Giriş Tarihi: 9.6.2012

Yaz öncesi yemek sorunsalları

Yaz geldi, hepimizi forma girme tutkusu sardı. Yaz sebzelerini doğru kullanır, doğru yöntemle pişirirseniz hem damak tadınıza hitap eden yemekler yer hem de kilo almazsınız

Kadın, erkek demeden birçoğumuz yaz öncesi mayolu geçişlere hazırlık misali bir forma girme tutkusuna bürünürüz. Kimileri her haftasonu ipin ucunu kaçırıp her pazartesi iş çıkışı soluğu spor salonlarında alır, kimileri benim gibi zaten olayın bilincinde, kendilerini hiç sıkmadan "Bu yazı da göbekli geçirelim ne olacak," avuntusuyla olayı geçiştirirler. Dönemsel, olarak herkesin ipin ucunu kaçırdığı bir zaman aralığı oluyor elbette. Kimi tatilde, kimi aile sofralarında, kimi kebap ziyafetinde, kimi de balık masasında kendini kaybederek yaz mevsimi için hayal ettiği o epik vücut kıvrımlarına ihanet edercesine gömülüyor yemeğe... Allahtan bu mevsimin bize verdiği güzel nimetlerin hafif olabilme özelliği de mevcut. Bu sayede kendimizi çok kısıtlamadan, yazın göbeği içeri çekme derdine düşmeden gezebilecek kıvamda güzel yemek yiyebiliyoruz. Sebzelerin, güneşin o parıldayan yüzünden nasiplenip seraların dışına taştığı bu günlerde pazarlarda taptaze, pırıl pırıl yemyeşil sebzeler bulmanız çok mümkün. Sadece yeşiller değil elbette; kırmızının, sarının, alacalının, sebzenin her renginin güzel olduğu günlerdeyiz. Sebzelerin yanına doğru yandaşlarını verip, doğru şekilde pişirirsek, lezzet bütünlüğü yerinde muhteşem yemekleri, hem de kilo alma kaygısı gütmeden sofralarımıza getirebiliriz. Yaz geliyor, plajlarda mayolu geçişlere hazır olmak, bir de üstüne damak tadınızdan vazgeçmek istemiyorsanız, buyrun benden size yaz sofralarına yakışacak birkaç çok pratik tarif.
Yeşil elma, enginar ve iç bakla üçlemesi
MALZEMELER
1 adet yeşil elma
2 adet enginar
250 gram iç bakla
Dereotu
8-10 adet kuş üzümü
Zeytinyağı l1/2 limon suyu
Tuz, karabiber
Taze parmesan
YAPILIŞI
Enginarı kaynar suda 3 dakika, iç baklayı 8 dakika kadar haşlayın ve hemen çıkartıp buzlu suya basın.
Yeşil elmanın kabuğunu soyun, diklemesine ortadan ikiye kesin, çekirdeklerini bıçakla keserek çıkartın ve ince dilimler halinde doğrayın.
Enginarları dört eşit parçaya bölün. Dereotunu iri şekilde doğrayın ve tüm malzemeyi güzelce harmanlayarak servis tabağına alın. Üzerine parmesan rendeleyerek servis yapın.
Fırınlanmış biberler ile mozzarella caprese
MALZEMELER
Birer adet sarı ve kırmızı dolmalık biber
7-8 adet cherry domates
3 adet suda mozarella
8-10 adet taze fesleğen
5-6 kaşık zeytinyağı
2 kaşık balsamik sirke
Tuz ve karabiber

YAPILIŞI

Biberleri yanmaz tavada kavurun, dışı yanıklaşınca tavadan alın ve bir cam kabın içine koyup, ağzını streç film ile kapatıp birkaç dakika bekleyin.
Birkaç dakika sonra streçi açın, biberlerin zarı kolaylıkla soyulacaktır. Zarını ve çekirdeklerini ayırın, gelişi güzel doğrayın.
Cherry domatesleri 10 dakika kadar 180 derece ısıtılmış fırına atın.
Fırından çıkan domatesleri ortadan ikiye kesin, biberler, zeytinyağı ve balsamik sirke ile harmanlayın.
Servis tabağına aktarın, fesleğenler ve suda mozarellalar ile tabağa son şeklini verin, harmanladığınız kapta kalan bütün suyu üzerine gezdirin.

Brokoli sapları ve siyah zeytin tabağı
MALZEMELER
1 brokolinin yeşil saplı kısımları
2 avuç çekirdeksiz siyah zeytin
2 avuç çam fıstığı
1 avuç kapari çiçeği
Bir limonun suyu
Zeytinyağı
YAPILIŞI
Brokolinin çiçekli kısımlarını başka bir yemek yapmak için ayırın, saplı kısımlarını tuzlu suda haşlayın. Yumuşayınca hızlıca içinde buzlu su olan bir kaba çıkarın. Sebzeleri buzlu suya basmak, pişmesini durduracak ve yeşil rengini muhafaza edecektir.
Yapışmaz tavada çam fıstıklarını kavurun.
Bütün malzemeyi bir kabın içinde harmanlayın ve servis tabağında sunuma hazırlayın.
Meksika biberi ile roka tabağı
MALZEMELER
1 adet chili (Meksika) biberi
1 bağ taze bahçe rokası
2 avuç kırma yeşil zeytin
1/2limonun suyu
Zeytinyağı
1 kalıp taze lor peyniri
YAPILIŞI
Chili biberini yanmaz tavada kavurun, dışı yanıklaşınca tavadan alın ve bir cam kabın içine koyup ağzını streç film ile kapatarak birkaç dakika bekleyin.
Birkaç dakika sonra streçi açın, biberin zarı kolaylıkla soyulacaktır. Biberin zarını ve çekirdeklerini ayırın ve diklemesine ince uzun (jülyen) doğrayın.
Roka yapraklarını, zeytinleri, limon suyunu, zeytinyağı, yeteri kadar tuz ve karabiberle harmanlayın ve servis tabağına alın.
Taze lor peynirini elinizle kırıp üzerine gezdirin, doğradığınız chili biberleri ve bir miktar daha zeytinyağı ile renk verin.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.