Renklerin dili

Miniğinizin resimlerine anlamsız gözüyle bakmayın. Çünkü kullandığı renkler epeyce anlam içeriyor.

Giriş Tarihi: 12.8.2017 11:25 Son Güncelleme: 10.1.2018 11:08
Renklerin dili
Miniklerin en sevdiği şeylerden biridir resim yapmak. Önüne boş bir kağıt ve boya kalemleri koyun, saatlerce oyalansın. Resimlerinde kendi hayal dünyasındaki kahramanlara yer versin… Çocuğunuz resim yaparken aynı zamanda kullandığı renklerle size psikolojik mesajlar da veriyor. Mesela resimlerinde ağırlıklı olarak pembe kullanan çocuklar sakinliği ve mutluluğu temsil ediyor. Peki ya diğer renkler? Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz anlattı…

Sıcak renkler uyum, soğuk renkler huzursuzluk

Çocuklar 4-5 yaşlarına geldiklerinde renkleri tanımaya başlarlar. Resim yaparken renkleri kararlaştırmadan gelişi güzel boyarlar. Fakat zamanla renkleri daha bilinçli kullanmaya başlarlar. Kız çocukları erkek çocuklara göre renk seçimlerine daha çok önem verirler. Bazı çocuklar; kırmızı, turuncu, sarı gibi renkleri seçerken bazıları ise mavi ve yeşil gibi soğuk renkleri seçebilirler. Genellikle sıcak renkleri seçen çocukların daha ılımlı, sevecen ve uyumlu olduğu, soğuk renkleri seçen çocukların ise huzursuz, inatçı, huysuz ve saldırgan tavırlar sergilediği gözlenir. Bu durum gelişim sürecinde değişkenlik gösterir. Sıcak renkleri seven çocuklar soğuk renkleri beğenmeye başlayabilir. Çocukların resimlerinde kullandığı renklerle duygusal tepkileri arasında bir ilişki vardır. Sevdiği resimleri yaparken sıcak renkleri kullanırlarken, istemediği resimleri yaparken soğuk renkleri seçerler. Özellikle de kötü karakterleri

Duygusal ve fiziksel gelişimde renklerin etkileri

Kırmızı:
Resimlerde yoğun olarak kırmızı rengin kullanılması; enerjinin, nefretin, şiddetin, bir duygu yoğunluğunun ya da hastalığın yansıması olabilir.

Pembe: Kırmızıya göre daha az etkili bir renktir. Sakinliği ve mutluluğu temsil eder.

Turuncu: Endişeli bir tondur. Sarıyı ağırlıklı kullanan çocuklar hiperaktif gelişime eğilimlidirler.

Sarı: Bu rengin ağırlıklı olarak kullanılması, çocuğun huzurlu enerjik ve sevdiği şeylere bağlı olduğunu temsil eder.

Mavi: Güven duygusunu temsil eder. Sakin bir ruh halindeki çocuklar daha yoğun olarak resimlerinde mavi kullanırlar. Duygularını kontrol etmekte güçlük çekmezler.

Yeşil: Resimlerinde ağırlıklı olarak yeşil kullanan çocuklar öz güvenli olurlar, yaşıtlarına göre daha olgun tavırlar sergilerler ve duygularını kontrol edebilirler.

Mor: Sorumluluk duygusu olan, kendilerinden çok başkaları tarafından kontrol edilmeye eğilimli ve sakin karakterleri temsil ederler.

Hazırlayan: Başak Doğru

ARKADAŞINA GÖNDER
Renklerin dili
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA