Cumartesi 11.06.2011
Son Güncelleme: Cuma 10.06.2011

Anadolu Yakası'ndaki balık cenneti

Çengelköy'deki balık lokantası Villa Bosphorus'un önünde küçük bir kumsal var. Sadece Boğaz'ın küçük balıklarının taze taze servis edildiği lokantanın fiyatları da gayet makul

Birkaç yüz yıllık İstanbullu olsam da yaşadığım İstanbul, değil dede ve ninelerim, anne ve babamın bile hayal edemeyecekleri bir kent. Dolayısıyla sözünü edeceğim konuda onların deneyimlerinin bugün bana yararı yok. Ama hızla değişen bu güzel kenti olabildiğince gezip tanımaya çalışan doğma büyüme bir İstanbullu olarak, varlığının farkına bile varmadığım, çok güzel bir yer karşıma çıktığında büyük coşku duyuyorum. Örneğin, sık sık 50 metre yakınından geçtiğim halde, İstanbul'da son keşfettiğim cennet gibi bir yerin varlığından geçen haftaya dek haberim bile olmamıştı. Burayı keşfettikten hemen sonra, heyecanım yatışmadan, Boğaz'ın bu çok hoş noktasını ve buradaki Villa Bosphorus adlı balık lokantasını sizlere tanıtmak için bilgisayarımın başına geçtim. Özellikle hafta sonları Boğaz'ın Anadolu Yakası'nda otomobiliyle gezmek isteyenler Çengelköy'ün günün ve gecenin hemen her saatinde arapsaçına dönmüş trafiğinden bunalır, hatta bunların bir bölümü Boğaz sevdasından bile vazgeçebilir. Meğer benim gözümü yıldıran Çengelköy'ün ana caddesiyle sahil şeridi arasında, o güne dek hiç bilmediğim, ana yola paralel bir çıkmaz sokak varmış. Bu sokağın en ucunda da geniş otoparklı, denize sıfır, modern bir restoran bulunuyormuş.
YASAKLI BALIK YOK
Bir dostum geçen hafta içinde bir öğlen ortak iki arkadaşımızla birlikte beni buraya, Villa Bosphorus'a davet etti. Burası bir zamanlar Türkiye Jokey Kulübü'nün lokaliymiş, daha sonra mekanın bugünkü sahiplerine satılmış. Villa Bosphorus'un önünde küçük bir kumsal var. Evet, yanlış okumadınız; Boğaz'da, balığınızı atıştırıp içkinizi yudumlarken kumsala vuran dalgaların sesini dinleyebileceğiniz küçük bir kumsal. O da yetmedi, önünde oldukça uzun bir de iskelesi var. Yaz geceleri o iskelenin üzerine masalar konuyor, isteyen denizin üstünde oturuyor. İskeleye küçük balıkçı tekneleri de bağlı. Akşam restoranın iskelesinde balık yiyenler, bazen hemen yanlarında, teknelerinde kendi tuttukları balıkları pişirip atıştıran balıkçılarla kadeh tokuşturabiliyor. Restoranın manzarasına gelince, iskele ve balıkçı teknelerinin ardından Boğaziçi Köprüsü'nü ortalıyorsunuz ve tam karşınızda eski İstanbul'un silueti uzanıyor. Bu arada da dalga sesleri yemeğinize eşlik ediyor. Doğrusunu isterseniz yaz aylarında ilkelerini bilmediğim balık lokantalarına gitmekten hoşlanmıyorum. Örneğin geçenlerde bir dostum beni kentin ünlü bir balık restoranına davet etmişti. Garson hemen kalkan balığının erdemlerinden söz etti. Ben bu mevsimde yavrulayan balıkların yenmesine karşı olan çevrecilerdenim. Şık restoranlar, Marmara'da oltayla tutulmasına izin verilen küçük ve ucuz balıklara tenezzül etmeyerek bulundurmadıkları için, çaresiz çiftlik levreğiyle yetindim. Arkadaşımın yediği kalkan dişiymiş, havyarıyla birlikte servis edildi. Sofraya gelen bir porsiyon kalkan ile birlikte yüz binlerce yumurta da yavru balık dünyaya getirme şansı bulamadan arkadaşımın midesine indi. Villa Bosphorus beni bu bakımdan çok rahatlattı. Burada balıkların soylarının devamı için uygulanan yasak süresince, küçük balıkçıların tuttukları ve hemen getirip sattıkları, Boğaz'da avlanılması serbest olan balıklar taze taze servis ediliyor. Başka deyişle, Boğaz balıkları Çengelköy Villa Bosphorus'ta müşterinin sofrasına dek karada en çok 15 metre yol kat etmiş oluyor. Garson günün balıklarını saydı: "İstavrit, tekir, mezgit..." Sonra da "Biz tava balıkta iddialıyız," diye de ekledi. Şarap listesini istedim. Tümüyle Doluca ürünlerinden oluşuyordu. Firmanın en prestijli ürünlerinden Sarafinler 90, DLC'ler 65, Emir üzümünden Nevşah 55 liraya açılıyordu. Bir şişe Sarafin Sauvignon Blanc açtırdık. Ortaya iki kase içinde lokantanın özel salatası, iki porsiyon patlıcan salata ve kabak çiçeği dolması, ardından yanında nefis taratoruyla pamuk gibi tava kalamar geldi.
PORSİYONLAR BÜYÜK
Yemeğin sonunda, göz atma fırsatı bulduğum hesap pusulasından, mezgit, tekir ve istavritin birer porsiyon servis edildiğini gördüm. Ancak yerken, her birinden en az üçer porsiyon hazırlandığını tahmin etmiştim; porsiyonlar o denli boldu. Dolayısıyla kafası ve kuyruklarıyla birlikte atıştırdığım çıtır çıtır istavrit ve tekirler ile fileto mezgitler hepimizi mükemmel doyurdu. Bu taptaze balıkların üstüne bastırsın diye birer porsiyon da irmik tatlısı, volkanik ve fırında helva istedik. Arkadaşım, dört kişinin yiyip içtiği bu yemeğin bedeli olarak 260 TL ödedi, yani kişi başı 65 TL. Sanırım buraya bu yaz sık sık gideceğim.
Beğendiklerim:
Çengelköy'de, denize paralel çıkmaz sokağın en ucunda dünya cenneti bir noktaya oturtulmuş nefis bir balık lokantası. Önündeki kumsala vuran dalga sesleri eşliğinde sadece Boğaz'ın küçük balıkları taze taze servis ediliyor. Fiyatlar makul.
Beğenmediklerim:
Burası özel olarak gizlenmiş gibi. Kalabalık Çengelköy Caddesi'nden sahile sapan kısa sokakların ve ucunda restoranın yer aldığı çıkmaz sokağın girişinde yönlendirici bir levha yok. Buraya sadece bilenler geliyor. Yazık!.
Mutfak *****
Servis****
Ambians *****
Villa Bosphorus
Albay Hüsamettin Ertürk Sk. 13, Çengelköy-İstanbul
Tel: (0216) 422 80 80

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.