Bebekler için yoğurt hangi sütle mayalanmalı?
Bebeğin ek gıdaya geçtiği dönemde ilk tanıştığı gıdalardan biri yoğurttur. Bebeklerin gelişimi üzerinde oldukça önemli olan yoğurdu evde mayalamak en sağlıklısı. Peki, bebekler için yoğurt mayalarken hangi sütü kullanmak gerekir? Anne sütü ya da devam sütü ile yoğurt mayalanabilir mi? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Wassim Bekraki bebekler için sağlıklı yoğurt yapmanın detaylarını anlatıyor.
Bebeğiniz için yoğurt mayalarken mutlaka günlük pastörize süt kullanın. Alerji riskine karşı başlangıçta 1–2 çorba kaşığı kullanıp deneyin, eğer sorun yaşamazsanız 5 günden sonra ne kadar tüketebiliyorsa o kadar vermeye başlayabilirsiniz. Ara öğün olarak anne sütü aldığı saatlerin haricinde tüketmesini sağlayın.
EVDE MAYALANMIŞ YOĞURT KAÇ GÜN DAYANIR?
Mayaladığınız yoğurdu 2 gün süresince bebeğinize güvenle yedirebilirsiniz.
İNEK SÜTÜ İLE YOĞURT MAYALANIR MI?
Mayalanma işlemi inek sütünün alerjik özelliklerini büyük oranda azaltır. Ancak çok ağır inek sütü alerjisi olan bebeklerde yoğurt da alerji yapabilir. O yüzden yoğurt vermeden önce bebeğinizin dudağının üstünde renksiz olan bölgeye yoğurdu sürün ve 40-60 saniye bekledikten sonra silin, eğer 4-5 dakika içinde sürülen bölgenin dışına kabarıklık ve kızarıklık olursa inek sütü alerjisinin erken belirtisi görüldüğü için yoğurt denemesini 3-4 ay erteleyip tekrar deneyin. Yine olursa inek sütü alerji testi de yapılabilir.
ANNE SÜTÜ İLE YOĞURT MAYALANABİLİR Mİ?
Anne sütüyle yoğurt yapma denemeleri gereksiz ve aşırı bir uygulamadır, çoğu zaman da başarısızlıkla sonuçlanır.
DEVAM MAMASI İLE YOĞURT MAYALAMA TARİFİ
MALZEMELER:
-100 ml hazırlanmış 2 numara devam maması
-1 çay kaşığı yoğurt
YAPILIŞI:
90 ml kaynamış-ılınmış suya 3 ölçek katılarak hazırlamış olduğunuz mamanın için ılık iken 1 çay kaşığı yoğurt ilave ederek mayalayın. Kımıldatmadan üzeri örtülerek 3–4 saat mayalanmaya bırakılır.
İNEK SÜTÜ İLE YOĞURT MAYALAMA TARİFİ:
MALZEMELER:
-1 litre pastörize günlük inek sütü
-1 yemek kaşığı yoğurt
YAPILIŞI:
Sütü kaynatın ve elinizin dayanabileceği sıcaklığa geldiğinde (40–45 derece) 1 yemek kaşığı yoğurt ilave ederek üzerini kapatın ve kalın bir örtü ile sararak oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın. 3–6 saat sonra açarak buzdolabında 1 gün bekletin. Mayalanan yoğurdu 2 gün boyunca güvenle kullanabilirsiniz.
Hürriyet Aile
EN SON HABERLER
- 1 Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir? Hamilelikte mide yanması ilaç kullanmadan nasıl geçer?
- 2 Bebeklere meyveli yoğurt verilir mi? Bebeklere pekmez ne zaman verilir?
- 3 Sonbaharda yenmesi gereken 6 önemli besin!
- 4 Kahvenize sağlık katmak için bu kurallara dikkat!
- 5 Bebeğiniz gece beslenmesini bırakmak istemiyorsa ne yapmalısınız?
- 6 Çocuğunuzun beslenme çantasından bu besinleri eksik etmeyin!
- 7 Günde 90 gram yiyen çocuk daha hızlı büyüyor!
- 8 Çocuklarda iştah kapanmasına karşı alınacak önlemler nelerdir?
- 9 Bebeğinizin zeka gelişimi için iyotu sofranızdan eksik etmeyin!
- 10 Bebekler için en sağlıklı yaz besinleri