Giriş Tarihi: 10.09.2018 10:47

Alman kadının ‘mehir’ talebine ret

Alman kadının ‘mehir’ talebine ret

Almanya’da bir Türk ile yaptığı evliliği sona eren Alman kadının ‘mehir’ talebini mahkeme Alman hukukunda yeri olmadığı gerekçesiyle reddetti

Münih Sulh Mahkemesi, Türk eşinden boşanan Alman kadının, 'dini nikâh' sırasında kendisine söz verilen 4 bin euro tutarındaki 'mehir'in ödenmesi için açtığı davayı raddetti.
Türk vatandaşı ile Alman kadın 2016 yılında kıyılan resmi nikâhtan sonra, dini nikâh da kaydırdı. Türk koca, bu nikâh sırasında 4 bin euro mehir ödemeyi kabul etti. Bir yıl sonra Türk eşinden boşanan Alman kadın, mahkeye başvurarak söz konusu 4 bin euro ile düğün sırasında kendisine takılan mücevher ve paraların ödenmesini istedi. Koca ise mehirin noterde onaylanmadığını belirtti. Münih Sulh Mahkemesi davayı karara bağlarak eski kocayı haklı buldu. Mahkeme çiftin Alman yasalarına göre evlendiğine ve mehirin Alman hukukunda yeri olmadığına hükmetti.
MEHİR NEDİR?
İSLAM hukukunda nikâhta erkeğin evlenirken kadına vermeyi taahhüt ettiği para, mal veya menfaat hediyesidir. Mehir kadının mal varlığına dahil olurken üzerinde dilediği tasarrufta bulunabilir.