Foça, Ataşehir'e taşındı
Ataşehir'de yeni açılan balık restoranı Foça'nın mönüsü zengin. Özellikle mezeler arasında seçim yapmakta zorlanabilirsiniz... Hepsi çok başarılı, fiyatlar da ehven
İSTEYENLER TERASTA OTURABİLİYOR
Geçen hafta içinde Ataşehir'e, Nevzat Usta'nın yönettiği Foça'nın ikinci mekanına gittim. Set üstünde, Ağaoğlu'nun dev gökdelenine bakan bir konumdaydı. Alttan ısıtma sistemi ile donatılmış, modern, açılıp kapanabilen bir tavanla kaplanmış terası ile ferah, sevimli bir restorandı burası. Tiryakiler açısından cazip yanı, üstü kapalı teras bölümünde sigara içilebilmesiydi. Restorana girince mostra dolaplarından mezeleri seçtik. Balıklar konusunda ise tercihimizi mezelerden sonra yapmayı yeğledik. Sofraya hemen susamlı kırmızıbiber salçası, siyah ve yeşil zeytin ve otlu mısır ekmeği geldi. Gerek ekmek, gerekse taptaze salça öylesine lezzetliydi ki, mezeler gelmeden karnımı doyurmamak için kendimi frenlemek zorunda kaldım. Ardından mezelerimiz birer ikişer getirildi ve tabaklarımıza servis edildi: Bembeyaz patlıcan salatası, palamut pilaki. Burada bir parantez açmak istiyorum. Palamut pilaki, çocukluğumda en sevdiğim, her İstanbul evinde yapılan yemeklerdendi. Zamanla palamudu sadece tava, kolesterolden kaçanlar da ızgara olarak yemeye başladılar. Onun çok daha lezzetli pilakisi unutuldu. Foça'da tattığım palamut pilaki harikaydı. Daha fazla yemek istedim ama gerek garson, gerekse arkadaşım, başka yiyeceklere yer kalmayacağı gerekçesiyle beni vazgeçirdi. Ancak aklım palamut pilakisinde kaldı. Mezelere devam edelim: Uskumru marin, palamuttan yapılan Girit lakerdası. Bu lakerdanın bildiğimiz lakerdadan farkı, tuzda değil, salamurada pişirilmesi. Tadı yerinde bakla fava, kroket görümünde pazılı levrek, içi bol deniz mahsullü muska böreği. Bu sonuncusu da fırında pişirildikten sonra üstüne beşamel sos dökülüp fırında üstü kızartılıyor. Ve pamuk gibi ahtapot salatasını da unutmamalı.
AYVALIK'TAN PAPALİNA
Korktuğum başıma geldi, bu lezzetli mezeleri tattıktan sonra balığa yer kalmadı. Ancak özellikle orta boy barbunyalarda gözüm kalmıştı, fiyatını sordum, altı barbunluk porsiyon 30 liraymış. Foça'da Doluca ürünleri bulunduruluyor, ancak kadehle servis edilenler en alt düzey şaraplar. Bir şişeyi bitirmeyi göze alamadığımız için birer duble rakı içtik. Bu güzel yemeği meyve ve kahveyle noktaladık. 111 lira hesap bırakıp çıkarken bir kez daha meze dolabına göz attım. Izgarada pişirilen tuzsuz taze lorlu Rum böreği, enginarlı karides, kiremitte Ege usulü otlu levrek, içi deniz mahsulleri ve sebzeyle doldurulmuş beybi kalamar dolması, balıklı börek gibi çeşitleri girişte fark etmemişim. Gelecek haftadan itibaren papalina, kalamar ve lor tatlısının da Ayvalık'tan getirilmeye başlanacağını öğrenince, mönüsü Küçükyalı'daki Foça'dan çok farklı bu restorana en kısa zamanda tekrar gitmem farz oldu.
BEĞENDİKLERİM
Ataşehir'de yepyeni bir balık restoranı. Mezeleri, aynı adı taşıyan Küçükyalı sahilindeki mekandan farklı. Yediklerimiz ve servis çok başarılıydı. Fiyatlarının ehvenliği de cabası. Teras, sigara tiryakilerini mutlu edecek biçimde düzenlenmişti.
BEĞENMEDİKLERİM
Restorana, olabildiğince kolay tırmanılabilecek ahşap bir rampadan ulaşılıyor. Kışın, yağmur ve karda sorun olabilir. Şarap fiyatları uygun ama kadehle servis edilenler en alt düzeydekiler. Daha iyi şaraplar da kadehle verilmeli.
Mutfak ****
Servis ****
Ambians ****
Foça Balık Restaurant Küçükbakkalköy Mh. Ahmet Yesevi Cd. Doruk Sk. 7 D Blok, Ataşehir Tel: (0216) 577 86 86
EN SON HABERLER
- 1 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 2 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi
- 3 Oysa her şey çok iyi gidiyordu
- 4 Sokaklar tenis kortuna döndü
- 5 Her şey bu ülkenin çocukları için
- 6 Bir rüyanın peşinde
- 7 7/24 şehirde yaşam
- 8 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 9 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 10 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler