Cumartesi 07.04.2012

İki tarif

Antakya'dan dönerken aklımda birikmiş birkaç kelime vardı. Unutmamak için hızlıca kaleme aldım sizlerle paylaşmak adına. Ama asla aklımdan çıkmayacak, damağımda yer eden öyle lezzetler var ki, değil bir gün, her gün yesem bıkmam. Ben de bu hafta sizlerle Arda'nın mutfağından çıkan o coğrafyaya ait iki tarifi paylaşmak istedim... Afiyet olsun!
Tabule
Malz emeler
200 gram ince bulgur
Bir demet maydanoz
Bir dolu tutam taze nane
Bir demet dereotu
İki avuç ceviz içi
5-6 çorba kaşığı iyi kalite nar ekşisi
Süslemek için nar taneleri bir limonun suyu
5-6 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
YAPI LIŞI
Kaynama derecesinde sıcak suyu ayrı bir kapta beklettiğiniz bulgurun hemen üzerine çıkacak kadar dökün.
Üzerine bir bez örtüp şişmesini bekleyin.
Maydanoz, nane ve dereotunu incecik doğrayın.
Bütün malzemeyi karıştırın.
Nar ekşisi, limon, tuz, karabiber ve zeytinyağını da dökün ve tüm içeriği iyice harmanlayın.
En üstünü nar taneleriyle süsleyin.
Bu tarifin güzel olması için tüm yeşilliklerinizin incecik kıyılması, ince bulgurun iyice şişmesi ve kullandığınız nar ekşisinin çok iyi kalite olması gerekir.
***
Usul üne uy gun ev ya pımı künefe
Malz emeler
150 gr. yaş kadayıf
150 gr. tuzsuz yumuşak beyaz peynir
150 gr. tereyağı
2 bardak şeker
1 bardak su
1 limon
YAPI LIŞI
Kadayıf tellerini elle çekerek açın ve kırın.
Erittiğiniz tereyağı ile künefeyi iyice harmanlayın ve dinlendirin.
Künefe tabağının dibi ve kenarlarını tereyağı ile yağlayın. Künefe tabağınız yoksa, yapışmaz bir tava da işinizi görecektir.
Tel kadayıfın yarısını tabağın içine serin ve her tarafına eşit olacak şekilde bastırarak yerleştirin. İyice bastırılmış bir katman yapmanız çok önemli.
Peyniri elinize kırarak eşit şekilde yayın.
Kalan kadayıfı üzerine kapatın ve bastırın.
Tabağınızı kısık-orta ateşteki ocağın üzerine alın.
Her iki tarafını da 10 dakika kadar pişirin.
Ayrı bir tencerede iki bardak şeker ile bir bardak suyu birkaç damla limon sıkarak kaynatın ve şerbetini hazırlayın.
Künefeden bir dilim kesin, servis tabağına alın, sıcak tatlıya ılık şerbet vererek servis yapın.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.