Giriş Tarihi: 27.05.2022

Bursa mutfağı dünyaya tanıtılacak

Türkiye’ye ait zengin mutfak kültürünün tüm dünyaya tanıtılması amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde ‘Türk Mutfağı Haftası’ başlatıldı. Hafta Bursa’da Büyükşehir’in katkılarıyla kutlandı. Etkinlikte Bursa’nın yöresel lezzetleri sergilendi

Cumhurbaşkanlığı'nın ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinesinde 21-27 Mayıs'ta düzenlenen 'Türk Mutfağı Haftası', Bursa Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle ve ilçe belediyelerinin katkılarıyla düzenlenen programla kutlandı. Bursa'nın zengin mutfak kültüründen örneklerin sergilendiği Merinos Parkı'ndaki programa, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Hacivat ve Karagöz gösterileriyle başlayan programda Bursa'nın yerel lezzetlerinin tanıtımının yanında Bursa Çölyakla Yaşam Derneği işbirliğinde glutensiz undan yemek yarışması yapıldı. Glutensiz ürün ikramları yapılarak, çölyak hastalığı ve glutensiz yaşamın önemine değinildi.
SAYISIZ DEĞERLERE SAHİBİZ
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmanlı'nın ilk başkenti olan Bursa'nın gastronomi ve mutfak kültürü açısından Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olduğunu söyledi. Başkan Aktaş, Bursa denince akla ilk olarak döner veya kestane şekeri gelmesine karşın malzeme ve tarif açısından oldukça zengin bir geleneğe sahip Bursa mutfağının, zeytinyağlısından etli yemeklerine, balığından tatlısına kadar geniş bir yelpazeye sahip olduğunu belirtti. Bursa salnamelerine, Bursa evkaf defterlerine, kadı sicillerine, vakfiyelerin tuttukları kayıtlara, saray mutfağı için alınan ürünlere, değişik belge ve kitaplara bakıldığında Bursa mutfağının geçmişinin görülebileceğini ifade eden Başkan Aktaş, "Bu değerleri ortaya çıkarmak için Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak farklı paydaşlarla birlikte çalışmalar yapıyoruz. Rumeli'den Balkanlar'a, Kafkaslar'dan Anadolu'nun farklı bölgelerinden göç alarak büyüyen Bursa'da her türlü mutfak kültürü var. Bu zenginliği tüm Türkiye ve dünyayla buluşturmak istiyoruz. Pideli köftesinden siyah incirine, süt helvasından tahinli pidesine, Bursa şeftalisinden Gemlik zeytinine varana kadar sayısız değerimiz var. Türk Mutfağı Haftası dolayısıyla çeşitli etkinlikler planladık. 23-25 Eylül'de 3 gün boyunca Bursa'da ilk defa 'Bursa Gastronomi Festivali İpeksi Lezzetler' ismiyle bir festival gerçekleştireceğiz. Gastronomiyle alakalı büyük hedeflerimiz var. Festivalin Bursa'ya değer katacağını inanıyorum. Gastronomi, turizmin en önemli başlıklarından birisi olduğunu biliyoruz. Bursa olarak bu potansiyele sahibiz" dedi.
GLUTENSİZ PASTA
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Emine Erdoğan'ın Anadolu'nun binlerce yıllık geleneksel yemek tariflerinin ilk kez sağlıklı ve atıksız yönleriyle dünyaya açıldığı 'Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı' kitabıyla kürsüye çıkarak çalışma hakkında bilgi verdi. Demircan, Anadolu topraklarındaki çorba kültürünün önemine değindi. Konuşmaların ardından glütensiz undan yapılan börek yarışmasında dereceye girenlere protokol üyeleri tarafından hediyeleri takdim edildi. Program sonunda glütensiz unla Hasan Acar tarafından yapılan pasta kesilerek programa katılanlara ikram edildi. Başkan Alinur Aktaş ve beraberindekiler daha sonra alanda kurulan stantları ziyaret ederek derneklerin yaptığı el emeği ürünleri inceledi.
FARKLI KÜLTÜRLER AYNI SOFRADA
Bursa Valisi Yakup Canbolat, beslenme alışkanlıklarının yaşanan coğrafyaya göre şekillendiğini ve zamanla kültüre dönüştüğünü ifade etti. Modern Türk mutfağının iyi anlaşılabilmesi için Orta Asya, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin incelenmesi gerektiğini söyleyen Canbolat, Türk Mutfağı Haftası'nın unutulan yemek kültürünü ortaya çıkartarak kültürel hafızanın tazelenmesini sağlayacağını belirtti. Dünyanın farklı bölgelerinden tarihin her döneminde göç alan Bursa'da farklı kültürlerin kendine has mutfaklarını yaşattığını ifade eden Canbolat, "Farklı kültürleri aynı sofrada buluşturan Bursa, kültür mirasını zenginleştirmiştir. Uludağ ve Bursa ovasında yetişen ürün bolluğu şehir mutfağına ciddi şekilde yansımıştır. Türk mutfağının ön plana çıkmasını amaçlayan bu tür çalışmaları önemsiyoruz" dedi.

Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Bursa Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Bursa Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.

BURSA HAVA DURUMU

2 Haziran 2024 Pazar

33 º

33 º / 18 º
Az Bulutlu
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.