Cumartesi 19.05.2012
Son Güncelleme: Cumartesi 19.05.2012

Ajanda

Mekan
Şehrin popüler mekanlarından biri olabilir
"Le Meridien" tüm dünyada oteli, servisi, spası ve restoranıyla öne çıkan bir markadır. Restoranları hem 'fine dining' olur. Etiler'deki şubede de bu kaide bozulmamış. Otelin dördüncü katına açılan La Torre Restaurant gerçekten de şık bir mekan. Sinan Kafadar'ın dekore ettiği mekandan içeri adım atar atmaz kendinizi bir Japon restoranına gelmiş gibi hissediyorsunuz. İçerisi oldukça karanlık, loş bir ışıklandırma düzeni var. Yuvarlak masaları New York'taki steak house'ları andırıyor. Mekanın şıklığı kadar çalışan servis elemanlarının şıklığı da hemen dikkat çekiyor. Sanki bir restorana değil de bir mankenlik ajansına gelmiş gibi hissediyorsunuz kendinizi. Üstelik herkes son derece nazik ve güler yüzlü. Gelelim yemeklere ve fiyatlara. Yemekler lezzetli. Fiyatlar ise kıyaslama yapmak gerekirse Papermoon'dan aşağı kalmıyor. Örneğin zeytin ve dolmalık fıstık ile kaplanmış deniz levreği 62 lira. Modern Türk börekleri kreasyonu adı verilen tabağın fiyatıysa 26 lira. Porsiyonlar çok büyük değil ama ortaya söylenecek bir başlangıç ve ana yemekle doyabilirsiniz. Restoran henüz yeni açıldığı için müşteri kitlesi tam oturmamış. Ama hem merkezi konumu hem de şık dekorasyonu ile kısa sürede şehrin popüler mekanlarından biri holabilir. Belki tek eksisi otel restoranı olmasıdır. Maalesef ülkemizde otellerin içindeki restoranlara duyulan önyargı henüz kırılabilmiş değil. Ama hiçbir şey için olmasa bile Havva'nın Elması isimli yeşil, şeffaf elma tatlısını tatmak için bile gitmeye değer. Bu arada oldukça iyi bir şarap kavı olduğunu da ekleyelim. Füzyon mutfak sunan restoranda morino balığı uykulukla, fener balığı ise pastırmayla servis ediliyor. Morino balığına uykuluk olmuş da, sanki fener balığına pastırma pek yakışmamış. Tel: (0212) 384 00 00 (BURCU ALDİNÇ)
Konser
Gevende'ye kulak verelim
Bugün 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı. Türkiye'nin her yerinde bu özel günle ilgili bir etkinlik var. Fakat biz, sizin için bunlar arasından en dikkate değer olanı seçmeye çalıştık. İstanbul Ghetto'daki Gevende konserini duyurmaya karar verdik. Çünkü Gevende farklı. 'Saykodelik folk' olarak tanımladıkları müzikleriyle bambaşka bir müzik yapıyorlar. Vokali de bir enstrüman gibi kullanıyor, doğaçlayarak harikalar yaratıyorlar. Bu nedenle Gevende'ye 'eğlencelik oda orkestrası' yakıştırması hiç eğreti durmuyor. Bu akşam verecekleri konserde de, son albümleri Sen Balık Değilsin Ki'den şarkılarla beraber doğaçlamalarından örnekler sunacakları kesin.
Tarih: Bugün Saat: 22.30 Mekan: İstanbul Ghetto Bilet: 24 - 34 TL
Kitap
Civan, Müge İplikçi, Everest Yayınları
Suç ve kimlik meseleleri
Ne anlatıyor? Müge İplikçi, Civan'da bir kız çocuğunun kaçırılması ile bir anda dalgalanan bir kasabanın hayatını sahneye koyduğu kitabında bizi, kasaba dünyasına ait birçok gizemle yüz yüze getiriyor. Kaçırılan bir kızı arama çabalarının ardında kasaba gerçekleri, taşra sıkıntısı, Türkiye gerçekleri, kimlik ve suç kavramları üstüne küçük ama büyük bir kitap... Civan, günümüz Türkiyesi'ni müthiş bir eleştirisellikle ele alırken, edebi lezzetiyle de dikkat çekiyor.
Neden okumalı? İplikçi ilk kez polisiyeyi denediği romanında, çizdiği ustalıklı karakterler ve bir kasaba halkına yaşattığı toplu cinnet ile günümüz ülke sorunlarına bambaşka bir yerden bakmamızı sağlıyor. Okurunu kendisiyle yüzleştiriyor.
Bonus bilgi: Civan, bir Dede Korkut öyküsü olan Deli Dumrul'un bir tür modern versiyonu. Romanın ana kahramanının adı Dumrul... (ELİF TANRIYAR)
Can Dostum, Philippe Pozzo di Borgo, Turkuvaz Kitap
Sıra dışı bir dostluk
Ne anlatıyor? Her şeyden önce gerçek bir yaşam öyküsünü anlatıyor. Bir yamaç paraşütü kazası sonrası boynundan aşağısı felçli kalan Fransız aristokrat Philippe Pozzo di Borgo'nun yaşam öyküsünde, sonsuz ızdırap anları kadar aşkın mucizeleri ve bakıcısı göçmen Abdel ile yaşadığı mizah dolu, sıra dışı dostluk öyküsü de var. Büyük bir servete sahip olsa da engelli bir vücuda kısılı kalan bir adamın, yaşama sevgisini mucizevi bir şekilde buluşunu anlatan anıları da diyebiliriz.
Neden okumalı? Philippe'in öyküsünü ilk olarak geçen hafta vizyona giren Can Dostum adlı filmde izledik. Fransa'da seyirci rekorunu kıran film, satır aralarındaki hüzünlü detaylar bir yana, tam anlamıyla bir kahkaha tufanıydı. Oysa filmin uyarlandığı Philippe'in gerçek yaşam öyküsü bunun tam tersi, yani satır aralarındaki mizahi detaylar bir yana tam bir hüzün ve ızdırap tufanı! Biz de kitap sayesinde orijinal öyküyü öğrenmiş oluyoruz. (E.T.)
Konser
Suzanne Vega, bize bizi anlatacak!
Şehir hayatına ve şehirlere sıkışıp kalan sıradan insanlara dair yazdığı şarkılara hepimizden bir parça koyan, ozanşarkıcıların en güzeli Suzanne Vega, yeniden İstanbul'a geliyor. Vega, antidepresan etkili, büyüleyici sesiyle İstanbul'da, Salon İKSV'de iki gün üst üste konser verecek. Bize de gidip Vega'yı canlı canlı seyretmek düşecek. Tanıyanlara bu kadarını söylemek yeterli. Vega'yı tanımayanlar için ise mevzuyu derinleştirelim... Türkiye'nin en önemli ozan-şarkıcılarından Bülent Ortaçgil'in tarzını kendisine benzettiği Vega, 1985'te yayınladığı, kendi adını taşıyan ilk albümüyle sesini duyurdu. Ardından gelen ikinci albümü Solitude Standing (1987) ile em Avrupa'da hem de ABD'de müzik listelerine girmeyi başardı. Days of Open Hand (1990) ve Beauty & Crime (2007) albümleri ile ise Grammy kazandı. Boşuna ozanşarkıcı demedik Vega'ya. Şiirlerini, şarkı sözlerini ve denemelerini bir araya getiren kitabı The Passionate Eye: The Collected Writings of Suzanne Vega 1999'da yayımlanınca büyük ilgi gördü. 2010-2011 arasında da dört tematik albüm yayımladı. Bir de genel kültür bilgisi: MP3 formatının yaratıcısı Karlheinz Brandenburg, Vega'nın Tom's Diner şarkısını veri sıkıştırma algoritmasında model olarak kullandı. Böylece Suzanne Vega 'MP3'ün Annesi' olarak anılmaya başladı. (FIRAT KARADENİZ)
Sergi
Harem Dairesi Beyoğlu'nda
Topkapı Sarayı Harem Dairesi, İstiklal Caddesi'nin göbeğine birbirinden etkileyici fotoğraflarıyla konuk oldu. Üstelik, Yerebatan Sarnıcı, Rüstem Paşa Camii ve Sultanahmet Camii'siyle beraber. Galatasaray'da bulunan Galeri Nev bugünlerde fotoğrafın ödüllü isimlerinden biri olan Jean François Rauzier'i ağırlıyor. Sergide de İstanbul'un işte bu tarihi mekanları etkileyici fotoğraflarıyla izleyicilerin karşısına çıkıyor. Rauzier, sergi için bu mekanların yüzlerce fotoğrafını çekip yeniden yorumlamış. Tarihi mekanları seviyorsanız bir de bu halleriyle görmek için birebir.
Tarih: 9 Haziran'a dek pazar ve pazartesi hariç her gün. Saat: 11.00 - 18.00 Mekan: Galatasaray, Galeri Nev Bilet: Ücretsiz
Galip Tekin'in fantastik dünyasına buyrun
1980'li yıllardan bugüne Türkiye'de fantastik çizgi roman deyince akla gelen ilk isim Galip Tekin. Ünlü karikatürist şimdi 36 adet orijinal çizimiyle Beyoğlu'nda Gama Art Gallery'de sevenleriyle buluşuyor. Sergide Tekin'in korku, gerilim, bilim kurgu ve yer yer mizah yüklü fantastik hikayelerini orijinal halleriyle okumanın keyfi de bambaşka. Hazır Acayip Hikayeler bu kadar sükse yapmışken, bu sergi kaçar mı?
Tarih: 29 Mayıs'a dek pazar ve pazartesi hariç her gün. Saat: 11.00 - 18.00 Mekan: Beyoğlu, Gama Art Gallery Bilet: Ücretsiz
Rüya ve masallara yolculuk
Türkiye'nin özgün ressamlarından Banu Birecikligil şimdi masalları konu ettiği kişisel sergisiyle karşımıza çıkıyor. Kristal Küre adlı sergide Alis Harikalar Diyarında, Kırmızı Başlıklı Kız gibi farklı masalların etkisini görebileceğiniz resimler var. Ressam, rüya alemini ve masal dünyasını anlatıyor, resimlerin arasında herkesin kendi hikayesini bulmasını amaçlıyor. Masal ve rüyaların arasında bir gezintiye çıkmak isteyenlere tavsiye edilir.
Tarih: 26 Mayıs'a dek pazar hariç her gün. Saat: Pazartesi 12.00-19.30, Salı- Cumartesi 11.00-19.30 arası. Mekan: Nişantaşı, Galeri x-ist Bilet: Ücretsiz
Dans
Yedi göbek flamenko!
Yedi kardeşten oluşan Los Vivancos flamenko topluluğu, daha önce de performanslarını sergilemek için ülkemize gelmişti. Fakat şimdi yepyeni gösterileri Aeternum'u İspanya dışında ilk kez sahnelemek için geliyorlar. Anlatılanlara göre henüz okuma-yazma öğrenmeden vermişler kendilerini flamenko ateşine. Müzikle başlamışlar. Her biri ayrı bir enstrümanda uzmanlaşmış. Ardından dans da girmiş işin içine akrobasi ile birlikte. Ortaya da Los Vivancos çıkmış işte. Şimdi ise Aeternum ile senfonik müziği de dahil ediyorlar gösterilerine. Los Vivancos, Aeternum ile 24 Mayıs'ta Congresium Ankara'da, 25 Mayıs'ta ise İstanbul'da İş Sanat'ta sahne alacak.
Tarih: 24- 25 Mayıs Saat: 20.30- 20.00 Mekan: Ankara Congresium / İstanbul İş Sanat Bilet: 30 - 110 / 20 - 90 TL
Hobi
Koleksiyonerler için Atatürk kalemi
'Sanat kalemde vücut bulsun.' Kalem dünyasının önemli markalarından Delta'nın sloganı böyle. Delta, Mustafa Kemal Atatürk için bir kalem tasarladı. Kalemde Atatürk'ün imzası da yer alıyor. Tepe kısmında ise Türk bayrağı bulunuyor. Atatürk'ün doğum yılı 1881'den esinlenerek, sınırlı sayıda 881 adet üretilen kalem için özel bir kutu da tasarlanmış.
Dergi
Dijital kültür sanat rehberi
iPad ya da iPhone'nuz varsa kültür sanat rehberiniz iFEST'i çoktan keşfetmişsinizdir. Ama keşfetmeyenler için önce kısa bir tanıtım: Bir uygulama olarak ücretsiz indiriyorsunuz, sonrasında her ayki güncellemeyle, dergiyi okuyabiliyorsnuz. Aylık kültür sanat rehberi lafı boşuna değil. Ciddi ciddi kapsamlı bir rehber hazırlanıyor. Ayrıca bir önemli ayrıntı... iFEST öyle PDF'i yüklenmiş dergilerden değil, akıllı telefonlar ve tabletler için çıkarılıyor. Bir haberi kuru kuru okumanın ötesinde bir deneyim vaad ediyor. Bir müzisyenle ilgili bir haber mi var, hemen parçalarını dinleme imkanı da sunuluyor size. Bir filmle ilgili kritik mi okuryorsunuz, bakınız yanda fragman deyiveriyorlar. iFEST, şimdi yenilendi iFESTMOBİL olarak devam ediyor yolculuğuna. Hem mayıs sayısı hem de tiyatro festivali için hazırlanmış sayısı çoktandır, indirilmeyi bekliyor.
Müze
Gece vakti müze gezme keyfi
Bugün hem 19 Mayıs, hem de Müzeler Haftası'nın ilk günü. Bu yüzden Pera Müzesi ve Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), bütün öğrenciler için ücretsiz. Üstelik SSM 22.00'ye dek, Pera Müzesi ise gece yarısına kadar herkese açık. Pera Müzesi'nde ünlü ressam Goya'nın gravür sergisini, Sabancı Müzesi'nde ise hat sergisi ve Rembrandt ve Çağdaşları'nın eserlerini görebilirsiniz. Müzelerde ayrıca bu geceye özel konserler de olacak. Pera Müzesi'nde 20.00-21.00 arasında Halimden Konan Anlar ve 21.15- 22.30 arasında ise Bora Çeliker Quartet konser verecek. SSM'de ise 15.00- 17.00 arasında Sabancı Üniversitesi Öğrencileri'nin konseri var.
Tarih: Bugün ve bu gece. Saat: Pera Müzesi 24.00'e, Sabancı Müzesi 22.00'ye dek. Mekan: Pera Müzesi/Beyoğlu, SSM/ Emirgan Bilet: Pera Müzesi, öğrencilere ücretsiz, tam 10 TL SSM öğrencilere ücretsiz, tam 12 TL
Proje
Bir başkadır benim memleketim
Herkesin Türkiye'ye dair bir özlemi var. Bu özlemleri şimdi dile getirme zamanı. Çünkü Kutluğ Ataman'ın 'Sılsel, Türkiye'ye Yazılmış Mektuplar' projesi sizleri bekliyor. Tiyatro Festivali kapsamında düzenlenen projeye katılmak için bir bez ya da kumaş parçası bulup üzerine, isteklerinizi yazmanız yeterli. Kim olduğunuz, nasıl yaşadığınız hiç önemli değil. Önemli olan memlekete dair özlemleriniz. Projeye katılmak için 30 Mayıs'a kadar vaktiniz var. Her gün saat 12.00 ile 19.00 arası, hazırladığınız bir kumaşa işlenmiş ya da yazılmış özlemlerinizi Karaköy'deki Galata Rum İlköğretim Okulun'a götürmeniz yeterli.
Albüm
Kırık kalplere şifa niyetine
Yıldız ışığı erken fark edilen isimlerden biri Norah Jones. Şu sıralar kendisini 'yeni kuşağın en iyi caz vokali' ilan etmek çok moda. Fakat henüz ilk albümünü yapmadan önce, İlhan Erşahin'in Wax Poetic projesinde vokal yaparken, kendisini kanıtlamış, adını Amerikalar'dan buralara kadar duyurmuştu. Şimdi de yeni albümü Little Broken Hearts ile çıktı karşımıza. Albümün prodüktörlüğünü Danger Mouse olarak da bilinen Brain Burton'ın yaptığını söylemek lazım. Albüme Burton'ın eli değdiği, basların kendisini hissettirdiği şarkılardan belli oluyor. Fakat Little Broken Hearts'ta en çok Norah Jones'un kendine has etkisini bulacağınız da kesin. Jones'un şarkıları her ne kadar kırık kalpleri anlatsa da yüksek miktarda umut da aşılıyor. Tam anlamıyla kırık kalplere şifa niyetine! Happy Pills de albümün 'simge' şarkılarından biri. Kenara not etmekte fayda var.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.