Mezelerde Midilli etkisi
Ayvalık'taki Nesos lokantası, kabuklu deniz ürünleri, zeytinyağlıları ve mezeleriyle öne çıkıyor. Midilli usulü mezelerde, yemeğin tadını örtecek hiçbir baharat kullanılmıyor
TOSTÇULUKTAN BALIK LOKANTASINA
Bu hafta sonu yine bu lokantalardan birinde, Nesos'taydım. Nesos, Cunda'nın Antik Çağ'daki isimlerinden biri. Burayı 22 yıldır Murat Tekinoğlu işletiyor. Babası Hüseyin Bey, eski seyyar tostçu. Büyük kentlerde de moda olan Ayvalık tostunu ilk yapan kişi olarak biliniyor. Nesos'un mezeleri sergilediği buzdolabının boyutları, sahil yolundaki diğer restoranları kadar büyük, meze çeşitleri zengin. Kabuklu deniz ürünleri, birtakım zeytinyağlılar, fava, pilaki gibi zeytinyağlı baklagiller Nesos'un dolabını da süslüyor. Ancak süt ve unla hazırlanan sulu bir sosla servis edilen deniz ürünlü pazı sarma harika. Burada akkız denen şevketi bostanlı fener balığı, deniz ürünlü beğendisiyle ünlü. Nesos'un bir özelliği de mezelerini Midilli usulü hazırlaması. Midillileri Giritlilerden ayıran en önemli özellik, Midilli yemeklerinde malzemenin tadını örtecek herhangi bir baharat kullanılmaması. Buna karşı, tarihi baharat yolu üzerindeki Girit'in mutfağı baharat açısından daha zengin. Genellikle buradaki lokantacılar, Ayvalık'ın yerli halkının çoğu gibi Midilli kökenli olsalar da, restoranların önemli bölümünde Midilli ve Girit mezeleri, birlikte sunulur. Nesos'un sahibi Cunda'nın yerlisi, eşi ise Girit asıllı olmasına rağmen, onlar restoranlarında Midilli usulü mezeler sunmayı tercih etmişler. Nasos'ta dostlarımla nefis bir akşam yemeği yedik. Yemeği, Murat Bey'in tavsiyesiyle çok lezzetli bir balık çorbasıyla noktaladık. Bol içki ve mezenin tüketildiği soframızda, kişi başına 70 lira ödedik. Ayvalık'tan ayrılırken ayaklarım ters ters gitti.
BEĞENDİKLERİM
Cunda sahil yolu üzerindeki en iyi restoranlardan biri Nesos. Çoğu mezeleri diğer mekanlarda bulabilseniz de, burada tam Midilli usulü, malzemenin kendi tadı öne çıkarılarak hazırlanıyor.
BEĞENMEDİKLERİM
Nesos'tan herhangi bir şikayetim yok. Ama Ayvalık'a ulaşma zorluklarından şikayetçiyim. İstanbul'dan Edremit'e haftada sadece üç sefer var. Kara yolu ise yorucu ve bezdirici. Seferler artırılmalı.
Mutfak ****
Servis ****
Ambians ****
Nesos Sahil Boyu No: 19 Cunda / Ayvalık Tel: (0266) 327 17 48
EN SON HABERLER
- 1 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 2 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi
- 3 Oysa her şey çok iyi gidiyordu
- 4 Sokaklar tenis kortuna döndü
- 5 Her şey bu ülkenin çocukları için
- 6 Bir rüyanın peşinde
- 7 7/24 şehirde yaşam
- 8 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 9 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 10 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler