Cumartesi 06.08.2011

İftarda Osmanlı yemekleri

Ortadoğu ve Akdeniz mutfakları üzerine araştırma yapan şef Yunus Emre Akkor, yakında Osmanlı mutfağı üzerine de bir kitap yayımlayacak. Akkor, kitaptan bazı tarifleri Ramazan vesilesiyle SABAH okurlarıyla paylaşıyor. Şef, dört hafta Osmanlı yemeklerinden oluşan iftar mönüsü sunacak

SARAY PİLAVI
MALZEMELER
2 su bardağı pirinç
250 gr. kuzu kuşbaşı
100 gr. tereyağı
1/2 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık 3.5 su bardağı su
HAZIRLANIŞI:
Eti, tereyağında kavurun ve kavrulduktan sonra üzerine kuş üzümü, dolmalık fıstık, pirinç ve baharatları ilave edin. Üç dakika kadar kavurmaya devam edin ve üç buçuk su bardağı suyu ilave edip kaynamaya başlayınca altını kısın. 15 dakika pişirip altını kapadıktan sonra yarım saat dinlendirin. İsterseniz ince doğranmış dereotu serpip servis edin.
CEVİZLİ SOĞUK ÇORBA
MALZEMELER
250 gr. aşurelik buğday
2 kg. yoğurt
100 gr. ceviziçi
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı nane
HAZIRLANIŞI:
Aşurelik buğdayı iyice kaynatıp soğutun. Yoğurdu çırpıp, üzerine suda ısladığınız ceviziçlerini ince ince doğrayın. Buğdayları ilave edip karıştırın. Kaselere aldığınız çorbanın üzerine, zeytinyağında hafif yakılmış kuru naneyi ilave edip servis edin.
VİŞNELİ YOĞURT TATLISI
MALZEMELER
1/2 kg. süzme yoğurt
1/2 kg. un
1/2 kg. pudra şekeri
2 kg. şeker
1 lt. vişne suyu
5 yumurta
1 yemek kaşığı karbonat
1 paket vanilya
1 adet limon
50 gr. margarin
5 bardak su
HAZIRLANIŞI:
Şerbeti için 2 kilo şekere 1 litre vişne suyu ve beş bardak su ilave etip kaynatın. Genişçe bir kaba, yağ hariç bütün malzemeyi koyarak güzelce karıştırın. Hazırlayacağınız tepsinin her tarafını yağladıktan sonra karışımı üzerine dökün ve 180 derecedeki fırında 30 dakika pişirin. Hazır olunca şerbetini de ilave edip soğumaya bırakın, sonra buzdolabına koyun. İyice soğuduktan sonra üzerini birkaç dal nane yaprağıyla süsleyip servis edin.
ROKALI ULUDAĞ KEBABI
MALZEMELER
500 gr. köftelik kıyma veya dana biftek
4 adet tırnak pide
1 kase süzme yoğurt
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet domates
1 bağ roka
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
75 gr. tereyağı
HAZIRLANIŞI:
Kıyma kullanıyorsanız, tuz ve karabiberle kıymayı yoğurup ufak köfteler yapın. Biftek ise, ince şeritler halinde doğrayın. Yemeğin sosu için ufak bir cezvede salçayı yağda kavurun. Yarım çay kaşığı toz şekeri, tuz ve karabiberi ekleyip suyu da ilave ederek çorba kıvamında oluncaya kadar kaynatıp beklemeye alın. Tırnak pideleri ufak kareler halinde doğrayın ve tereyağında ince doğranmış domatesle hafifçe kavurun. Sonrasında köfteleri veya eti tavada kızartmaya başlayın. Rokaları ekmeklerle karıştırarak tabaklara paylaştırın ve üzerine sarımsakladığınız süzme yoğurdu ilave edin. Tavada pişirdiğiniz köfte veya etleri üzerlerine paylaştırın. Hazırladığınız sosu da ilave edin ve isterseniz biraz tereyağını tavada yakın ve pul biber atıp yemeğin üzerine dökerek servis edin.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.