Giriş Tarihi: 21.08.2010

Hatay'dan soğuk çorba Konya’dan bütümeli patlıcan

Uzun süredir Ortadoğu ve Doğu Akdeniz mutfakları üzerine araştırma yapan şef Yunus Emre Akkor, bu hafta da iftar için farklı yörelerden dört değişik tarif veriyor

FİRİK PİLAVI GAZİANTEP MUTFAĞI
Malzemeler:
500 gram firik bulguru
300 gram pilavlık bulgur
150 gram tereyağı
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 bardak su
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı: Firik ve pilavlık bulguru iyice yıkayıp süzdükten sonra, tereyağının yarısını tencerede eritip üzerine bulgurları ve ardından nohutları ekleyin. Tuzunu da koyduktan sonra üzerini bir parmak geçinceye kadar suyunu ekleyin, orta ateşte 15 dakika kadar pişirin. (Arzu edilirse et veya tavuk suyu ya da bulyonu kullanılması lezzeti artırır.) Altını kapadıktan sonra kalan yağı tavada eritip üzerine dökün. 15 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
TEBLİ (SOĞUK ÇORBA) HATAY MUTFAĞI
Malzemeler:
2 su bardağı buğday
Yarım kilo ıspanak
2 diş sarımsak
1 kilo yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı: Buğdayı akşamdan, hafif tuzlu suda ıslatıp bekletin. Ertesi gün, tencerede şişinceye kadar haşlayın. Ispanakları temizleyip geniş bir tencerede, kapağını kapamadan beş dakika haşlayın. Soğuduktan sonra ince ince doğrayın. Sarımsakları iyice dövüp yoğurtla çırpın. Geniş bir tencereye önce yoğurdu, sonra buğday, ıspanak ve tuzu koyup, çorba kıvamına gelinceye kadar su ilave ederek servise hazırlayın. İsterseniz kıvamını verirken buz da ekleyebilirsiniz. Servis ederken de üzerine kuru nane ve haspir ekleyebilirsiniz.
BÜTÜMELİ PATLICAN KONYA MUTFAĞI
Malzemeler:
1 adet kuzu kol (ortalama 1.5 kilo)
1 kilo ufak boy patlıcan
1 kilo domates
Yarım kilo ufak soğan
5 diş sarımsak
5 adet yeşil biber
2 adet kapya biber
50 gram tereyağı
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı: Kuzu kolunu büyük bir tencerede, üzerini hafif geçinceye kadar koyduğunuz suda bir saat haşlayın. Et kemikten ayrılmaya başlayınca altını kapayın. Pijama şeklinde soyduğunuz patlıcanları biraz tuzlu suda bekletip, sonra hafif kızartın. Büyük bir tavaya tereyağını koyun, soğanı, biberi, en son da domatesi ve sarımsağı ekleyerek beş dakika soteleyin. Büyükçe bir fırın tepsisinin ortasına, kuzu kolunu kemiğinden ayırıp yerleştirin. Etrafına kızarmış patlıcanları dizip, üzerine de sotelenmiş domates ve biberleri koyarak fırında 10 dakika pişirin. Sonrasında üzeri kapalı halde beş dakika bekletip servis edebilirsiniz.
KIRMIZI KAHRAMAN
Malzemeler:
1 kilo armut
Yarım kilo pişmaniye
3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıkılmış portakal suyu
1 litre vişne suyu
1 çay kaşığı karanfil
Yarım kilo sade dondurma
Hazırlanışı: Armutları soyup bir tencere içine koyun. Üzerine vişne suyu, portakal suyu, toz şeker ve karanfili ekleyip orta ateşte 20 dakika kadar pişirin. İyice soğuttuktan sonra buzdolabında beklemeye alın. Servis ederken büyükçe bir tabağa, iki kibrit kutusu büyüklüğündeki dondurmayı yerleştirin. Üzerine, dondurma kayboluncaya kadar pişmaniye ekleyin. Daha sonra dolaptan çıkardığınız armutlardan bir adedini pişmaniye üzerine yerleştirip, tenceredeki sosundan da üzerine bolca ekleyerek servis edin.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.