Cumartesi 14.08.2010
Son Güncelleme: Cuma 13.08.2010

Çanta tasarımının genç Türkleri

Türk tasarımcılar artık çanta tasarımında da iddialı. Kendi markalarını kuran isimler arasında büyük şirketlere tasarım yapanlar da var, ünü yurtdışında hızla artanlar da...

Ülkemizde tekstil tasarımcıları, özellikle de gençler, son yıllarda daha çok keşfedilmeye başlandı. Gereken ilgiyi hâlâ tam olarak görmüyorlar ama özellikle indirimli satışların geri dönüşü fena olmuyor. Galatamoda gibi etkinliklerin katılımcı sayısı arttı. Günlük indirim sitelerinden edindiğim bilgilere göre, satışlar da iyi gidiyor. Kuruçeşme'deki FunFatale, salı günleri Türk tasarmıcılara özel numune satışlar yapıyor. Birkaç aydır düzenlenen etkinliklerin bu haftaki konuğu Özlem Ahıakın'dı mesela. Tekstilin yanı sıra takı ve tek tük de olsa, ayakkabı tasarımcıları da adlarını duyurmaya başladı. Son zamanlarda yavaş yavaş yükselişe geçmeye başlayan alan ise çanta tasarımı. Çanta tasarımına yönelen isimler artıyor, sürekli yeni isimler ve markalar çıkıyor. Bu tasarımcıların bazısı, hobisini kariyere dönüştürenler. İşin eğitimini alıp büyük firmaların yanı sıra kendi koleksiyonlarını hazırlayanlar da var. Bir de tabii, Mehry Mu ve Misela gibi Türkiye'den çok yurtdışında bilinen, satılan markalar... Son zamanlarda herkesin dilindeki Türk çanta tasarımcılarını araştırdık. Yeni 'it çanta' modelinin bu markalardan çıkmayacağını kim iddia edebilir ki?
Çevreci çantaların boyaları da zararsız
Reklam sektöründe çalıştım. and mag başta olmak üzere çeşitli dergilere moda, tasarım, trend ve seyahatle ilgili konular hazırlıyorum. Modasever olduğum için de bu duruma daha fazla kayıtsız kalamayarak son birkaç aydır berry adıyla kanvas çanta ve tişörtler tasarlamaya başladım.
Bu işte yeniyim. Plastik poşet kullanımını azaltan çevre dostu kumaş çantalar giderek tüm dünyaya yayılıyor. Ben de büyük sempati duyduğum bu çantaları yaratıcı ve eğlenceli sloganlar eşliğinde tasarlamaya ve kullanımlarını yaygınlaştırmaya karar verdim. Çantalar beklediğimden fazla ilgi gördü ve bu beni çok sevindirdi.
Çantalarımın stili gösterişten uzak, eğlenceli, zarif ve modern.
Berry çantalar su geçirmeyen bir çeşit kanvas kumaştan yapılıyor. Böylelikle yağmurlu havalar dahil yıl boyu işte, alışverişte, plajda her yerde size eşlik edebiliyor. Üzerlerindeki baskılar da su bazlı boyayla yapıldığından kanserojen maddeler içermiyor.
Yaş ve profil sınırı yok; her kesimden, genç, yaşlı herkese hitap ediyor.
Çevre dostu Berry kanvas çantalara Cihangir'deki FashionProject'ten, eylülden itibaren de www.berryshop.net üzerinden ulaşabilirsiniz. Fiyatları 30-35 TL. Çeşitli festivallerde ise indirimli fiyatlarla satışa sunuluyor.
Kullananlar arasında Arzu Sabancı da var
Rhode Island School of Design'da tekstil tasarımı eğitimi aldım. New York'ta, Tocca adlı bir firmada tekstil tasarımcısı olarak çalıştım. İki yıl sonra kıyafet tasarlamak istemediğimi fark ettim ve Parsons'da aldığım aksesuar derslerinin üzerine 2007'de çanta tasarımına geçtim.
Tek bir stile bağlı kalmaktan ziyade yakışan parçaları bulup kombinlemeyi seviyorum.
