Son Güncelleme: Çarşamba 10.01.2018 10:43
Bunlardan uzak durun!
Hamilelikte ne yemeniz gerektiğini uzmanlardan sıkça dinliyorsunuz. Peki, ya yememeniz gerekenleri biliyor musunuz?
Yediklerinizin miktarı ve içeriği önemli
Hamilelikte anne adaylarının, beslenmeye özen gösterirken faydalı ve zararlı olan yiyecekleri de iyi bilmesi gerekiyor. Bazı yiyecekler asla tüketilmemeliyken bazılarının da ne miktarda tüketileceği zararlı olup olmadığını belirliyor.
Pastörize olmamış gıdalar: Hamilelik sürecinde bazı gıdalardan uzak durmak hem annenin hem de karnındaki bebeğinin sağlığı için gereklidir. Küflü ve pastörize edilmemiş yiyecekler de bunlardandır. Özellikle pastörize edilmemiş peynirlerde listeria adlı risk oluşturan bir bakteri bulunur ve bu bakteri, düşük, erken doğum ve doğum kusurlarına yol açarak anne adayına zor bir süreç yaşatabilir.
Çiğ etler: Çiğ et de pastörize olmayan gıdalar gibi hamilelikte riskli yiyeceklerden. İçerdiği zararlı bakteriler toksoplazma denen hastalığa yol açıyor. Bu hastalıkla hamileliğin ilk döneminde enfekte olan bebekler, sağırlık, yüksek ateş, sarılık, çeşitli solunum yolu, göz ve sinir sistemi hastalıklarına maruz kalabiliyor. Diğer yandan bu parazit, bebeğin beyninde bazı hasarlara yol açarak düşüklere neden olabiliyor.
Bazı deniz ürünleri: Midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünlerini hamilelikte tüketmemek gerekiyor. Çiğ veya iyi pişirilmemiş deniz ürünleri, zehirlenmeye neden olabiliyor.
Çiğ yumurta: Yumurtayı bazı belli kurallar çerçevesinde tüketmelisiniz. Örneğin; iyi pişmiş olmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Aksi halde, çiğ ve az pişmiş yumurta, şiddetli besin zehirlenmesine neden olur ve genelde ishal, bulantı, kusma ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir.
Kafeinli içecekler: Bazı içecekler de tıpkı yiyecekler gibi bazı kurallar çerçevesinde tüketilmeli. Çay, kahve ve kafeinli diğer içecekleri fazla olmamak kaydıyla tüketmelisiniz. Yüksek seviyelerde kafein, erken doğum ve düşüğe neden olabiliyor. Ayrıca çay, vücudun demir emilimini azaltıyor. Bu da kansızlığa yol açıyor.
Diyet gıdalar: Diyet gıdalar, özellikle de tatlandırıcılar kilo alma kaygısıyla hamilelik sürecinde kullanılmamalıdır. Doktor önermedikçe perhiz yapmaktan uzak durulmalı, perhiz sırasında da diyet ürünleri tüketilmemelidir.
Sigara ve alkol: Gıda tüketimine ek olarak, sigara ve alkolden de mutlaka hamilelik süresince uzak durulması gerekiyor. Sigara, en başta bebeğin doğum kilosunun düşük olmasına yol açıyor veya çeşitli sakatlıklara sebebiyet verebiliyor. Alkol ise, bebekte anomaliye yol açıyor. Ancak çok isteniyorsa haftada iki gün birer kadeh kırmızı şarap içilebilir. Çünkü sadece onun kan yapıcı ve hücre yenileyici özelliği bulunuyor.
Hazırlayan: Işıl Evrim AKGÜN
EN SON HABERLER
- 1 Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir? Hamilelikte mide yanması ilaç kullanmadan nasıl geçer?
- 2 Boş gebelik de hamilelik belirtileri gösteriyor! Hamilelik belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır?
- 3 Emzirirken doğum kontrol ve ertesi gün hapı kullanılır mı? Ertesi gün hapı emzirme döneminde bebeğe zarar verir mi?
- 4 Hamilelik ne zaman belli olur, kaç günlük gebelik testte çıkar? İdrarda gebelik testi en erken ne zaman belli olur?
- 5 Tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır? Tüp bebek nedir?
- 6 Gebelikte detaylı ultrason doğumsal hastalıkların yüzde 70'ini tespit ediyor
- 7 Donmuş embriyo transferi nasıl yapılıyor?
- 8 Tüp bebek tedavisinde genetik inceleme kimlere yapılır? Tüp bebek tedavisi genetik inceleme nedenleri
- 9 3 aylık hamilelikte kanama neden olur? Hamilelikte rahim içi kanama nedenleri
- 10 Tüp bebek ile normal gebelik arasındaki farklar - Hangi durumlarda tüp bebek tedavisi uygulanır?