Çocuğunuzla iyi yolculuklar

Bavulları kapattınız. Şimdi de gözlerinizi kapatın ve eksikleri düşünün. Size tatile giderken yanınıza çorap, şapka ya da güneş kremi alın demiyoruz. Bir kaç öneriyle hayatınızı kolaylaştırmak istiyoruz. Onca telaş arasında belki birazdan okuyacaklarınız aklınıza gelmemiştir.

Giriş Tarihi: 16.11.2017 12:26 Son Güncelleme: 16.11.2017 12:28
Çocuğunuzla iyi yolculuklar

Nelere dikkat etmeli?
Yolculuğunuzun da tatiliniz kadar güzel geçmesi için doğru ulaşım aracını kullanmanız önemlidir. Çocuğunuzun yaşı büyük ise araba veya otobüs yolculukları tercih edilebilse de, küçük çocuğu olan ailelerin uzun yolda ilk tercihlerinin uçak olmasında yarar var. Uçakta rahat girişçıkış açısından koridor tarafında oturmak önemlidir. Önde ya da acil çıkış kapılarının hemen arkasında bulunan koltuklar, bebek ve çocuklarınızın gözünüzün önünde daha geniş hareket alanları olması açısından tercih edilmeli, uçuş ve yolculuk sonrası 24 saatt e ihtiyaç duyacağınız her şey kabin bagajınızda olmalıdır. Otomobil yolculuğunda da dikkat edilmesi gereken en önemli unsur; arabadaki herkesin emniyet kemeri kullanması ve bebeklerin araç koltuklarında yolculuk etmesidir. Yolculuk boyunca çocuğun araç koltuğundan kesinlikle kalkmaması sağlanmalıdır. Eğer bebeğiniz oto koltuğunda uzun yola alışık değilse, birkaç kısa alıştırma yolculuğu yapmalısınız. Yolculuk sırasında sıkılmaması için çocukla konuşmak, yol ve çevre hakkında ona bilgiler vermek, masal anlatmak yararlı olacaktır. Çocuğunuzun en sevdiği oyuncaklarını yanınıza almaya çalışın. Çocuklara yönelik şarkı-masal kasetleri çok işinize yarayacaktır. Kendi şarkılarınızı, seslerinizi de kaydederek, oldukça eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Kağıt, kalem, boya kalemi ve bir de masa görevi görecek ters çevrilmiş tepsi, çocuğunuzun yaşı uygunsa size çok rahat nefes aldırabilir. Yolculuk sırasında anne-babaların en çok dikkat etmeleri gereken konulardan biri yiyecek güvenliğidir. Çoğunlukla anne-babalar dışarıdan yiyecek almamak için yanlarına bir şeyler alırlar. Böyle durumlarda alınan gıdaların çabuk bozulmayacak yiyecekler olmasına özen gösterilmelidir. Buzdolabında saklanması gereken peynir, salam gibi sandviç malzemeleri uzun süre oda sıcaklığında veya oda sıcaklığı üstündeki ısılarda saklandıklarında; Bebeğim / Ağustos 2016 / 63 bakteri üretme kapasiteleri yüksek oluğundan yiyecek zehirlenmesi kaynaklı hastalıklara neden olabilirler. Bu yüzden yolculuk sırasında bozulma riski olmayan, buzdolabında saklanması gerekmeyen, taşınması kolay, kuru ve çabuk bozulmayan gıdalara ağırlık verilmelidir. Krakerler, meyveler, kahvaltı gevrekleri (sütsüz olarak), çerez karışımları (badem, kuru meyveler, fındık, fıstık), pastörize edilmiş meyve suları, bazı bisküviler çocukları oyalamak için ideal seçeneklerdir.

Yenidoğan döneminden itibaren hep araba koltuğu
Ülkemizde her yıl onbinlerce insan trafi k kazalarında ölüyor. Bu arada kazalarda en ağır hasara uğrayanlar da bebekler. Bu nedenle onlara uygun sert bir koltukta kemerle sabitlenmeleri gerekiyor. Bebekler kesinlikle arabanın önünde oturtulmamalı ve uygun bir araba koltuğunda yolculuk yapmalıdırlar. Arka koltuğun ortası, arabanın en korunmuş ve uygun yeridir. Araba koltuğu tampona bakacak şekilde, yani ters olarak arka koltuğun bu kısmına yerleştirilmelidir. Bebek 10 kg olana kadar ters oturmalıdır. Büyüklerimizin genellikle, beli eğilir korkusuyla bebeği araba koltuğuna koymama eğilimleri olsa da, onlara da gerekli bilgilerin anlatılması gerekir. Yenidoğan döneminden itibaren kemer takılan bebekler, çocukluk döneminde de kemer takılmasından rahatsız olmazlar. 10 yıl öncesine kadar bebek araba koltukları çok yaygın olarak bulunmazken, son yıllarda her modeli bulunuyor. Bebeğe araba koltuğu alırken tüm özellikleri öğrenilmelidir. Yolculuk sırasında bebek beslenmemeli ve fazla doyurulmuş olarak yola çıkarılmamalıdır. Ama su biberonunu asla unutmayın, çünkü bebeğe ara ara sıvı verilmelidir. Arabada havalandırma açılabilir. Kesinlikle hız sınırı aşılmamalıdır. Eğer bebeğin yanında oturan biri yoksa bebek, şoförün çaprazındaki dikiz aynasından görülebilecek şekilde oturtulmalıdır.

Ulaşım aracı seçerken...
Uygun olacak ulaşım aracı tercihi, mesafeye göre farklılık gösterir. Eğer gideceğiniz yer çok da uzak değilse, özel araç kullanmak en iyisi olacaktır. Hem ekonomiktir hem de yolcuğunuzu istediğiniz şekilde mola vererek, rahat bir şekilde geçirebilirsiniz. Fakat daha uzak yerlere gidecekseniz, özel araç doğru bir tercih olmayacaktır. Uzak mesefalerde en doğrusu uçağı tercih etmektir. Erken rezervasyon ve online check-in yaparak rahat bir yolculuk geçirebilirsiniz.

Arabayla seyahat ediyorsanız;
• Daima kaliteli bir çocuk oto koltuğu kullanın.
• Düzenli olarak mola verin. Bu sayede hem arabadaki havayı tazelemiş olursunuz hem de bebeğiniz biraz hareket ederek rahatlamış olur.
• Eğer mümkünse arka koltukta oturup bebeğinizle ilgilenecek biri olsun.

Uçakla seyahat ediyorsanız;
• Biletinizi alırken bebeklere özel hizmet olup olmadığını öğrenin. Bazı havayolları özel bebek sepeti ve benzeri hizmetler sunar.
• Kalkışta ve inişte kulak basıncını azaltmak için bebeğinizi emzirin, artık emmiyorsa biberonla besleyin. Böylece çocuğunuz bu basınçtan rahatsız olmaz.
• Eğer çok uzun bir yolculuksa belirli aralarla kıyafet değişimi yapın.

Otobüs ve trenle yolculuk;
Molaları istediğiniz gibi ayarlayamayacağınız için yanınızda ekstradan yiyecek ve su bulundurmanızda; kusma ve tuvaletinin gelme riskine karşı yedek kıyafet, alt bezi, boş poşet-şişe almanızda yarar var.

Çocuklarla feribot yolculuğu güvenli mi?
Kurallara uyulduğu ve çocuklar başıboş bırakılmadığı müddetçe güvenlidir. Feribota binen çocuk en başta ailenin sorumluluğundadır. Özellikle hareketli çocuklar, tehlikelere karşı çok iyi kollanmalıdır. Bu yolculuk şekli dikkatli olunduğu sürece keyifl idir.

Yolculukta mutlaka yanınızda bulundurun
• Yedek elbise ve iç çamaşırları
• Önceden nemlendirilmiş el bezleri
• Birkaç sarım kağıt havlu veya tuvalet kağıdı
• Önlük görevi yapacak pamuklu kumaşlar
• Çocuk bezleri
• Ufak bir battaniye
• Biberon, su veya yaşına uygun sıvılar
• Küçük kek veya kraker

Hazırlayan: Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
Çocuğunuzla iyi yolculuklar
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA