Tatilde çocuk bakımı kimin görevi?

Ailece geçirilen tatillerin tadı bir başkadır. Tatil sırasında çocukların bakımını kimin üstlenmesi gerektiğiyse tam bir muamma!

Giriş Tarihi: 4.8.2017 11:35 Son Güncelleme: 18.8.2017 16:11
Tatilde çocuk bakımı kimin görevi?

Anne-babalar için çocuklarla yapılan tatiller, yorucu olmuştur. Onları güneşten denize veya havuza girdiğinde koruyup-kollamak, yeme-içme ihtiyaçlarını karşılamak, birlikte aktivitelere katılmak gibi pek çok görev tatil boyunca olmazsa olmazlar arasındadır. Asıl sorunsa çocukların tüm bu ihtiyaçlarıyla annenin mi, yoksa babanın mı ilgileneceği kısmıdır. Veya eşler tatil süresince birbirine daha çok zaman ayırabilmek için çocuklarını bir bakıcı ya da aile büyüğüne mi emanet etmelidir? Psikolog Nilüfer Erdik'in tatil sırasında çocuk bakımıyla ilgili önerilerde bulunduğu yazımızda ailece güzel bir tatil geçirmenin sırlarına da yer verdik. Şimdiden iyi tatiller...

Tatiller, aile içi etkileşimi artırır

Ailece geçirilen tatillerin, paylaşımları artırma yönünden önemli olduğunu biliyoruz. Özellikle çalışan anne-babaların izin dönemlerini okula giden çocukları varsa onların tatil döneminde kullanması sınırlı aile içi etkileşimi artıracaktır. Okul çağı dönemindeki çocukların bütün kış boyunca okula gitmiş, ders çalışmış, sos yal aktivitelerini kısıtlamış oldukları düşünülürse, onlar için tatilin anlamı; eğlenmek, dinlenmek, rahatlamak, anne baba ile daha bol ve keyifli zaman geçirmektir. Okul dönemi boyunca çocuklar zamanlarının büyük bir bölümünü okulda geçirirler ve bu nedenle anne babalarıyla ve diğer aile bireyleriyle geçirdikleri zaman çok sınırlıdır. Oysa çocuğun okul yaşantısı kadar ailesiyle birlikte zaman geçirmesi de önemlidir. Ayrıca yaz dönemi, çocukların gelişimlerindeki adımları kolaylaştırmak için de kullanılabilir. Tuvalet eğitimi, odanın ayrılması, kendi başına yemek yeme gibi gelişimsel beceri kazandırma girişimlerini bebek ve çocuklar bu dönemde daha kolay kabullenirler.

Eşinizle ve çocuklarla baş başa kalın!

Tatil planı yaparken çiftlerin çocuklarını da düşünmesi, ona uygun tatil mekanlarını tercih etmeleri ve ortak zaman geçirebilecekleri faaliyetlerin de olduğu programlar yapmaları önemlidir. Tatil dönemi anne-babanın çocuğu daha rahat gözlemlemesi, birlikte keyifli ve doyumlu bir ilişki içinde olması için de önemli bir fırsattır. Çocuklar anne-babaları ile birlikte bir şeyler yapmaktan hoşlanırlar. Mümkünse tatilde hem çocuğunuzla ya da çocuklarınızla baş başa bireysel olarak vakit geçirmek, hem de aile olarak ve eşinizle baş başa vakit geçirmek için gerekli düzenlemeleri yapın. Bu, çocuklarınızla ilişkilerinizi geliştirmenize ve çocuğun öz saygısının artmasına yardımcı olacağı gibi evliliğiniz için de oldukça faydalı olacaktır.

Baba ve çocuğun yakınlaşması açısından tatillerin rolü büyük

Toplumumuzda anneler genellikle çocukların her türlü sorunundan sorumludurlar ve bu nedenle çocuklarla anneler arasında daha fazla sorun yaşanır. Çünkü anneler daha kontrolcü ve daha çok uyarıcı konumundadır. Babalar ise problemler çok büyüdüğünde devreye girerler. Yaz döneminde özellikle birlikte geçirilecek yaz tatillerinde babaların çocuklarla daha yoğun ve etkin zamanlar geçirebilmeleri, onları ilgi ve yetenekleriyle, olumlu ve olumsuz duygularıyla tanıyabilmeleri önemli bir boşluğu dolduracaktır. Hem kız çocuklar için hem de erkek çocuklar için baba ile geçirilen zaman oldukça önemli ve gereklidir. Problemlerin hep anne aracılığıyla konuşulması ve anne üzerinden çözülmesi, baba ile iletişimin sınırlı kalmasına ve anne ile ilişkilerin de bozulmasına neden olabilir. Ayrıca anne ile babanın değişik problemlere bakış açısı birbirinden farklı olabilir. Çocuğun değişik problem çözme biçimleri konusunda hem anneyi hem babayı model alması kendi özgün kararlarını geliştirebilmesi açısından çok önemlidir.

Bütün kış ayı boyunca annesinden "Yemeğini ye!", "Dersini çalış!", "Uyku zamanı…" gibi sözleri duyan çocuk, çok önemli bir durum olmadığı takdirde babasından sadece "Gezmeye gidelim." ve "Sana oyuncak aldım." gibi lafları duyar. Böylece ailede, anne çocuğa hep zorunlu etkinlik leri yaptıran kişi, baba ise eğlenceli etkinlikleri yaptıran kişi olur. Tatil döneminde anne ve baba arasındaki bu iş bölümü yer değiştirilebilir. Yani yemek yedirme, uyuma gibi zorunlu etkinlikleri baba yaptırabilir. Anne de çocuk ile parkta, oyun alanlarında, havuzda veya denizde eğlenceli ve kaliteli vakit geçirebilir. Böylece çocuğun gözündeki anne ve baba da eşitlenmiş olur.

Çocuk bakımını beraber üstlenin!

Tatilde yanınızda bir bakıcı ya da anneanne babaanne gibi aile büyüklerinden biri varsa çocuğunuza olan ilginizi kesmeden eşinizle yalnız zaman geçirmek istediğinizde, geçici olarak çocuğunuzun bakımını bu kişilerden birinin üstlenmesini isteyebilirsiniz. Ancak bunu her zaman yaparsanız o zaman çocuğunuzla iletişiminizin artması gereken tatil döneminde tam tersine onunla iletişiminiz azalacaktır. Bu nedenle gün içinde en fazla 1-2 saat kadar çocuğunuzun bakımını başkaları üstlenmelidir. Ayrıca çocuklar için özel oyun kulüplerinin olduğu otelleri tercih etmeniz de hem çocuğunuzun bir süre kendi yaşıtı çocuklarla zaman geçirerek eğlenmesinde hem de sizin bir süre eşinizle baş başa kalmanızda faydalıdır. Yine de oyun kulüplerinde geçirilen zamanların da uzun sürmemesi ve sizin çocuğunuzla birlikte yemek yemek ve uyku saatleri dışında zaman geçirmeniz gerekir.

Hazırlayan: Işıl Evrim AKGÜN

ARKADAŞINA GÖNDER
Tatilde çocuk bakımı kimin görevi?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA