Cumartesi 05.02.2011
Son Güncelleme: Cumartesi 05.02.2011

Risk almak istemeyenler organik ürünler tüketiyor

Yayıncılık ve reklamcılık yaparken çocukluk hayalimi gerçekleştirmek istedim. Hayvanların özgürce yaşayabileceği, başta gıda olmak üzere kendine yeterli bir yaşama alanı kurmaktı amacım. 2006'dan bu yana sertifikalı organik tarım yapıyorum. Organik pazara gelenler hem sentetik kimyasallarla zehirlenmiş gıda almamış, hem de ilaçlı tarımda değeri düşmüş olan besin miktarını, organik üründe gerçek değerinde almış olurlar. Bunun dışında bizim yaptığımız tarım şekli, doğa ve çevreye zarar vermiyor. GDO'nun ekimi ve satışı yasak, fakat ithaline izin veriliyor. Binde 9'un altında ise etiketleme zorunluluğu yok. Yani normalde siz markete gittiğinizde, özellikle içinde mısır ve soya bulunan bir ürünü, üzerinde etiketini görmeden alabilirsiniz. Yerel türlere sahip çıkmak için bugün İzmir Seferihisar'da olacağız. Farklı çevreden insanlar, birbirleriyle kendi tohumlarını takas edecek. Burada amaç, yerel türleri korumak. Bunu tüm Türkiye'de yaygınlaştırmayı düşünüyoruz.

Gün geçtikçe, hakikiye, doğal olana ulaşmak zorlaşıyor. Bir civciv, endüstriyel olanaklarla hızla büyütülüp 40 gün içinde bir tavuk olarak sofranıza gelebiliyor. Doğal şartlarda gelişimini tamamlamış bir tavuk almak istiyorsanız, bunun için alışveriş merkezinin 'organik' bölümüne uğramanız gerekiyor. Her şey hızlı, her şey çok çeşitli, ama hakikilikten çok uzak. Bazılarımız bunun farkına varıyor ve hayatını değiştiriyor. Levent Gürsel Alev, var olanı terk edip, doğal olanı seçmeye karar verenlerden... Öyle ki, çiftliği ve yetiştirdiği ürünlerle önce kendisi ve yakın çevresi için bir yaşam alanı yaratmış, daha sonra da yavaş yavaş bazı şeyleri fark edenlere organik beslenmenin önemini anlatmaya başlamış. İstanbul'da açılan organik pazarın öncülerinden. Çocuğunuz varsa, hamileyseniz veya kendiniz için, "Sağlığıma önem vermenin zamanı geldi," diyorsanız, söylediklerine kulak verin, derim. (Movie Röp'ü sabah.com.tr'den izleyebilirsiniz.)

- 'Doğal beslenin, GDO'lu ürünleri satın almayın,' diye bas bas bağırıyorsunuz. Neden bu çaba?
- 13 yıldır insanlar doğal ve sağlıklı beslensin diye çabalıyorum. Çocuklu anneler var, neyi yedirip neleri yedirmemeleri gerektiği konusunda onları bilgilendirmek önemli. Kanserin beslenmeyle ilişkisi olduğu ortaya çıktı. Gün geçtikçe ürünler çeşitleniyor ama içindeki katkı maddeleri de artıyor. Mesela tavuklar, 40 gün içinde yoğun yemle besleniyorlar. Muazzam antibiyotik ve anabolizan kullanılıyor. Dayanıklı olabilsin diye antibiyotik kullanılıyor. Tavukların gagaları daha çok yem yesin diye kesiliyor. Tavuk, 40 günde beden olarak o erişkinliğe erişiyor. Ama iç organları 40 günlük kalıyor. Çabuk büyütülüyor ama organları bu gelişime yetişemiyor. Köy tavukları, dört ayda erişkinlik kilosuna ulaşır. Normali de budur. O yüzden asla endüstriyel tavuk yemem.
- İlk organik pazarı kuranlardansınız. Böyle bir hayatın içinde olmaya nasıl karar verdiniz?
- İstanbul'da yayıncılık ve reklamcılık yapıyordum. Çocukluk hayalimi gerçekleştirmek istedim. Hayvanların özgürce yaşayabileceği, mümkün olduğunca dışarıya bağımlı olmayan, başta gıda olmak üzere kendine yeterli bir yaşama alanı kurmaktı amacım. Her şeyi bırakıp Çanakkale'ye yerleştim. 2006'dan bu yana sertifikalı organik tarım yapıyorum.
- Kendi çiftliğinizde ne yetiştiriyorsunuz?
- Sebze yetiştiriyorum. 1999'dan 2005'e kadar hayvanlarım, meyve ağaçlarım vardı. Sebze de ekiyorduk, ama öncelikle kendimiz için. 2004'ten itibaren sebzeye biraz daha ağırlık vermeye başladık. İlk organik pazar gelişimi planlandığında, 2006'da sertifikamızı aldık. Sebze üretimini yoğunlaştırdık. 2006'dan bu yana sertifikalı organik tarım yapıyorum. İstanbul'da ilk organik pazar, 2006'da başladı. Ekolojik Üreticiler Derneği olarak geçtiğimiz yıl Maltepe, Kadıköy ve Zeytinburnu'nda pazarlarımızı açtık.
- İstanbul'da kaç organik pazar var ve hangi günler açılıyor?
- Ekolojik Üreticiler Derneği'nin açtığı aktif olarak üç pazar var. Cumartesi günü Zeytinburnu Pazarı (Merkez Efendi Camii önünde), pazar günü Maltepe, çarşamba da Kadıköy'de Özgürlük Parkı'nda kuruyoruz. Bizim dışımızda Şişli ve Beylikdüzü'nde cumartesi kurulan pazarlar var. Pazar günü Kartal ve cuma günü de Bakırköy'de birer organik pazar kuruluyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.