Ege mutfağı için vazgeçilmez adres
Mutfak Girit adlı Ege lokantası yöre yemeklerini tatmak için uğranması gereken bir adres. Ancak cumartesi ve pazar günleri kapalı. İçki servisi yok; akşamları da 20.30'a kadar açık
BAMYALI LEVREK SERVİS EDİLİYOR
Geçen hafta İzmir'de uzun zamandır gitmeyi istediğim Mutfak Girit adlı Ege lokantasında yemek yeme olanağını buldum. Sahibi Huriye Bakay geçtiğimiz kış İstanbul'da Mutfak Dostları Derneği'nin 'Mübadil Mutfağı' konulu yemeğini hazırlamıştı ve ben de yediklerimden çok etkilenmiştim. Şimdi Huriye Hanım'ın kendi mutfağında pişirdiklerini tadacaktım. Alsancak'taki küçücük restoran, doluydu. İzmirli meslektaşım Nedim Atilla ile birlikte gittiğimiz Mutfak Girit'te hemen yan tarafta bir masa hazırlandı. Yemeklerin seçimini Nedim Atilla'ya bıraktım. Önce sofraya nefis bir zeytinyağı içinde kurutulmuş domatesler ve ekmekler getirildi. Ardından da yemekler sökün etti: Tire'nin Kırıkkaya yoğurdu, deniz börülcesi, patlıcan silkme, Girit kabağı, ekşili börülce, kabak sıyırma... Burada bazı yemeklerin üzerinde biraz durmak istiyorum. Örneğin Kırıkkaya yoğurdu keçi, inek ve manda sütlerinin karışımıyla yapılırmış. Bembeyaz rengi, manda sütünün ağırlıkta olduğunu gösteriyordu. Adeta krema katılmış gibi damaktan kayan, çok lezzetli bir yoğurttu. Ekşili börülce küçük ve ince Girit kabaklarıyla birlikte koruk suyunda, zeytinyağıyla pişirilmişti. Koruk suyunun kattığı lezzetli mayhoşlukla, ideal bir yaz yemeğiydi. Kabak sıyırmayı ilk kez yiyordum. Kalın dolmalık kabakların kalınca kesilen kabuklarıyla yapılan, çok ince rendelenmiş bol soğan, sarımsak ve şekeli bir zeytinyağlı yemekti. Huriye Hanım, bu yemek pişerken kabuklara hiç çatal değmemesi gerektiğini, yoksa hemen parçalanacağını anlattı. Derken sofraya tavuk etiyle yapılmış keşkek geldi. Ana yemek olarak da bamyalı levrek servis edildi. Huriye Hanım, sonbaharda ot mevsimi yeniden başlayıncaya kadar yaz sebzeleriyle mönüyü düzenlediğini, her gün 12-13 zeytinyağlı, bir ya da iki etli yemek çıkarıldığını söyledi. Bamyalı levrek harikaydı. Akşamdan domatesler rendeleniyor, içine bol sarımsak, rendelenmiş soğan, defne yaprağı katılıyor, sabaha kadar bekletiliyormuş. Bu malzeme, sabah ayıklanan bamyalarla karıştırılıp, bir tepside fileto levreklerin üzerine yayılıyor, zeytinyağı gezdirilip, karabiber, tuz ve şeker serpildikten sonra, fırında pişiriliyormuş. Yazın bu kadar lezzetli ve hafif bir balık yemeği olabilir. Ana yemekler haftanın her günü değişiyormuş. Pazartesi soğan yahni, salı levrekli bamya, çarşamba fırın köfte, perşembe etli yaprak sarma ve cuma da Huriye Hanım'ın 'anne köftesi' diye adlandırdığı kuru köfte günüymüş. Mutfak Girit, cumartesi ve pazar günleri kapalı. İçki servisi yok; akşam 20.30'a kadar da açık. Yemeğin üstüne harika bir de lor tatlısı yedik. Çay ve kahvelerin yanında da lorla yapılmış kurabiyeler ikram edildi. Bu arada mutfaktaki tezgâha göz attım: Yemediklerimiz arasında zeytinyağlı bamya, barbunya, taze fasulye, yoğurtlu semizotu, cacık, buğday, nohut ve naneli soğuk yoğurt çorbası, biber ve patlıcan dolması dikkatimi çekti. İlk bakışta, ev yemekleri yapan küçük bir lokanta gibi görünse de Mutfak Girit yerel lezzetler içeren, pırıl pırıl ve uygun fiyatlarıyla uğranması gereken, özel bir lokanta.
Beğendiklerim:
Ege'nin zeytinyağı kültürünü en iyi temsil eden az sayıdaki lokantadan biri burası. Mekân tertemiz, güleryüzlü hanımlar servis yapıyor, fiyatları da çok makul. Üç yıl içinde Alsancak'ın gözbebeği haline gelmiş.
Beğenmediklerim:
Bu kadar özel yemeklerin yanında çok vasat çarşı fırını ekmeklerinin bulundurulmasını yadırgadım. İçki servisi de yok. Ancak Huriye Hanım, yöre mezelerinin servis edileceği bir Ege meyhanesinin hayalini kuruyor. Umarım gerçekleşir.
Mutfak ****
Servis****
Ambians ****
Mutfak Girit Dr. Mustafa Bey Cad. No: 30, Alsancak, İzmir Tel: (0232) 422 71 15
EN SON HABERLER
- 1 Yavuz Bingöl halk ozanı olan annesi 'Şahsenem Bacı'yı anlattı: Yanlış giden kariyerime şekil verdi...
- 2 Dört ünlü aktör ile erkek modasını konuştuk: Giyinirken eşlerimizin fikrini alırız
- 3 Ayrılık hayatın gerçeği aslolan yaşamın kendisi
- 4 Annem Alzheimer’dı en son beni unuttu
- 5 Kronik inflamasyonu doğal beslenmeyle yenin
- 6 Çocuklar için güneş kremi ve gözlük vakti geldi
- 7 İlham kaynağım İstanbul
- 8 7/24 şehirde yaşam
- 9 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 10 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi