Cumartesi 12.05.2012

Galata'da Fransız usulü şaraplı horoz

Galata'da yeni açılan Georges Hotel'in girişindeki Le Fumoir restoranın mönüsü, baştan aşağı Fransız yemeklerinden oluşuyor. Ekmek bayat olsa da steak tartar, coq au vin -şaraplı horoz- oldukça başarılı

Asırlar boyu eğlencenin odağı Galata, son yüzyıl içinde köhneleşti, çirkinleşti. Şimdilerde hızla yenilenen Beyoğlu'na, Tepebaşı ve Şişhane'nin ardından Galata da katılıyor ve üst üste kaliteli mekanlar açılıyor. Galata'nın ünlü Doğan Apartmanı'nın yer aldığı sokağa epeydir uğramamıştım. Burada Georges Hotel adlı bir butik otel ve altında Le Fumoir Fransız restoranının açıldığını duyunca, bir arkadaşımla gittim. Tünel'in alt tarafındaki dar, çoğu dik yokuşlu sokaklara 'nur yağmış'. Tanınmış butikler, şık antikacılar, hoş kafeler, sanat galerileriyle burası şimdiden New York'un Soho semtini andırıyor. Georges Hotel de yenilenen tarihi binalardan. Otelin lobisi olması gereken giriş kısmı restoran. Otel müşterileri de aynı yerden girip çıkıyorlar. Kışın kapısı sürekli açılıp kapanan bu mekanda yemek yiyenlerin yerinde olmak istemezdim. Sofraya önce rokforlu tereyağıyla bayat ekmek getirildi. Mönü ise daha ilk bakışta Fransız görünüyordu. Fransız peynir tabağı, kaz ciğeri, escargot, yani salyangoz, soğan çorbası, 'Croque Monsieur', sığır iliği, yaprak enginar, Blanquette de Veau, steak tartar, boeuf Bourguignon, coq au vin, Fransız spesiyaliteleriydi. Şarap listesi 260 TL'lik tek bir Türk şarabı dışında Fransız'dı. Biz önden yaprak enginar, sığır iliği, ana yemek olarak da steak tartar ve coq au vin, yani şaraplı horoz ısmarladık ve bira içtik. Fransız usulü buharda pişmiş bütün enginar, çok lezzetli dip sos ve deniz tuzuyla servis edildi. Sığırın halka halka kesilmiş bacak kemikleri, içindeki iliği korunarak pişirilmişti. Arkadaşımın isteği üzerine steak tartar'ın malzemesi ayrı ayrı geldi. Kıyılmış robottan çekilmiş lezzetli dana bonfile, üzerinde çiğ yumurta, yanında kıyılmış soğan ve kapari, mini kavanoz içinde de zeytinyağı, worchestershire sos karışımı bir tahta üzerinde servis edildi. Arkadaşım acı Tabasco sosu da ekleyerek, kendi harmanını yaptı ve çok memnun kaldı. Benim Fransız usulü şaraplı horoz yemeğim de kusursuzdu. Ancak birer başlangıç, birer de ana yemekten oluşan bu öğüne, şarap içmediğimiz halde kahveler dahil 220 TL hesap ödeyince, kalitefiyat dengesi, mutluluğumuzu gölgeledi.

BEĞENDİKLERİM
Yaşamının büyük bölümünü Fransa'da geçiren restoranın sahibi, fazla ustalık gerektirmeyen Fransız spesiyalitelerini bir araya getirmiş. Yemekler lezzetli, ortam sevimli.
BEĞENMEDİKLERİM
Küçük kafelerde bile taze, sıcak ekmek bulunabilirken buradaki bayat ekmek hoş değil. Şarap listesinde biri dışında tümü Fransız. Fiyat-kalite dengesi açısından pahalı bir restoran.
Mutfak ****
Servis ****
Ambians ****
Le Fumoir Restaurant Serdar-ı Ekrem Sokak No: 24 Galata-İstanbul Tel: 0212 244 24 23

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.