Son Güncelleme: Cuma 27.05.2011
Orta Asya'dan lezzetler
Topkapı Kültür Parkı'nın içinde yer alan Zinnet Restaurant'da İpekyolu ülkelerinin mutfaklarından başarılı örnekler tadabilirsiniz. Ancak restoran mönüsünde alkol bulunmuyor
EKMEK, SÜTLÜ HAMURDAN YAPILMIŞ
Bize önce Küşkaşteli çorbası ve Göşnan servis edildi. Göşnan, üzeri nar gibi kızarmış içi bol kıymalı kıtır kıtır bir börek. Zarife Hanım'ın övdüğü kadar var; nefis. Küşkaşteli çorbası da bir tür el yapımı erişte çorbası. Yemeğin yanında verilen nan, yani ekmek, sütlü hamurdan yapılıyor. Lezzetli ama bana tıkız geldi. Yemekler basit görünmekle birlikte tattıkça lezzetlerinin kompleks olduğunu fark ediyorsunuz. Örneğin iri mantılarda bolca sığır kıyması kullanılmış. Ancak içine az miktarda koyun döşü de ilave edilmiş. Bu, lezzetini bir kat artırmış. Zarife Hanım'ın tavsiyesiyle yoğurtsuz mantının üzerine acılı sos ve arpa sirkesi damlattım. İlk kez tattığım arpa sirkesinin tadını çok beğendim. Arada soya şehriyesinden yapılmış Pintoza salatası geldi. Onun da üzerine bol arpa sirkesi serpilmişti. Bu sirke vücuttaki yağı eritiyormuş. Uygur kadınları sabahları sulandırılmış arpa sirkesi içermiş. Derken acılı fasulye kavurması da geldi sofraya. Kızartılmış yeşil fasulyelerin üzerine yine kızartılmış tuzlu acı süs biberleri serpilmişti. Tuzu fazla bulduk. Zarife Hanım ise Uygur tuzunun sodyum düzeyinin çok düşük olduğunu, diyet tuz sayılabileceğini söyledi. Nihayet zireli kebap denen baharatlı bir et yemeğiyle Uygur pilavı geldi. Özbek pilavı nohut, üzüm ve birçok malzemeyle yapılıyor. Uygur pilavı ise daha sade; nohut, bazen biraz et, havuç, soğan ve tane kimyon katılabiliyor. Tatlı listesi çok zayıftı. Zarife Hanım Orta Asya tatlılarının şekersiz, kurabiye tadında olduğunu, tatlı ve meyvelerin yemekten sonra olduğu gibi önce de yendiğini anlattı. "Tatlıdan sonra yemek yiyecek hal kalıyor mu?" soruma ise "Bizde 'Yemeğin midesi başka, tatlılarınki başkadır' denir," yanıtını verdi. Ziynet, mücevher anlamına gelen Zinnet Restaurant'ta içki yok. İçecekler arasında tek ilginç olanı da at sütünden yapılmış kımız. Biz yemekte kaliteli yeşil çay içtik. Yemeğin sonunda da kımızdan birer yudum tattık. Yüzümüzü buruşturduğumuzu gören Zarife Hanım, Türkistan'da içilen kımızın farklı olduğunu, onu içmiş olsak beğeneceğimizi söyledi. Yeşil çayı bitirmemiştik, ağzımızda kalan olumsuz tadı çay silip süpürdü. Bu abartılı ziyafet için iki kişi 90 lira hesap ödedik. Zinnet Restaurant benim için İstanbul'un hiç umulmadık bir noktasında, umulmadık lezzette yemekler sunan, mükemmel bir keşif oldu. Hararetle öneririm.
Beğendiklerim:
İpekyolu ülkelerinin mutfaklarından başarılı örneklerin sunulduğu çok iyi bir restoran. Türkiye'de doktorasını yapmış Uygur Türkü bir hanım servisi üstlenmiş. Orta Asya kültürü ve yemekleri hakkında ayrıntılı bilgi de veriyor. Fiyatlar çok uygun.
Beğenmediklerim:
Doğu Türkistan restoranlarında başta yerel içkileri pirinç şarabı olmak üzere her türlü alkollü içeceğin tüketildiğini öğrendim. Burada ise içki satılması bir yana, aslında alkollü bir içecek olan kımız bile alkolsüz olarak servis ediliyor.
Mutfak HHHH
ServisHHHH
Ambians HHHH
Zinnet Restaurant Topkapı Şehir Parkı, Merkez Efendi Mah. Topkapı-İstanbul Tel: (0s212) 567 10 77
EN SON HABERLER
- 1 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 2 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi
- 3 Oysa her şey çok iyi gidiyordu
- 4 Sokaklar tenis kortuna döndü
- 5 Her şey bu ülkenin çocukları için
- 6 Bir rüyanın peşinde
- 7 7/24 şehirde yaşam
- 8 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 9 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 10 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler