Hatay'dan soğuk çorba Konya’dan bütümeli patlıcan
Uzun süredir Ortadoğu ve Doğu Akdeniz mutfakları üzerine araştırma yapan şef Yunus Emre Akkor, bu hafta da iftar için farklı yörelerden dört değişik tarif veriyor
Malzemeler:
Hazırlanışı: Firik ve pilavlık bulguru iyice yıkayıp süzdükten sonra, tereyağının yarısını tencerede eritip üzerine bulgurları ve ardından nohutları ekleyin. Tuzunu da koyduktan sonra üzerini bir parmak geçinceye kadar suyunu ekleyin, orta ateşte 15 dakika kadar pişirin. (Arzu edilirse et veya tavuk suyu ya da bulyonu kullanılması lezzeti artırır.) Altını kapadıktan sonra kalan yağı tavada eritip üzerine dökün. 15 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
TEBLİ (SOĞUK ÇORBA) HATAY MUTFAĞI
Malzemeler:
Hazırlanışı: Buğdayı akşamdan, hafif tuzlu suda ıslatıp bekletin. Ertesi gün, tencerede şişinceye kadar haşlayın. Ispanakları temizleyip geniş bir tencerede, kapağını kapamadan beş dakika haşlayın. Soğuduktan sonra ince ince doğrayın. Sarımsakları iyice dövüp yoğurtla çırpın. Geniş bir tencereye önce yoğurdu, sonra buğday, ıspanak ve tuzu koyup, çorba kıvamına gelinceye kadar su ilave ederek servise hazırlayın. İsterseniz kıvamını verirken buz da ekleyebilirsiniz. Servis ederken de üzerine kuru nane ve haspir ekleyebilirsiniz.
BÜTÜMELİ PATLICAN KONYA MUTFAĞI
Malzemeler:
Hazırlanışı: Kuzu kolunu büyük bir tencerede, üzerini hafif geçinceye kadar koyduğunuz suda bir saat haşlayın. Et kemikten ayrılmaya başlayınca altını kapayın. Pijama şeklinde soyduğunuz patlıcanları biraz tuzlu suda bekletip, sonra hafif kızartın. Büyük bir tavaya tereyağını koyun, soğanı, biberi, en son da domatesi ve sarımsağı ekleyerek beş dakika soteleyin. Büyükçe bir fırın tepsisinin ortasına, kuzu kolunu kemiğinden ayırıp yerleştirin. Etrafına kızarmış patlıcanları dizip, üzerine de sotelenmiş domates ve biberleri koyarak fırında 10 dakika pişirin. Sonrasında üzeri kapalı halde beş dakika bekletip servis edebilirsiniz.
KIRMIZI KAHRAMAN
Malzemeler:
Hazırlanışı: Armutları soyup bir tencere içine koyun. Üzerine vişne suyu, portakal suyu, toz şeker ve karanfili ekleyip orta ateşte 20 dakika kadar pişirin. İyice soğuttuktan sonra buzdolabında beklemeye alın. Servis ederken büyükçe bir tabağa, iki kibrit kutusu büyüklüğündeki dondurmayı yerleştirin. Üzerine, dondurma kayboluncaya kadar pişmaniye ekleyin. Daha sonra dolaptan çıkardığınız armutlardan bir adedini pişmaniye üzerine yerleştirip, tenceredeki sosundan da üzerine bolca ekleyerek servis edin.
EN SON HABERLER
- 1 Yavuz Bingöl halk ozanı olan annesi 'Şahsenem Bacı'yı anlattı: Yanlış giden kariyerime şekil verdi...
- 2 Dört ünlü aktör ile erkek modasını konuştuk: Giyinirken eşlerimizin fikrini alırız
- 3 Ayrılık hayatın gerçeği aslolan yaşamın kendisi
- 4 Annem Alzheimer’dı en son beni unuttu
- 5 Kronik inflamasyonu doğal beslenmeyle yenin
- 6 Çocuklar için güneş kremi ve gözlük vakti geldi
- 7 İlham kaynağım İstanbul
- 8 7/24 şehirde yaşam
- 9 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 10 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi