Cumartesi 02.06.2012

Kafeleri yöresel tatlar bastı

İstanbul, yeme-içme ve eğlence bakımından dünyanın önemli metropolleriyle yarışır hale geldi. Artık her semtte popüler kafe zincirlerine rastlamak mümkün. Buna rağmen yemek yazarları, bu kafeleri menülerin fazlasıyla benzeştiği konusunda sürekli eleştiriyor. Zengin gastronomi dünyasına sahip bir ülkede yaşadığımızı ve bu tatlardan haberdar olmamız gerektiğini savunuyorlar. Aslında haksız da sayılmazlar. Her menüde bir carpaccio, ızgara levrek salata, tortellini ya da pizza görüyoruz. Ama sonunda kafe zincirleri de karbon kopya menülerden bıkmış ve farklılık arayışına girmiş anlaşılan. Çünkü artık birçok kafede yöresel yemekler göze çarpıyor. Örneğin Cookshop'un şubelerinde pek çok ev yemeği ve yöresel lezzet var. The House Cafe ve Kitchenette de, menülerine yeni tatlar eklemeye başladı. Ayrıca kafe konseptinde olmalarına rağmen, tamamen yöresel yemekler sunan mekanlar açılmaya başladı. Onlardan biri de, Ataşehir'de açılan OMG isimli mekan. İçeri girdiğinizde kendinizi bir diner'a gelmiş sanıyorsunuz ve menünün çeşit çeşit hamburger ve kızartma dolu başlangıç tabaklarından ibaret olduğu izlenimine kapılıyorsunuz. Biraz Amerikan havası var anlayacağınız. Oysa konsept bambaşka.
ENGİNAR DA VAR, PİDE DE
OMG'nin kurucuları Aykut Altın ve Emrah Şarlak, farklı lezzetler peşinde karış karış ülkenin dört bir yanını gezmiş ve sonunda da modern bir kafeyle yöresel yemekleri bir araya getirmeye karar vermiş. Menüde neler mi var? Kuru bamya çorbası, kabak boranisi, humuslu pide gibi tatlar... Ama yaz geldi diye daha hafif yemekler isterseniz, seçiminizi geniş zeytinyağlı menüsünden de yapabilirsiniz. Enginar, bakla, fasülye, Çerkes tavuğu dışında soğan dolması, kabaklı semizotu gibi günlük taze çeşitler bulunuyor. Mekanın en popüler yemeğiyse Hatay usülü tuzda tavukmuş. Ben her zaman tuzda balığı tercih ettiğim için es geçtim ama bu tavuğu yiyenlerin, mekandan gayet memnun ayrıldığına şahit oldum. Fiyatlardan da örnek vermek gerekirse; tuzda tavuk 28 lira; humuslu, pastırmalı pide 15 lira. Bu arada çevredeki birçok mekan sinek avlarken, OMG oldukça dolu oluyor. Bu da yöresel tatları ne kadar özlediğimizin ispatı. Çok yakında diğer kafe zincirleri de yöresel tatlarla karşımıza çıkacak, benden söylemesi. Tel: (0216) 470 12 12
DONACA KSINIZ
Aslında donmaya pek de ihtiyaç duymuyoruz, ama arada bunalanlar Maslak'taki Windowist Tower'da hizmet veren Icebar'a uğrayabilir. 1994 yılında İsviçre'de açılan Icebar ardından tüm dünyaya yayılmaya başlamıştı. Hiçbiri aslı gibi olmuyor elbette, ama sıfırın altında 5 derecede kokteylinizi yudumlamak ilginç bir deneyim olabilir. Girerken kapıda size özel kıyafetler veriyor ve 40 lira giriş ücreti alıyorlar. Bu ücrete bir kadeh içki de dahil. İçeride en fazla yarım saat kalabiliyorsunuz. Ardından partilerin yapıldığı sıcak bölüme geçiyorsunuz. Burada da eğlence kısmı başlıyor. Haziran ayı boyunca partiler düzenlenecek. Partileri bilemem de, -5 derecede buzdan bardakta içkinizi içip, buzdan tabureye oturmak, sıcak yaz günlerinde serinlemek için farklı bir alternatif olabilir. Tabii o sıcak yaz günleri gelebilirse. Tel: (0212) 214 74 44
TARİHİ MEKANDA FİYASKO
Kız Kulesi, İstanbul'un en güzel noktasında, Boğaz'ın ortasında şehrin simgelerinden biridir. Genelde bu tarz yerler daha çok turistlere yöneliktir. Yemekler çok iyi olmaz, fiyatlar da yüksektir. Ama Kız Kulesi, geçtiğimiz aylara kadar gayet iyi servis yapıyor ve mekanı turistler kadar İstanbullular da seviyordu. Şimdi işletmesi değişmiş ve servis ile yemekler fiyaskoya dönüşmüş. Akşamları, 179 lira fiks menü uygulaması yapılıyor. Üçüncü sınıf lokantalarda olan vasat bir ordövr tabağı ile yemek başlıyor. Bir de cam kenarı masalarına oturursanız, fiyat 20 TL daha artıyor. Bu tarz bir uygulamayı yapan bir başka restoran daha yoktur herhalde! Masanın konumuna göre fiyat artıyor. Ayrıca bu fiyatlara hiçbir meşrubat dahil değil. İşletme "Ama tekneyle ulaşım ücretsiz," diyor. Hangi restoran kıyıdan mekana yol ücreti talep ediyor ki? Kız Kulesi gibi İstanbul'un simgesi olan tarihi bir yapıya bu denli kötü bir işletme hiç yakışmamış. Tel: (0216) 342 47 447

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.