Giriş Tarihi: 3.04.2019 15:25

Bebekler için yoğurt hangi sütle mayalanmalı?

Bebeğin ek gıdaya geçtiği dönemde ilk tanıştığı gıdalardan biri yoğurttur. Bebeklerin gelişimi üzerinde oldukça önemli olan yoğurdu evde mayalamak en sağlıklısı. Peki, bebekler için yoğurt mayalarken hangi sütü kullanmak gerekir? Anne sütü ya da devam sütü ile yoğurt mayalanabilir mi? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Wassim Bekraki bebekler için sağlıklı yoğurt yapmanın detaylarını anlatıyor.

Bebeğiniz için yoğurt mayalarken mutlaka günlük pastörize süt kullanın. Alerji riskine karşı başlangıçta 1–2 çorba kaşığı kullanıp deneyin, eğer sorun yaşamazsanız 5 günden sonra ne kadar tüketebiliyorsa o kadar vermeye başlayabilirsiniz. Ara öğün olarak anne sütü aldığı saatlerin haricinde tüketmesini sağlayın.

EVDE MAYALANMIŞ YOĞURT KAÇ GÜN DAYANIR?
Mayaladığınız yoğurdu 2 gün süresince bebeğinize güvenle yedirebilirsiniz.

İNEK SÜTÜ İLE YOĞURT MAYALANIR MI?
Mayalanma işlemi inek sütünün alerjik özelliklerini büyük oranda azaltır. Ancak çok ağır inek sütü alerjisi olan bebeklerde yoğurt da alerji yapabilir. O yüzden yoğurt vermeden önce bebeğinizin dudağının üstünde renksiz olan bölgeye yoğurdu sürün ve 40-60 saniye bekledikten sonra silin, eğer 4-5 dakika içinde sürülen bölgenin dışına kabarıklık ve kızarıklık olursa inek sütü alerjisinin erken belirtisi görüldüğü için yoğurt denemesini 3-4 ay erteleyip tekrar deneyin. Yine olursa inek sütü alerji testi de yapılabilir.

ANNE SÜTÜ İLE YOĞURT MAYALANABİLİR Mİ?
Anne sütüyle yoğurt yapma denemeleri gereksiz ve aşırı bir uygulamadır, çoğu zaman da başarısızlıkla sonuçlanır.

DEVAM MAMASI İLE YOĞURT MAYALAMA TARİFİ
MALZEMELER:

-100 ml hazırlanmış 2 numara devam maması
-1 çay kaşığı yoğurt
YAPILIŞI:
90 ml kaynamış-ılınmış suya 3 ölçek katılarak hazırlamış olduğunuz mamanın için ılık iken 1 çay kaşığı yoğurt ilave ederek mayalayın. Kımıldatmadan üzeri örtülerek 3–4 saat mayalanmaya bırakılır.

İNEK SÜTÜ İLE YOĞURT MAYALAMA TARİFİ:
MALZEMELER:
-1 litre pastörize günlük inek sütü
-1 yemek kaşığı yoğurt
YAPILIŞI:
Sütü kaynatın ve elinizin dayanabileceği sıcaklığa geldiğinde (40–45 derece) 1 yemek kaşığı yoğurt ilave ederek üzerini kapatın ve kalın bir örtü ile sararak oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın. 3–6 saat sonra açarak buzdolabında 1 gün bekletin. Mayalanan yoğurdu 2 gün boyunca güvenle kullanabilirsiniz.

Hürriyet Aile

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.