Fransa'dan Türk şef geldi
Üç Michelin yıldızlı bir şeften aşçılık öğrenen İsmail Yılmaz, bir restoranda konuk şeflik yapmak için İstanbul'da. Fransız yemeklerinin alasını pişiren Yılmaz'ın en sevdiği yemek ise kurufasulye
- Trüfleri Fransa'dan mı getirdiniz?
- Evet. Benim yaşadığım Bourgogne bölgesine ait trüfler. Ayrı bir ırktır o. Karakteri, güneyinkinden farklıdır. Lezzeti biraz daha az, ama kokusu, aroması daha yüksek. Güneyinki şu mevsimde iyi olgunlaşmadı daha.
- Trüflü tatlı nasıl oluyor?
- Dondurma şeklinde. Yumurta, tereyağı gibi içinde protein olan yiyecekler, kokuları çok iyi emer. Mesela yumurtanın yanına soğan koyun, kapatın bir yere, ertesi gün yumurtayı kırın, soğan kokar. Trüfle onları beraber kapatıyoruz, tatlıyı da onlarla yaptığımız zaman zaten kokusu siniyor. İçine de trüf koyuyoruz tabii ama bu şekilde daha yoğun hissediyorsunuz. Trüfle çalışmak zordur.
- Nedir püf noktaları?
- Trüf, üzerinde ne kadar az çalışırsanız o kadar iyidir. Ama çiğ de koyamazsınız. Yüksek ısı sevmez, lezzeti kaybolur. Aşırı yağ sevmez. Trüfün yeterince doğal olması gerekiyor. Trüflü bir yemek yaparken soğan, sarımsak gibi güçlü malzemeler kullanmamak lazım. Onun aromasını bastırmamalı. Yanında sunacağınız şarabın da çok güçlü, sek olmaması gerekir. Denge, her yemekte olduğu gibi önemli. Herhangi bir yemekte, yanındaki sosun ya da başka bir şeyin esas malzemenin tadını bastırmaması gerekir. Onun için de kaliteli malzemeyle çalışmanız lazım. Çünkü temel malzemeyi öne çıkardığınız zaman, hile yapamazsınız.
- Fransız mutfağı hep çok soslu, ağır diye bilinir, ama siz sadelikten yanasınız anladığım kadarıyla...
- Evet ama o değişti, 80'li yıllardan sonra Fransız mutfağında sadeliğe yöneliş oldu. Fransa'da artık 'Eğer tavuk yiyorsanız, tavuk yersiniz,' esprisi yaygınlaşmış durumda.
- Sizin de yaşadığınız Bourgogne bölgesi mutfağının özelliği nedir?
- Şarap bölgesi olduğu için çoğu zaman şaraplı yemekler, şaraplı soslar var. Beef Bourguignon diye çok meşhur bir yemeği var. Et ağırlı bir mutfak. Frambuaz, çilek gibi kırmızı meyveler ağırlıkta. Şarküteri ürünleri iyi.
EN SON HABERLER
- 1 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 2 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi
- 3 Oysa her şey çok iyi gidiyordu
- 4 Sokaklar tenis kortuna döndü
- 5 Her şey bu ülkenin çocukları için
- 6 Bir rüyanın peşinde
- 7 7/24 şehirde yaşam
- 8 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 9 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 10 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler