Son Güncelleme: Cuma 18.09.2020 10:15
Sındırgı’da susam hasadı başladı
Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde susam hasadına başlandı. Sındırgı Belediyesi tarafından örnek uygulama için geleneksel yöntemlerle susam üretiminin yapıldığı ilçede, bu yıl 40 dönümlük alanda ekim yapıldı.Başta gıda olmak üzere bazı sektörlerde kullanılan susam, yoğun emeğinin ardından tüketime sunuluyor. 40 dönümlük alana ekilen susam, tarlalarda 3 ayda olgunlaştıktan sonra toplanıp kümeler halinde kurutulmaya bırakıldı. Yaklaşık 3 hafta güneşte bekletilen ve sopalarla vurularak bitkisinden ayrılan susam, el emeği sayesinde zahmetli yolculuğun ardından tüketime hazır hale getiriliyor. Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen nohut hasadının ardından...
Başta gıda olmak üzere bazı sektörlerde kullanılan susam, yoğun emeğinin ardından tüketime sunuluyor. 40 dönümlük alana ekilen susam, tarlalarda 3 ayda olgunlaştıktan sonra toplanıp kümeler halinde kurutulmaya bırakıldı. Yaklaşık 3 hafta güneşte bekletilen ve sopalarla vurularak bitkisinden ayrılan susam, el emeği sayesinde zahmetli yolculuğun ardından tüketime hazır hale getiriliyor. Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen nohut hasadının ardından Sındırgı Belediyesi ekipleri susam hasadına başladı. Eylül ayında hasat edilen susamdan dekar başına ortalama 40 kilogram ürün alınması hedefleniyor. Üretiminin zor olması nedeniyle çiftçiler tarafından az miktarda susamın ekilmesi ithalatın daha yoğun bir şekilde yapılmasına sebep oluyor.
Çiftçiye örnek olmak, yerli üretime destek olmak öncelikli hedef
Sındırgı’da üretime ve alternatif tarım ürünleri yetiştirerek çiftçilere örnek olmak istediklerini belirten Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “Üretime devam ediyoruz. Belediye olarak ve çalışanlarımızla birlikte, daha önce nohut ekimi gerçekleştirdik ve hasadını yaptık. Şu anda susam tarlasındayız. 40 dönümlük susamı şu anda işçilerimiz hasat ediyorlar. Amacımız şehrimizde insanlarımıza hem önder olabilmek, yeni teknikler varsa o teknikleri deneyerek daha verimli bir üretim yapabilme yollarını arıyoruz. Çiftçimiz de hakikaten bu konuda önderlik yapıldığında hoşnut olduğunu gördük. Bugün arazilerde insanlar domatesini, kapya biberini, kornişon salatalığını, farklı alanlarda üretimler yapıyorlar. Kolay bir hadise değil meşakkatli bir iş. Ama olunca da verim elhamdülillah yıl yıl farklı olsa da verimli bir sezonu geçirmek en büyük isteğimiz. Doğal şehrin susamı da yarın tahin olacak. Tahin helvası olacak ve insanlara belki dışarıdan gelen bir sürü susamın bir kısmını en azından bizler destekle yerli olmasını sağlayabilmek bizim en büyük umudumuz diyorum. Rabbim bereketli ürünler nasip etsin” dedi.
BALİKESİR İLÇELERİ
- Karesi
- Gömeç
- İvrindi
- Ayvalık
- Erdek
- Edremit
- Savaştepe
- Burhaniye
- Balya
- Susurluk
- Dursunbey
- Altıeylül
- Bandırma
- Sındırgı
- Marmara
- Kepsut
- Bigadiç
- Manyas
- Havran
- Gönen
BALIKESIR HAVA DURUMU
7 Mayıs 2024 Salı26 º
26 º / 4 ºEN SON HABERLER
- 1 Ayvalık’ta uyuşturucu operasyonu
- 2 Erdek’te uyuşturucu yuvalarına baskın: Ele geçirilenler “Yok artık!” dedirtti
- 3 Ayvalık’ta GMKA destekliyor kadınlar güçleniyor
- 4 Erdek Merkezli dolandırılık şebekesi 40 vatandaşı bu yöntemle dolandırdı!
- 5 Bandırma’da akılalmaz hırsızlık: Sanayiye bırakılan araçtan 15 farklı parça çaldılar
- 6 Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, “1 Mayıs İşçi Bayramı” dolayısıyla yürüyüş ve kutlama programı yapıldı
- 7 Erdek'te uyuşturucu operasyonu
- 8 Balıkesir’de yılın ilk istihdam verileri paylaşıldı
- 9 Kapıdağ Turizm Geliştirme Komisyonu’ndan ilk ziyaret
- 10 Midilli’de Türk tatilcilere “Miçotakis” sürprizi