Cumartesi 18.06.2011

Başkonsoloslardan Türk yemekleri

Yedinci yaşını özel koleksiyon sayısıyla kutlayan Şamdan Plus dergisi, ABD'nin ve Avrupa ülkelerinin İstanbul başkonsoloslarını mutfağa soktu, Türk yemekleri yaptırdı. Konsoloslar, İstanbul'daki yaşamlarını, Türkiye'yi ve Türk mutfağını anlattı

HERVE MAGRO - FRANSA
Ankara'nın simidi başka
Sigara böreği
1960, Ankara doğumluyum. Babam Ankara'da Fransız Büyükelçiliği'nde farklı tarihlerde iki defa görev yaptı. İlki 1960'ta, ikincisi 1967'deydi. Yedi yaşımdan 13 yaşıma kadar Ankara'da yaşadım. Çankaya, bana çocukluğumun en güzel yıllarını anımsatır.
EYLÜL 2009'dan beri İstanbul Fransa Başkonsolosu olarak görev yapıyorum ama Türkiye'deki ilk görevim değil. 1988-1991 arasında Ankara'da basın ateşesiydim.
BELİRLİ bir semt adı söyleyemem ama tarihi dokusuyla, dinamizmi ile beni etkileyen birçok yer var. İstanbul'da Boğaz'ı tepeden gören her yere bayılıyorum. Beyoğlu'nda yaşıyorum, o nedenle burada kendimi evimde gibi hissediyorum. İstanbul, dünyanın en güzel 10 şehrinden biri. Tek rahatsızlığı trafik sorunu, o da çözülürse harika olacak.
TÜRK mutfağını severim. Çocukluğumdan kalan tatlar aklımda. Kızılay'da okula giderken aldığım dönerin tadını hiç unutmam. Bir de simit var. Türkiye'de her şehrin simidinin tadı farklı ama hiçbiri Ankara'nın simidinin yerini tutmaz. Türk mutfağından alışamadım yiyecek kokoreç. Böreği çok severim ve patlıcan ile yapılan her türlü yemeği severim. Enginarı da çok severim. Fransa'daki enginarlarla buradakiler arasında çok fark var ama.
SCOTT FREDERIC KILNER - ABD
İşkembe değil, işkence çorbası
Kuru fasulye ve pilav
30 yıldan beri diplomat olarak çalışıyorum. Bu süre içinde dört kere Türkiye'ye tayin oldum. Kariyerim 28 yıl önce İstanbul'da başladı. 1982'den 1983'e kadar Amerika Başkonsolosluğu'nda görev yaptım. Sonra Adana ve Ankara'ya tayinim çıktı. Eylül ayında İstanbul'a geldim.
DİPLOMAT olarak gelmeden önce Türkiye'yi iki kere ziyaret etmiştim. 1971'de Viyana'da öğrenciyken ilk kez bir haftalığına İstanbul'a geldim. Sonra 1975'te turist olarak gelme fırsatım oldu.
HERKES gibi bizim için de İstanbul'un trafiği biraz problem yaratıyor. Zengin de olsan, fakir de olsan herkes için trafik çok büyük bir sorun. Ama İstanbul gerçekten eşsiz bir şehir. İstanbul'da yüzlerce tarihi semt var ama özellikle bir yer söylemek gerekirse, oturduğumuz mahalleyi, yani Arnavutköy'ü çok seviyorum.
TÜRK mutfağını çok seviyorum. Yemek yerken hiç sıkılmıyorum. Kuru fasulye, pilavı çok seviyorum. Kuzu eti çok lezzetli. Ülkenizin üç tarafı denizlerle çevrili olduğu için balık bolca var ama en sevdiğim iki şey mezeler ve rakı. İstanbul'da 10 liraya da, 100 liraya da güzel yemek yeme imkanı var. Hemen her akşam Türk yemeği yiyoruz. Sadece işkembe çorbası bana işkence çorbası gibi geliyor.
ONNO KERVERS - HOLLANDA
Meze yiyerek doyuyorum
Ispanaklı patlıcan
30 senedir dışişlerinde diplomatım. İngiltere, Kolombiya, Belçika ve İsviçre gibi ülkelerde görev yaptım. Üç senedir İstanbul'da başkonsolos olarak çalışıyorum. Eşim ve kızımla beraber burada yaşıyoruz.
İSTANBUL çok güzel bir şehir, yaşamak için de çok güzel. Eski ve yeninin bir arada bulunduğu özel şehirlerden biri. Zor olan tarafı, her yer çok kalabalık ve tabii trafik. Bir Hollandalı ve bisiklet hayranı olarak İstanbul'da fazla bisiklete binememenin zorluğunu yaşıyorum.
TÜRKİYE'DE görülmesi gereken hemen her yeri gördüm. Ege, Orta Anadolu, Kuzeydoğu Anadolu, Karadeniz'i gezdim. Bu sene GAP turu yapmayı düşünüyoruz. Bodrum'u çok seviyoruz. Orada kendimize bir yazlık aldık. İstanbul'da ise Beyoğlu her zaman favorimdir.
ADANA kebap en sevdiğim yemek. Kağıtta levreği çok seviyorum. Mezeyi çok sevdiğim için restoranlarda bazen meze yiyerek doyuyorum. Beyin, sakatat gibi yiyecekleri ve kokoreçi de sevmiyorum.
AŞÇIMIZ var o yüzden çok fazla yemek yapamıyorum. Akdeniz mutfağından, zeytinyağlı yemekler yapmayı tercih ediyorum. Türk yemeklerini deniyorum ama dışarıda çok fazla çeşit olduğu için evde pek yemek yapmıyoruz. Bu arada, zaman zaman köfte ve etli dolma da yapıyorum.
ERNST BALZLI - İSVİÇRE
Yemekleriniz kilo aldırdı
Karnıyarık ve pilav
İSVİÇRE İstanbul Başkonsolosu olarak Aralık 2007'den beri görev yapıyorum. Kariyerimi İstanbul'da noktalıyorum. Eşimle birlikte aldık bu kararı. Buraya geldiğimizde aslında verilmiş bir karardı, çünkü zirvede bırakmak lazım.
İSTANBUL'a ilk olarak 2007'de görev nedeniyle geldim. Gelir gelmez Türkiye'nin çok ilginç ve farklı bir ülke olduğunu fark ettik. Türkiye gerek coğrafi, gerekse tarihi açıdan çok farklı güzellikleri bulunan bir ülke. Tarihe çok meraklıyız ve ülkenin her yerinde tarih var.
BANA bakarsanız Türk mutfağını çok sevdiğimi anlarsınız. Artık "Ne kadar süredir İstanbul'dasınız?" demiyor, "Ne kadar kilo aldınız!" diyorlar. Et yemeklerini seviyorum. Ara sıra yiyorum ama bazen ağır olabiliyor kebaplar. Sebze yemeklerini, balık ve deniz ürünlerini beğenerek yiyorum. Türk tatlılarına alışamadım. Hem çok ağır hem de çok şekerli. Tatlı olarak meyve yiyorum İstanbul'da.
YEMEK yaparım. Özellikle enginar yaparım ama hem çok zaman hem de çok fazla çalışma gerektiriyor. Mercimek çorbası da mükemmel bir şey. Eşim Türk mutfağı kursuna gitti, gerçekten çok güzel çorba yapıyor.
FRANÇOIS DEL MARMOL - BELÇİKA
Türk mutfağı çok sağlıklı
Levrek
DİPLOMATİK kariyerime Moskova'da başladım. 2008 yılının eylül ayında İstanbul'da Başkonsolos olarak göreve başladım. 1972 yılında turist olarak İstanbul'a geldim. Beş yıl sonra bu kez eşimle geldim. O zamandan tanıyorum İstanbul'u ve benim için İstanbul'da görev yapmak bir hayaldi.
İSTANBUL dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Çok dinamik ama maalesef İstanbul çok hızlı büyüdü. Şehirleşme plansız gelişti. Kültürel değerlere yeni yeni sahip çıkılmaya başladı. İstanbul'da olmaktan ve yaşamaktan çok mutluyum.
BEYOĞLU benim semtim olduğu için buranın elbette ayrı bir yeri var bende. Üsküdar, Kuzguncuk gibi semtleri çok seviyorum. Şehri geziyoruz veya seyahat ediyoruz. Türkiye'nin farklı kültürlerini görmek için sık sık geziyoruz.
TÜRKİYE içerisinde çok yer gördük. Osmanlı başkentleri Edirne ve Bursa'yı çok sevdim. Efes çok özel bir yer. Genel olarak Türkiye çok güzel bir ülke.
EN çok sevdiğim Türk yemeği hünkarbeğendi. Türk mutfağı çok leziz, çok kaliteli. Sağlığa yararlı çok yemek var. Ama midye dolmayı pek sevmiyorum. Ona alışamadım diyebilirim. Eşim çok iyi bir aşçıdır. Sağolsun, benim mutfağa girmeme pek gerek kalmıyor.
MELİH TÜRK - ŞAMDAN PLUS

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.