŞVURU ŞART
Emekli aylıkları kesilenler, artık yardım almıyor ve veya çalışmıyorsa, aylıklarının tekrar ödenmesi için yazılı talepte bulunabilir.
Bu durumda talep tarihini takip eden aybaşından itibaren aylıklar tekrar ödenmeye baslanır.
Çalışmanızın sona ermesi nedeniyle aylıklarınızın yeniden ödenmesi için talepte bulunmanız halinde;
- Yurtiçinde geçmişse, bu çalışmalar da dikkate alınarak aylıklar, ilgili sosyal güvenlik kanunlarındaki hükümlere göre hesaplanarak,
- Yurtdışında geçmişse, kesildiği tarihteki aylığı, tekrar bağlanan aylığın başlangıç tarihine kadar ilgili sosyal güvenlik kanunlarındaki artış hükümlerine göre yükseltilerek, yeniden bağlanır.
Aylığın kesildiği süre içinde yurtdışında geçen sigortalılık sürelerinin kanuna göre borçlanılması halinde, bu süreler ve bu sürelere ait prime esas kazançlar, ilgili mevzuat çerçevesinde yeniden aylık bağlanmasında değerlendirilir.
Borçlanılan yurtdışı sürelerine istinaden hak sahiplerine yani es, çocuk ve anne-babaya bağlanan aylıkların kesilmesi ve yeniden bağlanmasında ilgili sosyal güvenlik kanunu hükümleri uygulanır.
Hem çalışıp hem de aylık alıyor iseniz ve bu islemi de devlete verdiğiniz beyan ve taahhüttün aksine yapıyorsanız, zaman geçirmeden aylığınızı durdurma dilekçesi vermeyi unutmayınız.
Aylığınızın durdurulmasını engellemek için mutlak surette çalışmaya başladığınız an bir dilekçe verip aylığınızı durdurun. Her altı ayda bir gelen emekli zammından faydalanırsınız.
Ölüm halinde Sosyal Güvenlik Kurumu'nu haberdar edin. İkametiniz yurtdışı ve emekli aylığı alıyorsanız emekli aylığınızı bağlayan SGK İl Müdürlüğü'ne her yıl yoklama belgesi göndermeyi ihmal etmeyiniz.
İTALYA'DAKİ İKAMETİM GEÇERLİ SAYILIR MI?
Sebiha / İTALYA
1 Ocak 1968 Türkiye doğumluyum. 2001 yılından beri Italya'da yaşıyorum. Italya'da çalışmışlığım yok. Türkiye'de geçen sene 2 ay çalışmışlığım var.
Türkiye'de emekli olabilir miyim? Olursam ne zaman emekli olabilirim? Ne kadar prim ödemem gerekiyor? Emekli olursam ne kadar maaş alırım?
EN erken 58 yasında emekli olabilmeniz için 97 bin 425 TL ödemeniz gerekmektedir. O tarihte alacağınız aylığınızın bu günden hesaplamasının yapılması mümkün değil.
MUVAZAALI BOŞANMALARDA AYLIK VERİLMEZ Mİ?
Derya
ANNEM babasından yetim aylığı alabilmek için müracaatını yaptı ve kabul edildi. Babam ile yıllardır ayrı olan annemin yetim aylığı iptal oldu ve mahkemeye verildi. Sebebi, amcamın, memura "anne ve babamın halen evli olduğunu" söylemesi. Bu yüzden 4 yıldır mahkemelere gidip geliyoruz. Sizce sonuç ne olur?
ANNE babanızın hukuken ayrı olması mahkeme kararı ile zaten tespitlidir. Muvazaalı bir ayrılık söz konusu ise, SGK bu konu hakkında çok ince eleyip sık dokumakta. Ancak böyle bir davanın 4 yıldır sürmesi pek normal değil. Konuyu isin uzmanı bir hukuk danışmanına sormanızı öneririm.
TÜRKİYE'DE ÇALIŞMASI OLMAYAN NASIL EMEKLİ OLUR?
Haluk / ALMANYA
EŞİM 1973 doğumlu ve Türkiye'de hiç çalışmadı. Türk vatandaşı. Almanya'da ise giriş tarihi 1990. Türkiye'den nasıl emekli olabilir?
Eşiniz öncelikle Türkiye'ye geldiğinde usulüne uygun bir çalışma yapacak ve ise başlangıç tarihine göre Mayıs 1990'dan önce ise 46 yasında 116 bin 358 TL, Mayıs 1990'dan sonra ise 47 yasında 117 bin 982 TL ödeyerek emekli olabilmesi için islem yapılacak.
EN SON HABERLER
- 1 2100 yıllık hazinenin akıbeti hala belirsiz
- 2 Süt ürünlerinde fiyat rekor seviyeye ulaştı
- 3 Paket otomatlarının sayısı artırıyor
- 4 Çalınan polis silahı sayısı artıyor
- 5 SPD, AfD’yi yakaladı kaybeden CDU/CSU
- 6 Anaokulu çocukları dehşeti yaşadı: 2 ölü
- 7 Karısını öldürdü intihar sürü verdi! 25 yıl sonra sır perdesi aralanacak
- 8 Neo-Naziler 2. kez saldırdı
- 9 Çocukların kreşte kalma süresi uzuyor
- 10 Anne katiline 9 yıl hapis cezası