Giriş Tarihi: 8.03.2025 12:43

Bu simit sadece Ramazan ayında çıkıyor

Bartın’da kara fırınlarda odun ateşi ile pişirilen “Ramazan Simidi” sadece Ramazan ayında üretiliyor. Tok tutma özelliği nedeniyle sahurlarda makarna gibi pişirilip üzerine ceviz ekilerek tüketilen simidi yapan en eski ustalardan Mehmet Uğur, son ustalardan biri olduğunu, 1-2 ustadan sonra bu simidi üretecek ustanın olmadığını, onun için coğrafi işaret tescili alınarak gelecek nesillere aktarılması gerektiğini söyledi.

Bartın'da Osmanlıdan kalan bazı gelenek ve görenek günümüzde de yaşatılıyor. Yaklaşık 300 yıllık bir mazisi olan "Ramazan Simidi" günümüzde bir- iki usta tarafından çıkartılıyor.

"Ramazan Simidi" yapan bir iki ustadan biri olan 55 yaşındaki simit ustası Mehmet Uğur, "Hem ilkokulu okudum hem de ekmek fırında çırak olarak çalışarak bu mesleği öğrendim. O zamanlar odun ateşi ile pişen kara fırınlarda ekmek ve sadece Bartın'da yapılan benim bildiğim kadarı ile 300 yıldır yapılan özel "Ramazan Simidini" sadece Ramazan ayında yapılırdı. Şimdide günümüzde kalan bir iki simit ustası bizler kara fırınlarımız da bu simidi üretiyoruz. İçlerinde en eski usta benim. Bizlerden sonra ne olur bilemiyoruz. Çünkü artık çırak bulunmuyor" dedi.

ÖZEL HAMUR PEKMEZLİ SUDA HAŞLANIYOR

Ramazan simidini yapmanın o kadar kolay olmadığını belirten ekmek ustası Uğur, "Bunun hamuru özeldir, ekmek hamuruna benzemez, yerli buğdaydan yapılır, hamurunun yoğrulması ve kıvamına gelmesi özel ustalıkister, öyle normal ekmek veya simit hamuru gibi yoğrulmaz, özel maharet ister, hamurun yapmak için iyi bir ustanın yanında görerek ve zamanla tecrübe ile olur.Hazırlanan hamur pekmezli suda haşlandıktan sonra kara kırında pişirilir, yani odun ateşi ile pişmesi gerekir, yoksa o kıvamı alamaz. Normal simit olur. Söylediğim gibi bu simit sadece Ramazan ayında Bartın da yapılır. Ayrıca bu simitlerde çörek otu olmaz, sade ve normal simitten daha incedir ve serttir. Sert olduğu için dayanma süreside uzundur. Eskiden Bartın'da sahurlar, tok tuttuğu için Ramazan ayı boyunca tüketilirdi. Şimdi ise anca bunu bilenler alıyor. Hem pekmezli suda haşlandığı için mideyi de yormaz, sağlıklı bir üründür. Diğer hamur işleri gibi kilo da aldırmaz" dedi.

Simit ustası Mehmet Uğur İise" Türkiye'nin neresinde olursa olsunlar Bartınlılar Ramazan ayında "Ramazan Simidini" alırlar, hatta Ramazan ayında Ankara, İstanbul ve yakın illerden anne ve babalarının, akrabalarının yanına iftar yapmaya gelirler, giderlerken de yanlarında götürürler, gelemeyen ise gelenlere sipariş dahi verirler. Bir şekilde bu simidi almak isteyenler bizlere ulaşır, bizler de onlara kargo ile Türkiye'nin dört bir yanına göndeririz. Bunun tadını bilen bu simitten vazgeçmez" dedi.

ÇOCUKLARIMA ÖĞRETTİM

Çırak bulunmadığını belirten Simit ustası Mehmet Uğur, "Bu geleneğimizi ailece yaşatmaya çalışıyoruz. Öğretecek çırak bulamayınca oğullarım Murat ve Ertan'a öğrettim. Şimdi ustamız Bahattin ve oğullarım ile Ramazan Simidi Geleneğini sürdürüyoruz ama söylediğim gibi bizlerden sonra üretecek kimse yok. Büyüklerimiz bu işe el atarlarsa Bartın'ın bir geleneği yok olmaz" dedi.

Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Bartin Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Bartin Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.

BARTIN HAVA DURUMU

10 Nisan 2025 Perşembe

13 º

13 º / 1 º
Yağmurlu
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.