Boşnak böreğinin küçük adresi
İzmir Alsancak'taki küçük bir esnaf lokantası olan Ayşa Boşnak Börekçisi'nin börekleri kategori üstü. Mekanın kuru etli kurufasulyesinin ve kalbura basmasının adını anmamak olmaz. Mekanın tek kusuru, küçük olması
YARIM ASIR ÖNCE BOSNA'DAN GÖÇMÜŞ
Tattığım bütün börekler olağanüstüydü. Yağı da yok denecek kadar azdı. Ayşe Hanım, "Boşnaklar böreği yağlı yaparlar. Ben lezzetini bozmadan olabildiğince yağı azaltıyorum," diyor. Börek piştikten sonra yağını süzüyor ve sadece Ayvalık ve Akhisar yöresi zeytinyağlarını kullanıyor. Bu arada Ayşe Karadan'ın öyküsünü öğreniyoruz. Ailesi bundan 52 yıl önce Bosna'dan Türkiye'ye göçmüş. Ayşe Hanım özel şirketlerde yöneticilik yaptıktan sonra emekli olunca, boş duracağına lokanta açmaya karar vermiş. Lokantası altı yıllık. Kız ve erkek kardeşleri, gelinleri, kısaca bütün aile burada çalışıyor. Biz konuşurken bir tepsi içinde fırından henüz çıkmış takviye kurufasulye geldi. Her gün farklı yemekler çıkaran Ayşe Hanım haftalık mönüyü de sıraladı: "Pazartesininkini gördünüz. Salı gününün olmazsa olmazı patlıcan musakka, fırın makarna, kışın musakkanın yerini kuzu etli kenger, yani yabani enginar yemeği alır. İlave olarak da bakla, taze fasulye. Çarşamba gününün assolisti ekşili köfte. Perşembe gününün vazgeçilmezi ise kadınbudu köfte. Cuma günü etli nohut ile Boşnak mantısı liderlik için yarışır. Mısır unu ile yapılan Boşnakça 'zelanik' dediğimiz tuzlu tart da o gün çıkar. Cumartesi ise İzmir köfte ve bir kez daha kurufasulyenin günüdür. Pazar dinleniriz..." "Tatlılardan ne var?" diye soracağı tuttu Nedim Atilla'nın. Ayşe Hanım'ın gözleri parladı: "Ev baklavası, kalbura basma, bal parmak. Ona Boşnakça 'tatlıya' da deniyor; tatlı hamuru irmiğe bulayarak kızartıyoruz. Her gün bizzat ben ev aşuresi de yaparım. Bugün ayrıca kalın dilimli, kendi suyuyla pişen kabak tatlısı var." Bir lokma yiyecek halim kalmadığı halde dayanamadım kalbura basmanın tadına baktım. Unlu tatlıları övmek için 'kıyır kıyır' denir ya, işte öyleydi. Bir kaşık da nefis aşuresinden tattım. Kahvemizi başka bir yerde içeceğimiz için Nedim Atilla esnaf lokantası ölçülerinde makul bir hesap ödedi, ayrıldık. İzmir'e yolunuz düşerse, öğlen erken saatte Ayşa Boşnak Börekçisi'nde yemek yemeyi ihmal etmeyin. Çok beğeneceksiniz.
EN SON HABERLER
- 1 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 2 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi
- 3 Oysa her şey çok iyi gidiyordu
- 4 Sokaklar tenis kortuna döndü
- 5 Her şey bu ülkenin çocukları için
- 6 Bir rüyanın peşinde
- 7 7/24 şehirde yaşam
- 8 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 9 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 10 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler