Cuma 30.10.2009
Son Güncelleme: Perşembe 29.10.2009

Cevizli lezzetler

Kabak tatlısı, brownie gibi pek çok tatlıya lezzet veren ceviz, gavurdağı salatası veya içli köfte gibi mezelerin de olmazsa olmazı. Pek çok rahatsızlığa iyi geldiği söylenen, hatta 'doğal ilaç' olarak tanımlanan ceviz, Türk mutfağında çok fazla yiyecekte kullanılıyor. Bunların arasında öne çıkanları, yeme-içme uzmanlarından oluşan jüri üyelerimiz belirledi

Kalp hastalıkları, diyabet, yüksek kan basıncı, depresyon gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinen ceviz, farkında olmasak da tatlılardan mezelere kadar pek çok yiyecekte yer alıyor... Bu hafta jüri üyelerimize en sevdikleri cevizli lezzetleri ve onları nerelerden aldıklarını sorduk
Cevizli Sucuk

İpe geçirilen cevizlerin üzümden elde edilen şıraya batırılması sonucu elde edilen bu tatlı, tüm Anadolu'da üretilen bir yiyecek. Bir enerji patlaması yaşatabilecek potansiyele sahip olan ve köme olarak da bilinen cevizli sucuk, jüri üyelerimizden Esra Düzdağ, Dilara Koçak, Serkan Bozkurt ve Hasan Açanal'ın oylarıyla en lezzetli cevizli yiyecekler arasında yer alıyor. Esra Düzdağ Afyon'da yapılan cevizli sucukların tadına doyulmadığını belirtirken, milli aşçımız Serkan Bozkurt Eminönü-Mısır Çarşısı'nın yanı sıra Türkiye'nin pek çok yerinde onlarca şubesi olan Malatya Pazarı'nı öneriyor. (Aldığı oy: 4)
Çerkez Tavuğu
Çerkezlerin sabah kahvaltılarında yedikleri bu meze veya yemek, kurutulmuş ceviz parçaları ve ceviz yağıyla servis edildiğinde lezzetli bir yiyeceğe dönüşüyor. Dolayısıyla sadece Çerkezlerin değil hemen herkesin evinde yaptığı ve yediği bir lezzet haline gelmiş durumda. Çerkez tavuğu oylarını jüri üyelerimizden Serkan Bozkurt, Nevin Halıcı, Hasan Açanal ve Rafet İnce'den aldı. Hazırlanışındaki temel farklar nedeniyle aslında iki çeşit Çerkez tavuğu var. Birincisi, soğuk tüketilen meze türü; diğeri ise unla hazırlanıp sıcak servis edilen ana yemek. Bu muhteşem lezzet kombinasyonunu tatmak isteyenlere Serkan Bozkurt Zarifi Restoran'ı öneriyor. (Aldığı oy: 4)
Brownie
Jüri üyelerimizden Gamze Bursa, İnci Özgöz ve Yalçın Manav'dan oylarını alan brownie, cevizin tad kattığı bir başka tatlı. Sıcak çikolata sosu, kakaolu kek ve cevizin bu muhteşem birleşimi, beş çaylarının vazgeçilmezi. Gamze Bursa'nın en iyi brownie için gösterdiği adres Bebek'te bulunan Mangerie Cafe. İnci Özgöz ise brownie ile cevizin ilişkisini "Ceviz brownie'ye yakışan ve içinde olması gereken tek şey," şeklinde açıklıyor. (Aldığı oy: 3)
Cevizli Baklava
Cevizin en çok yakıştığı tatlılarımızdan biri olan baklava, jüri üyelerimizden Gamze Bursa, Serkan Bozkurt ve İnci Özgöz'ün tavsiye ettiği cevizli lezzetler arasında. Türk mutfağının bu vazgeçilmez tatlısı, özellikle bayramlarda en çok tüketilen tatlılardan biri. Cevizli baklava denince jüri üyelerimizin çoğunluğu tek bir adres gösteriyor: Karaköy Güllüoğlu. Buradaki cevizli baklavanın bu kadar beğenilmesinin sebebi ceviz ve şerbet miktarlarının doğru şekilde ayarlanması. Ayrıca Karaköy Güllüoğlu'nda diabetliler ve diyet yapanlar için hazırlanan özel cevizli baklava bile var. (Aldığı oy: 3)

Ceviz Reçeli
Ceviz reçeli yapmak için olmamış cevizleri seçmek lazım. Bunun için de en kolay yöntem cevizlere kürdan batırmak; kürdan girerse seçtiğiniz ceviz reçel yapmaya uygun demektir. Seçilen cevizlerin dışı incecik şekilde soyulur ve kireçte bir gün bekletilir. Sonrasında pekmezle pişirildikten sonra ise ortaya inanılmaz bir lezzet çıkar. Ceviz reçeli oylarını jüri üyelerimizden Rafet İnce, Ender Saraç ve Esra Düzdağ'dan aldı. (Aldığı oy: 3)
Ceviz Tatlısı
Jüri üyelerimizden Nedim Atilla, Dilara Koçak ve Yalçın Manav'ın tavsiyesi olan ceviz tatlısı, ortası açılmış hamurun ortasına konan cevizden ismini alan şerbetli bir tatlı. Bunun yanı sıra irmikle de aynı tatlıyı yapanlar var. Bol tereyağı ve şeker kullanıldığı için biraz ağır ama bir o kadar da lezzetli olduğunu belirtmekte fayda var. Evde kendiniz de yapabileceğiniz bu tatlıyı baklavacılarda da bulmanız mümkün. (Aldığı oy: 3)
Kabak Tatlısı
Balkabağının mevsimi gelmişken, oldukça kolay hazırlanan bu tatlıyı yapmadan olmaz. Kabak tatlısını yapmışken, üzerine de bir tutam öğütülmüş ceviz koymadan olmaz. Jüri üyelerimizden Gamze Bursa, Ender Saraç ve Dilara Koçak'ın oylarını alan cevizli kabak tatlısı hem lezzetli hem de hafif olduğu için sevilen tatlılar arasında. Gamze Bursa kabak tatlısının en lezzetlisini yemek isteyenlere Kıyı Restoran'ı öneriyor. (Aldığı oy: 3)

Acıka
Jüri üyelerimizden Esra Düzdağ ve Hasan Açanal'ın oylarını alan acıka, biber salçası içine sarımsak, ceviz ve baharatların karıştırılmasıyla yapılan bir kahvaltılık. Aslında Kafkasya'ya özgü bu yiyecek cevizsiz yapıldığında ise yemeklere tad vermek için kullanılıyor. (Aldığı oy: 2)
İçli Köfte
Türk mutfağının en güzel örneklerinden biri olan içli köfte, fıstıkla olduğu gibi cevizle de gerçek bir lezzete dönüşüyor. Şeklen ve içerik olarak pek çok yörede farklı hazırlandığını da belirtmek gerek. Jüri üyelerimizden Serkan Bozkurt ve Rafet İnci'nin oylarını alan içli köfteyi evde yapmak zahmetli olduğu için çoğunlukla kebapçılarda ara sıcak olarak tüketiliyor. Ama kebapçılarda da iyisini bulmak oldukça zor. Bu nedenle Serkan Bozkurt en iyisini yemeniz için Sahan'ı öneriyor. (Aldığı oy: 2)
Cevizli Güllaç
Ceviz, sütlü tatlılarla buluşunca ayrı bir keyife dönüşüyor. Ramazan aylarının vazgeçilmezi olarak bilinen güllaç da ceviz, Antep fıstığı ve narla hem renklendiriliyor hem de lezzetlendiriliyor. Jüri üyelerimizden Gamze Bursa. güllacı Pelit Pastanesi'nden almanızı tavsiye ediyor. (Aldığı oy: 1)
Hasan Açanal (Gastronomi uzmanı)
Cevizli sucuk
Acıka
Cevizli keçi peynirli ıspanak salatası
Çerkez tavuğu

Nedim Atilla (Yemek araştırmacısı)

Ceviz tatlısı
Karamelalı ceviz
Cevizli incir miravan
İncir dolması
Serkan Bozkurt (Milli aşçı)
Cevizli sucuk
Çerkez tavuğu
Cevizli baklava
İçli köfte
Gamze Bursa (Yemek tasarımcısı)
Cevizli baklava
Kabak tatlısı
Güllaç-pelit pastanasi
Brownie
Esra Düzdağ (Sofra dergisi Genel Yayın Yönetmeni)
Cevizli sucuk
Ceviz reçeli
Acıka
Cevizli mantı
Nevin Halıcı (Gurme)
Cevizli biber
Cevizli palamut
Çerkez tavuğu
Muhammara
Rafet İnce (Mutfak şefi)
Ceviz reçeli
Cevizli patlıcan tatlısı
İçli köfte
Çerkez tavuğu
Dilara Koçak (Diyetisyen)
Cevizli sucuk
Cevizli cezerye
Kabak tatlısı
Ceviz tatlısı

Yalçın Manav (Tüm Aşçılar Federasyonu Başkanı)
Cevizli lokum
Brownie
Cevizli sütlaç
Ceviz tatlısı
İnci Özgöz (Leziz dergisi Genel Yayın Yönetmeni)
Cevizli baklava
Cevizli güllaç
Cevizli ve tahinli çörek
Brownie
Uzman Dr. Ender Saraç (Diyetisyen)
Gavurdağı salatası
Kabak tatlısı
Ceviz reçeli

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.