Çoğunlukla antika metal kurdeleler, özel ürettiğim metal aksesuarlar, egzotik deriler, baskılı modeller için de saten ve kanvas kullanıyorum.
Misela'yı kullanan bazı isimler Prenses Deena Abdülaziz, Feryal Gülman ve Arzu Sabancı.
İstanbul'da Midnight Express ve Harvey Nichols'da, New York'ta Henri Bendel'da. Hong Kong Harvey Nichols'da ayrıca Japonya, Cidde ve Meksika'da satılıyor. Fiyatlar 500 ile 1500 TL arasında değişiyor.
Erkekler için çanta ve aksesuar tasarlıyor
Yaklaşık yedi yıldır erkek modası üzerine tasarım yapıyorum. O yıllar boyunca, erkek aksesuarlarındaki boşluğu fark ettim ve yedi ay önce de Umut Eker VIII markasını kurdum.
Ağırlıklı olarak çantalardan oluşan koleksiyonumu cüzdan, kemer, bileklik, yüzük gibi aksesuarlar takip ediyor.
Stilim fazlasıyla özgür, erkeksi ve son derece cesur. Sokaklardan gelen ama modern çizgilerle bütünlük kazanan tasarımlar yapıyorum.
Çantalarımın en önemli özelliği, özel işlenmis mat renklere sahip deriler kullanmam. Ayrıca dökme pirinç metaller, ham ketenler ve ilginç endüstriyel detaylara da yer veriyorum. Eski yıllarda kullanılan çantaların modern detaylarla harmanlanmış hali de denebilir.
İş yaşantısının vazgeçilmezi olan çantaları, özel hayatlarında da kullanan stil sahibi erkekler tercih ediyor daha çok. Müşterilerim arasında tasarımcı Özgür Masur ve moda editörü Hakan Öztürk de var.
Fiyatlar 400 ile 650 TL arasında değişiyor. İstanbul'da, Simay Bülbül'ün Galata'daki mağazasında satılıyor. Ekim ayından itibaren Berlin'de ve çeşitli internet sitelerinde de satılmaya başlanacak.
Hobi olarak başladı, işe dönüştü
Reklam ve halkla ilişkiler eğitimi aldım. İş hayatına dekorasyon editörlüğü ve takı tasarımıyla başladım. Halen halkla ilişkiler uzmanı olarak çalışıyorum.
Hobi olarak başladım. Ailem Lullaby markası altında bebek çantası tasarlıyor. Ben de destek amaçlı fikir verirdim. Ben de her kadın gibi çanta tutkunuyum ve herkeste olanı sevmediğimden, kendim tasarlamayı tercih ettim. Tasarladığım ilk portföyü taktığımda, çantaya meraklı arkadaşlarım ve tasarımcılardan çok güzel tepkiler aldım. Bunun hobi olarak kalmaması konusunda ısrarcı oldular. Böylelikle bir yıl önce, La Beryl ortaya çıktı.
Vintage aksesuarları çok seviyorum. Portföyleri tasarlarken çıkış noktam hep vintage aksesuarlar oluyor; eskilerden ilham alarak yenileri oluşturuyorum.
Bu senenin de modası olan büyük portföyleri deri ve güderi malzemelerden, el işçiliğiyle üretiyorum.
Çantalarımı farklı olmayı seven ama aynı zamanda kaliteden de ödün vermeyenler takıyor daha çok. Tasarımcılar Zeynep Tosun, Özlem Ahıakın, Ezra-Tuba Çetin, portföylerimi kullananlar arasında...
Fiyatlar 245-395 TL arasında değişiyor. Yeni sezonla beraber Etcetura'da satışa sunulacaklar.
Malzemeleri döşemelik kumaş, goblen ve deri
Uluslararası ilişkiler eğitimi üzerine Belçika'da bir yıl tasarım yönetimi eğitimi aldım. Türkiye'ye döndükten sonra bir moda danışmanlığı şirketinde çalışmaya başladım.
Liseden beri çanta tasarlıyorum. Başlarda kendim için tasarlarken bir kumaş fuarı aracılığıyla Sahra Katoğlu markasını kurmaya karar verdim.
Genelde büyük çantalar tasarlıyorum. Pop art döşemelik kumaşları klasik kesimlerle birleştiriyorum. Kalın kumaşlar, goblen, döşemelik kumaşlar ve deri, en çok kullandığım malzemeler. Daha çok büyük porföyler ve postacı modelleri yapıyorum.
Her kesimden, her tarzdan kişi alıyor. Galatamoda ve Markafoni'de uygun fiyatlara da satıldı. Nişantaşı'ndaki Elaidi mağazasında ise daha farklı modeller satıldı.
Şu anda Nişantaşı'ndaki L'appart PR'da, 100 ile 300 TL arasında satılıyor. Yeni sezonda ise Afrodit markası için özel bir kapsül koleksiyon hazırlıyorum. Bütün Afrodit mağazalarında yer alacak.
Markası Amerika'da da satılıyor
Statü sembolü olmayan, kişinin önüne geçmeyen ama aynı zamanda kaliteli, değişik ve mücevher parasına satılmayan çantalar bulamadığım için çanta tasarlamaya başladım.
Mehry Mu'nun stil felsefesi çok basit: Sadelikten korkmamak, kaliteden ödün vermemek, modayı ciddiye almak ama yaşamın ortasına oturtmamak; geceden gündüze, plajdan işe aynı çantayı heyecan duyarak taşıyabilmek... Modellerin olmazsa olmazı; şık, sofistike ama bir o kadar da kolay taşınabilir olmaları.
Basit formlar, ikat deseni kaplı içler ve hafif bir doğu esintisi anahtar unsurlar. Son iki koleksiyonda altın suyuna batırılmış Fatma'nın eli ve göz gibi semboller arttı.
Daha çok kuzu derisi kullanıyorum. Önümüzdeki sezonlarda da leopar deseni ve hafif pırıltılı süetler olacak.
Ana çanta modeli 495 TL, daha az ve özel üretilen yarı değerli püsküllü portföy çantalar ise 300 TL.
Türkiye'de Midnight Express mağazalarında satılıyor. Yakında da Beymen Blender'da satılacak. Amerika'da ise Los Angeles Fred Segal'de, 25 Park'ın da New York, Hamptons ve Malibu mağazalarında olacak.
Çantada sadece siz bir de boşluk var
Washington Corcoran College of Art and Design ve Berlin Michael von Erlenbach Kunstschule'de resim ve heykel atölye çalışmalarına katıldım. Daha sonra bu ilgi, tasarıma dönüştü. İlk koleksiyonum bedenin formunu alan, giyilebilir takılardan oluşmuştu. Bu aksesuarları sandalet, ayakkabı ve çanta tasarımları izledi.
Kendi koleksiyonlarını hazırlamanın yanı sıra firmalara tasarım desteği de veriyorum. Türkiye'de ayakkabı ve çanta alanında mağazalar zinciri olan bir firmada çanta, kemer, cüzdan ve aksesuarlardan sorumluyum.
Kendi adımla çıkan çanta koleksiyonum bir senelik. Aslında ayakkabı tasarımcısıyım ancak oklar hep bu yönü gösterdi. Çantada başlangıç noktanız: Siz ve boşluk. Ayakkabıdaki kalıp bile yok. Benim için en cezbedici tarafı bu.
2009'da Nu-Pera'da kişisel resim sergimi gerçekleştirdim.
Bu yaz (Elle'in plaj defilesi için) hazırladığım çantalar dışında ana malzemem hep deri. Eskitme efekti vermesi için desen çiziyorum mesela. Pleksi, tahta ve metali de farklı şekillerde kullanıyorum.
Çantalarım Lastik Pabuç, Laundromat, Kumpanya 62 ve Building'de satılıyor. Bu kış itibarıyla da Bistore'larda bulunabilecek. Fiyatlar, 150- 500 TL arasında değişiyor.
Tercihi, sirk temalı nadide desenler
Grafik tasarım eğitimi üzerine San Diego State University'de de bir yıl tekstil dersi aldım. Halen bir reklam ajansında sanat yönetmeni olarak çalışıyorum.
