Cumartesi 19.05.2012

Piknikte iyi gider

Havaların güzelleşmesiyle milli aktivitemiz olan piknik düşer akıllara. Arabanın bagajına mangalı atan, soluğu çayırlık alanlarda alır. Tatil gününü değerlendirmek, dostlarla bir araya gelmek için kaçırılmaz bir fırsat olan pikniğin yıldızı ise her zaman, özenle hazırlanmış yemeklerdir

Milli öğünümüz gibidir piknikteki yemekler, mangala düşen etler, çoban salataya şamandıra edilen ekmekler; hatta bazen çizgili ev işi pijamalar piknikte iyi gider... Düşünüyorum da, bu topraklarda yaşayan ve piknik hadisesine hayatında hiç girmemiş bir insan evladı var mı acaba? Piknik, et mangal, çayır çimen, yoğurt kaplarında taşınan zeytinyağlılar, mutlaka sağa vurduğunuzda sola doğru kavis alan bir plastik top, atlamak için ip, güzel soğuk bir karpuz... Say say bitmez açıkçası, piknikte filiz gibi yeşeren bu kavramlar. Milli sporumuz, milli sporcumuz, milli yemeğimiz, milli danslarımız, milli bayramlarımız var hepimizin bildiği. Ama bu piknik hadisesi bizim milli aktivitemiz gibi. Güneş hafiften kendini göstermeye görsün; mayıs ayında, arabanın bagajına mangalı atan soluğu, güzel çayırlık alanda almaz mı? Hatta bazen ailece toplanıp konu komşu gidilmez mi pikniğe? Dediğim gibi işte; bizim milli aktivitemiz bu piknik hadisesi. Bursa'da neyse Sivas'ta da aynı, Samsun'da neyse Mersin'de de aynı...
İYİ BİR MANGALCI ŞARTTIR
Piknikte olmazsa olmaz bazı kavramlar vardır. Mesela iyi bir mangalcı şarttır, mangalı yakmayı, kömür çıra dengesini kurmayı bilen, herkes goygoy yaparken bütün ciddiyetiyle piknikçileri doyurmayı görev edinen... İyi top oynayan, teknik bilgisi iyi olan bir abi şarttır; takım kurup; güçlüzayıf dengesini bozmadan zevkli maçlar yaptıran. Eli marifetli ablalar lazım, kesme tahtası olmadan elde kabın içine domates biber soğan doğrayabilen; kesin iyi bir kaleci lazım 'taş üstü goldü değildi' tartışmalarına mahal vermeden köşeden top çıkarabilen. İyi bir piknik güzel yemekler olmadan olmaz, köfte-sucuk-antrikot mangalda üzerine düşerken yanında domatesi biberi soğanı eksik etmemek lazım. Sadece bunlar mı, güzel bir zeytinyağlı yaprak sarma, biber dolma, patates salatası, kısır, mercimek köftesi gibi geleneksel olan lezzetler piknikte iyi gider. Kimisi mükellef bir sofra kurar bu lezzetlerle, kimisi basar ekmek arasına elde yer, sportif aktivitelerine devam eder hiç aralıksız. Zevklidir piknikler, tatil gününü değerlendirmek, dostlarla bir araya gelmek, aileyi buluşturmak, komşuluk ilişkilerini pekiştirmek için güzel bir sosyal aktivitedir. Piknik yemekleri kendi başına bir konu başlığıdır bizim kültürümüzde, belli başlı yemekler piknikte iyi gider hatta özellikle piknikte iyi giden yemekler vardır. Eh malum artık havalar güzelleşiyor, o zaman buyrun benden size piknikte iyi giden birkaç tarif...
NOHUTLU ZEYTİNLİ YENİ ÇOBAN SALATA
MALZEMELER
300 gram haşlanmış nohut
2 küçük boy salatalık
2 adet domates
1 avuç ince kıyım maydanoz
8 adet siyah zeytin
Zeytinyağı
Limon
Bal
YAPILIŞI
Domatesleri küp küp doğrayın ve sulu çekirdekli kısmını çıkartın. Bu reçetede sadece etli kısımlarını kullanacağız.
Salatalıkları diklemesine ortadan ikiye kesin. Bir bıçak ya da kaşık ile ortasındaki çekirdekli kısmı çıkartın ve parçalar U şeklinde olacak gibi doğrayın.
Zeytinlerin çekirdeklerini elle çıkartın. Doğal görüntüsünü bozmayın.
Bütün bu malzemeleri nohut ve maydanoz ile harmanlayın.
SOS İÇİN
Limonun kabuğunu rendeleyin ve yarım limonun suyunu sıkın.
4 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı bal ile limon kabuğu ve suyunu birleştirip, salatanızla harmanlayın.
MAN GALIK FISTIKLI KEBAP
2 adet soğan, sumak, maydanoz
Kasabınızda boşluk etini makineden geçirtin.
Kuzu kol ve kuyruk yağını tezgahınıza alın. Önce küçük parçalara kesin, sonra en büyük boy bıçağınızla bıçak çekmesi denecek şekilde kıyma haline gelene kadar doğrayın.
Pul biberi, boşluk etini, tuz ve karabiberi de ekleyin.
Elinize bir parça et alın içine 6 adet fıstık koyup yoğurun.
Elinizi bir kaptaki soğuk suya hafif daldırın ve köftelik harçtan bir tutam alın.
Şişin kendinize yakın kısmına harcı yapıştırın ve avucunuzun içine alıp, baş ve küçük parmaklarınız dışındaki üç parmağınızla sıkıştırarak yukarı doğru şişe sarmaya başlayın.
Her sarmada elinizi biraz ıslatmayı ihmal etmeyin. İişin ucuna geldiğinizde son yapışma yerini iyice kapatın ki şişiniz pişerken açılmasın.
Mangalda ya da elektrikli ızgarada surekli çevirerek güzelce pişirin
Soğanları ince ince doğrayın, sumak ve maydanozla karıştırın.
MALZEMELER
500 gram kuzu kol eti (mümkünse erkek kuzudan)
80 gram boşluk (pirzola kapağı)
80 gram kuyruk yağı
İyi kalite 2 dolu tutam kırmızı pul biber
İyi kalite 2 dolu tutam kırmızı biber
4 tutam tuz
100 gram iç Antep fıstık
Tuz

MANGALIK MARİNASYON

4-5 çorba kaşığı zeytinyağı,
Bıçakla kırılmış 2 sarımsak,
1 soğan (iri doğranmış)
1 dal taze kekik
1 çay kaşığı light soya sos
1 çay kaşığı hardal
1 çay kaşığı worchestire sos
1 çay kaşığı iyi kalite balzamik sirke
Az tuz ve iri çekilmiş taze karabiber
Mangallık etlerinizi yukarıdaki marinasyonla beraber buzdolabında 24 saat kilitli bir buzdolabı poşetinde bekletin.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.