Perşembe 08.10.2020 09:30
Son Güncelleme: Perşembe 08.10.2020 10:15

Bu pekmezin tadına doyulmuyor

Balıkesir’in Sındırgı’ya bağlı Akçakısrak Mahallesi sakinleri doğal yöntemlerle üzüm pekmezi üretimine devam ediyor. Kuşaktan kuşağa aktarılan pekmezin en önemli özelliği ise hiçbir katkı maddesinin kullanılmaması.Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez gıdalarından olan pekmez Türkiye’nin dört bir yanında farklı yöntemlerle üretilirken, ihtiva ettiği zengin mineral ve vitaminler sayesinde kahvaltı sofralarının başköşesinde yer alıyor.Akçakısrak Mahallesi sakinleri, bağlarından topladıkları üzümlerin önce şırası çıkarıyor, daha sonra büyük kazanlarda kaynatılarak pekmez elde ediliyor. Dağlardan getirilen killi özel pekmez toprağı serpilen üzümler, ayaklara çizmeler...

Balıkesir’in Sındırgı’ya bağlı Akçakısrak Mahallesi sakinleri doğal yöntemlerle üzüm pekmezi üretimine devam ediyor. Kuşaktan kuşağa aktarılan pekmezin en önemli özelliği ise hiçbir katkı maddesinin kullanılmaması.
Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez gıdalarından olan pekmez Türkiye’nin dört bir yanında farklı yöntemlerle üretilirken, ihtiva ettiği zengin mineral ve vitaminler sayesinde kahvaltı sofralarının başköşesinde yer alıyor.
Akçakısrak Mahallesi sakinleri, bağlarından topladıkları üzümlerin önce şırası çıkarıyor, daha sonra büyük kazanlarda kaynatılarak pekmez elde ediliyor. Dağlardan getirilen killi özel pekmez toprağı serpilen üzümler, ayaklara çizmeler giyilerek çiğneniyor. Çıkan şıralar büyük kazanlarda kaynatılarak pekmez elde ediliyor.
Üzümün pekmez haline dönmesi çok meşakkatli
Pekmezin nasıl elde edildiği konusunda bilgi veren mahalle sakinlerinden İsmail Gökalp, "Bağdan üzümü buraya getiririz. Üzerine killi toprak atarız. Toprağı attıktan sonra bunu güzelce tane kalmayana kadar deperiz (çiğneriz). Sonra köfün (küfe) içerisine koyarız. Depildikten sonra suyu akar. Süzdükten sonra kaynamaya geçer. Yüzünde hiç köpük kalmayana kadar kaynar. Kaynadıktan sonra yere indirir, suyunu serperiz. Suyunu serptikten sonra 3-5 saat durur, dinlenir, toprak dibine üğünür (çöker). Süzdükten sonra pekmez haline gelir. Tavalara dökeriz" dedi.
Pekmez hastalıklara şifa
Şıraları karıştırdıkları kevgirlerin bile doğal malzemeden olduğunu belirten Niyazi Karkın, “Doğal bu kevgirler. Bunlar ektiğimiz mahsullerden yapılma. Susak bunun adı, susak kabağı derler. Topraktan oluyor, kendimiz ekiyor, kendimiz kaldırıyoruz” dedi.
Hiçbir katkı maddesi yok
Akçakısrak’ta üretilen pekmezler yöre halkının kendi bağlarındaki üzümlerden yapılıyor. Şeker, glikoz gibi katkı maddeleri kullanılmıyor. Katkı maddesinin kullanılmadığı, pekmez içildiğinde boğazda bıraktığı histen belli oluyor. Mide ve boğazlarda aşırı yanma yapmadan, birçok hastalığa şifa oluyor.
Yaptıkları pekmezlerde katkı maddesi olmadığını ancak başka yerlerden alınan pekmezlerin de Akçakısrak pekmezi diye satılmasının kötü reklam olduğunu belirten Mustafa Gündoğan, "Bunlar bizim kendi üzümümüz, kendi yaptığımız ürün. En ufak şeker katkımız yok. Bazı yerlerde Akçakısrak pekmezi diye sahteleri satılıyor" şeklinde konuştu.

Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Balikesir Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Balikesir Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.

BALIKESIR HAVA DURUMU

4 Mayıs 2024 Cumartesi

18 º

18 º / 10 º
Kuvvetli Sağanak Yağışlı
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.