Dikiş makinemi aldığım günden beri Da Sirk'i yapıyorum.
Da Sirk'in stili oldukça 'naif'. Bulabildiğim sirk temalı nadide desenleri kullanıyorum. Bir de bol bol tekstil kalemlerinden faydalanıyorum. Aklıma gelen her şeyi üretiyorum; tişörtler, el yapımı kitaplar, dekoratif kasnaklar..
Müşterilerim ağırlıklı olarak özgün ve nadir ürünlere değer verenler.
Çantalar 60 TL. Şimdilik dasirk.tumblr.com'dan ve Facebook'taki 'da sirk' fan page'inden sipariş alıyorum. Çok yakında Kafe Pi'nin Pi Store'larında da satılacak.
Eda Taşpınar her modeli satın aldı
Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı mezunuyum. Eğitimim esnasında sanatçı asistanlığı, vitrin tasarımı ve Avrupa'daki bazı markalar için giysi koleksiyonları da yaptım.
Sekiz yıldır profesyonel anlamda ağırlıklı olarak ayakkabı ve çanta tasarımı yapıyorum. Çantayı başlı başına ayakkabıdan bağımsız, özel bir obje gibi tasarlama isteği, gözlemlediğim ihtiyaçlardan doğdu.
Trendlerden uzak, renginden çok formuyla dikkat çeken ve antik görünümlü derilerden üretilmiş, net algılanan çantalar yapıyorum. Tasarımlarımı derinin ya da kullandığım aksesuarın doğallığını vurgulayan, genel konsepte uygun formlarla oluşturuyorum.
Ahşap, metal ve deri, benim için toprak, hava ve su gibi. Bu üç malzemeninoranlarıyla oynarak eskizler hazırlıyorum. Son zamanlarda, antik ve kalın derilerden üretilmiş, astarsız çantalar tasarlıyorum. Çünkü konseptim 'savaş yılları'.
Moda olandan kaçan, stil sahibi kadın ve erkekler çantalarımı tercih ediyor. Japonlar, Yazbukey'in tasarımcısı Emel Kurhan ve Eda Taşpınar, en sadık müşterilerim. Hatta Taşpınar, Paristexas ve Adem & Havva isimli butikler için tasarladığım tüm özel modellere sahip.
Çantalar Galata'daki Paristexas, Paristexas II ve Adem&Havva isimli butiklerde satılıyor. Fiyatları 260-450 TL arasında değişiyor.
Tasarımlarında fonksiyon ön planda
Tasarıma merakım nedeniyle Milano Istituto Europeo di Design'da moda iletişimi mastırı yaptım. Çanta tutkunu olarak tasarım yapma fikri uzun zamandır aklımdaydı. Bu projeye heyecanla yaklaşan bir ortak (Zeynep Erel) bulunca başlamaya karar verdim ve altı ay önce Tizu'yu yarattık.
Bizim beğeneceğimiz; kaliteli, çanta tasarımında görülmemiş formlarda, zeki tasarım öğeleri içeren ve fonksiyonel modeller tasarlamak istedik. Çanta en önemli aksesuar bize göre.
Çok kaliteli ve trendy ama ayrı şekillerde kullanım imkânları bulunan çantalar tasarlıyoruz. Fonksiyon ve modülerlik, ön planda. πr2 modelini tasarlarken Alexander Wang'in bir çantasından ilham aldık. Origami modellerini ise bir kâğıt parçasını katlayarak tasarladık. Ana fikir, kullanıcının da katlayarak değişik formlar ve renklerle eğlenebilmesi.
Yüksek kalitede deri kullanıyoruz. Zincirlerdeki kararma riskine karşın biz kendimiz pirinçten döktürüp kromla kaplattık.
Tizu kullanıcıları yoğunlukla medya, moda, reklam, tasarım ve sanat alanında çalışan kişiler.
Fiyatlar 395 ve 669 TL arasında değişiyor. Galata'daki Laundromat, Teşvikiye'de Charmante by Nazlı ve bazı modellerimiz de Soda Galeri'de bulunuyor. www.tizubags.com

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.