Cumartesi 14.08.2010

İftara hazırlık

Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Ortadoğu mutfakları üzerine uzmanlaşan Gaziantepli şef Yunus Emre Akkor, Ramazan ayı boyunca her hafta farklı yörelerden yemek tarifleri verecek...

YOĞURTLU KABAK DOLMA (ANTAKYA MUTFAĞI)
Malzemeler:
1 kg. dolmalık kabak
Yarım kg. kuzu kıyma
Yarım kg. pirinç
İki adet kuru soğan
Üç diş sarımsak
1 kg. yoğurt
Bir tatlı kaşığı kuru nane
Bir çay kaşığı karabiber
Bir çay kaşığı pul biber
Bir yemek kaşığı tereyağı
Bir tatlı kaşığı tuz ve un
Beş bardak su
Hazırlanışı: Kabakları oyun ve içine parmağınızla hafifçe karabiber sürüp, su dolu bir kaba bırakın. İçini hazırlamak için soğanları ince ince kıyın, pirincini yıkayıp kıymasıyla bir kapta soğanla beraber, tuzunu karabiberini de ekleyerek karıştırın. Sudan çıkardığınız kabakları, bu karışımla doldurun ve tencereye dizin. Üzerine suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte 30-35 dakika pişirin. Altını kapayınca, başka bir tencereye yoğurdu koyup, biraz tuz ve un ekledikten sonra kısık ateşte, göz göz oluncaya kadar sürekli karıştırarak kaynatın. Yoğurt kaynayınca altını kapatın, pişmiş olan dolmaya ilave edip, iki dakika kadar ateşte bekletin ve dolmayı bir kenara alın. Eğer bir süre bekletecekseniz, mutlaka tencerenin kapağı açık olmalı. Servis için tabağa aldığınızda üzerine tereyağında yakılmış nane ve pul biberi ilave edin.
MAKLUBE (HATAY-FRANSIZ MUTFAĞI)
Malzemeler:
1.5 kg. tavuk pirzola
1 kg. pirinç
1 kg. patlıcan
Bir çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı yenibahar
Bir çay kaşığı tuz
Hazırlanışı: Tavuk pirzolalarını, büyüklüklerine göre üç-dört parçaya bölüp haşlamaya bırakın. Patlıcanları pijama biçiminde soyup, kuşbaşı dilimi doğradıktan sonra kızartın. Pirinci yıkadıktan sonra tavuklar haşlanıncaya kadar bekletin. Büyükçe bir pilav tenceresinin altına önce tavukları dizin. Sonra kızarttığınız patlıcanları, pirinci, baharatlarını ve tuzunu ekleyin. Üzerine, tavuğu haşladığınız sudan, yarım parmak geçinceye kadar ilave edin. Harlı ateşte ara sıra karıştırarak 10-15 dakika pişirip altını kapayın. Yarım saat dinlendirip servise hazır hale getirin. Arzu edilirse servis ederken üzerine tereyağında yakılmış dolmalık fıstık ilave edebilirsiniz.
CENNET ÇAMURU (HALEP MUTFAĞI)
Malzemeler:
200 gr. çekilmiş Antep fıstığı
200 gr. kaymak
1 kg. toz şeker
1 litre su
Bir dilim limon
350 gr. tel kadayıf
Bir paket katı yağ
Bir çay kaşığı tarçın
Hazırlanışı: Öncelikle 1 litre suda 1 kg şeker ve bir dilim limonla şerbet hazırlayın ve soğumaya bırakın. Bir paket yağı tavada eritin, tel tel ayrılarak ufaltılmış kadayıfın üzerine dökün. Kadayıfı bıçakla, çok ufalmayacak şekilde doğrayıp bir tepsiye yayın. Çok kısık ateşte, kadayıfı hafif hafif devamlı karıştırarak 40 dakika kadar yakmadan kavurun. Ateşten aldıktan sonra soğuk şerbet ve Antep fıstığı ilave edin, beş dakika kadar harmanlayarak karıştırın. Daha sonra tabaklara yayın, üzerine kaymak parçaları ilave edin, tarçın ve toz fıstıkla süsleyip servis edin.
OMAÇLI MERCİMEK ÇORBASI (BURSA MUTFAĞI)
Malzemeler: n 400 gr. yeşil mercimek
Bir baş kuru soğan
Bir çay bardağı un
100 gr. tereyağı
Bir adet limon
Yarım tatlı kaşığı pulbiber
Yarım tatlı kaşığı zerdeçal
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 litre su Hazırlanışı: Mercimeği haşlayıp, süzün. Daha sonra soğanı yemeklik doğrayıp, tereyağında kavurun. Soğan kavrulduktan sonra üzerine mercimeği, tuzu, biberi ve zerdeçalı ilave edip, suyunu koyun ve kaynamaya bırakın. Kaynayan karışımdan biraz su alarak, unla karıştırıp hamur yapın ve ufak ufak yuvarlayıp çorbaya ilave edin. 15 dakika daha pişirin.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.