Giriş Tarihi: 1.10.2011

Doğa kasabasında isteyen binicilik isteyen dokuma yapıyor

Kastamonu'ya 29 kilometre uzaklıktaki Daday ilçesinde, eko-turizm amacıyla kurulan tesiste, binicilik eğitiminden ahşap yapımına, bisiklet turlarından olta balıkçılığına kadar pek çok faaliyet gerçekleştiriliyor

Emekli matematik öğretmeni İksir Aydın ile mali müşavir eşi Gültekin Aydın, doğayı ve seyahati seven bir çift. Çocuklarıyla yurtiçinde ve yurtdışında yaptıkları seyahatlerden dönüşlerinde hep "Neden biz de her türlü doğa faaliyetinin yapılabileceği bir yer açmıyoruz?" diye düşünürler. Dört yıl önce de İksir Hanım'ın memleketi Kastamonu'nun, çevresi çam ormanlarıyla kaplı 3 bin 500 nüfuslu Daday ilçesinde bir tesis açmaya karar verirler. 2009'un aralık ayında 'doğa ve insana saygı' felsefesinden yola çıkarak gerçekleştirdikleri İksir Resort Town adlı yaşam kasabası açılır. Yaklaşık 60 dönümlük arazideki tesiste, yılın 12 ayı birçok aktiviteyi gerçekleştirme imkanı var. İksir Aydın, "Biz orada bir ilki başardık," diyor ve ekliyor: "Daday, bereketli topraklar anlamına geliyor. Biz doğayı seven, atlı sporlara ilgi duyan bir aileyiz. Tatil anlayışımız da gittiğimiz yerlerden çeşitli deneyimler kazanarak dönmektir. Bu bölgede konaklamanın yanı sıra doğa sporlarının yapılabileceği, çeşitli aktivitelerin gerçekleştirilip yerel ürünlerin de yaşatılacağı bir tesis yoktu."
BAHARDA MANTAR TOPLANIYOR
Ilgaz'la Küre dağları arasında, 'oksijen çadırı' olarak adlandırılan yöredeki tesiste, yerel sanatların canlandırılması için de çalışmalar yapılıyor. Ahşap işlerin gerçekleştirildiği atölyede, çivisiz Daday sandalyesi yeniden yapılmaya başlanmış. Daday dokuması denilen yerel dokumalar için de şakşaklı tezgahlar kurulmuş. Tesise gelenler, ahşap oymacılığı ya da kumaş dokuma eğitimi alabiliyor. Aydın, tesislerinde dünya mutfağının yanı sıra yerel yemeklere ağırlık verildiğini söylüyor: "Kastamonu, gastronomi açısından çok zengin. En bilinenleri etli ekmek, hindi etinden yapılan banduma, müsellim otuyla yapılan yemekler, çorbalar, sarmalar, kavurmalardır." Aydın uzmanlarla mantar topladıklarını da anlatıyor: "Çam ormanlarında ilkbaharda cincile, sonbaharda Kanlıca, tel tel ve melez mantarları toplanıyor. Bunlarla da çorba ve börek yapılıyor."
Tesiste binicilik yarışması oldu
Aydın, atlı sporlar ve binicilik alanında da çok iddialı: "Bu bölgede atçılık çok sevilir. Tesiste profesyonel ölçülerde açık, kapalı manejlerde biniş alanları hazırladık. Burada antrenörler binicilik eğitimleri veriyor. Bu yıl Türkiye Binicilik Federasyonu ile işbirliğiyle bir ilki gerçekleştirdik. Engel atlama, atlı dayanıklılık ve derby yarışması bizim tesisimizde yapıldı. Bunu gelenekselleştireceğiz. Ekim ayından itibaren de ulusal yarışlara profesyonel biniciler yetiştirmek için çocuk ve gençlere eğitim vermeye başlayacağız."
Karda yürüyüş ilgi çekiyo
İksir Aydın, 1.800 metre yükseklikteki Ballıdağ'da da kış sporları ve yayla turizmi için altı odalı küçük bir tesisleri olduğunu anlatıyor. Yılın altı ayı karlar altındaki Ballıdağ, kayak sporuna meraklı olanlar için ideal. Aydın, yurtdışından gelenlerin çevredeki patikalarda kar yürüyüşleri yaptıklarını söylüyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.