Çarşamba 23.08.2017 00:00

Kışa özel taze lezzetler

Cır cır böceği tüm yaz şarkılar söylemiş, gezmiş, dolaşmış, eğlenmiş. Karınca çalışmış yiyecek depolamış evine. Erzağı ev tarhanası, turşu ve ev ketçabıyla doldurmuş… Sizin minik karıncalarınız da bunlardan faydalansın istemez misiniz?

Ev tarhanası
4 kişilik

Malzemeler
3 kg domates,
2 kg kuru soğan
2 kg kırmızı biber,
1 kg süzme yoğurt
1 kg haşlanmış nohut,
2 yemek kaşığı kaya tuzu veya deniz tuzu,
Aldığı kadar un (ele yapışmayacak bir hamur olana değin)
Not: Organik tam buğday ununu tercih edin. Hazırlanışı Büyükçe bir tencereye soğanları, biber ve domatesleri iri iri doğrayarak yerleştirin. Hiç su ilavesi yapmadan kısık ateşte pişirin. Ocaktan alın ve blenderden geçirin. Ilıyınca haşlanmış ve püre haline getirilmiş nohut ve yoğurdu ilave edin. Ardından unuda ilave ederek azar azar yumuşak bir hamur elde edin. Mutfakta üzerini bir mutfak bezi örterek fermante olmaya bırakın. Ara ara hamuru karıştırın. Çok ekşi seviyorsanız 7-8 gün, daha tatlı olsun derseniz 2 gün sonra hamurdan ufak parçalar kopartarak temiz geniş bir örtünün üstüne paylaştırın. Güneş alan bir yerde kurutun. Güneşte kurutma şansınız yoksa yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirip fırının en düşük ısısında fırının kapağını az aralık bırakarak tarhanaları kurutabilirsiniz. Kuruyan parçaları rondodan geçirin. Ancak iyice kuruduklarından emin olun yoksa küfl enebilirler dikkat. Yaptığınız tarhananızı bez torbalarda bir defneyaprağı da koyarak saklayın.

Salatalık turşusu
4 kişilik
Malzemeler

750 gram salatalık (ufak boylarından )
1 su bardağı sirke
2 tatlı kaşığı tuz
2-3 diş sarımsak
Dereotu
Bir iki adet defne yaprağı
Aldığı kadar sıcak su (kavanozun aldığı kadar)
Hazırlanışı
Salatalıkları iyice yıkayın. Kavanoza düzgünce yerleştirin. Aralarına sarımsak, dereotu ve defne yapraklarını yerleştirin. Ayrı bir kapta sirke, tuzu karıştırıp salatalıkların üzerine dökün. Kavanozda eksik kalan yeri kaynar su ile doldurun. Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp, ılıyana değin ters çevirip öyle bekletin. Sonra düzeltin. Güneş görmeyen bir yerde 10 gün beklettikten sonra turşunuz kullanıma hazır olacaktır.

Ev yapımı Ketçap
4 kişilik
Malzemeler

1 kilo domates (uzun erik domateslerden)
1 orta boy kuru soğan
2-3 diş sarımsak
4 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
3-4 adet tane karabiber
3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı bal
Hazırlanışı
Domatesleri 4'e bölün. Tencereye domatesleri, soğan, sarımsağı ve karabiberi aktarın. Kısık ateşte tüm malzeme yumuşayana değin pişirin. Ilımaya bırakın. Domatesli karışımı blenderden geçirin ve başka bir tencereye aktarın. Zeytinyağı, sirke, tuzu ilave edin. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 45-50 dakika daha iyice suyunu çektirene kadar pişirin. Sıcakken cam kavanoza dikkatlice aktarın. Kapağını sıkıca kapatıp ters çevirin. Soğuyunca düzeltin ve buzdolabına kaldırın.

Atıştırmalık elma kurusu
4 kişilik
Malzemeler

3 kg elma
1 limon suyu
Hazırlanışı
Elmaları yıkayın ve yuvarlak dilimler halinde kesin. Önlü arkalı limon suyu sürün elma dilimlerine ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Fırınınızın en düşük ısısında ve fırın kapağına tahta kaşık sıkıştırıp aralık bırakarak elmalar iyice kuruyana değin 5-6 saat fırınlayın. Elmalara dokunduğunuzda nemli koku hissetmiyorsanız ve kolayca bükülüyorlarsa o zaman fırından çıkarabilirsiniz. Hava geçirmez kavanozlarda mutfağınızın serin ve karanlık bir yerinde saklayın.
Hazırlayan: İpek KUŞÇU

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.