Yaz sofralarını serinletin
Sıcak yaz günlerinde ağır yemeklerden kaçınmakta fayda var. Yazlık malzemelerle hem lezzetli hem de serinletici yemekler yapmak mümkün. Basit, mideyi yormayan ve aynı zamanda mutluluk veren yemeklerle kurun sofranızı
YAZ SOFRAMDA NELER VAR?
Düşünelim, yazın neler yiyoruz? Daha çok meyve, daha çok sebze ve yeşillik, ızgara tarzı yağsız yemekler. Vallahi ben de aynen böyle beslenmeye çalışıyorum. Daha çok yaz yemekleri sokuyorum mutfağıma, evimde ve lokantamda. Daha basit, kolay, mideyi az yoran, sıcaklarla baş etmeye daha meyilli yemekler... İnsana mutluluk veren, tatil ferahlığı hissettiren yemekler. Benim yaz sofram, aslında her zaman çok sıradan, bulunabilen ürünlerden oluşuyor. Örneğin simit, domates, beyaz peynir, bahçe biberi, taze kekik ve zeytinyağı ile tadlandırılmış bir tabak, sadece kahvaltıda değil öğle yemeği niyetine bile güzel bir alternatif. Bir başka güzel yaz yemeği de kuşkusuz kavun, karpuz ikilemesi ile yaptığım, güzel tuzlu bir beyaz peynirle tamamladığım ferahlatıcı tabağım. Karpuz, evet belki çok besleyici değil ama çok serinletici, yaz sıcaklarında güzel bir arkadaştır sofrada olması gereken. Enginar benim en sevdiklerimden, hem hafif hem besleyici, hem lezzetli. Zeytinyağlısı da pek bir güzel olur, damakları şenlendirir. Hepsi bir yana benim yaz soframdaki yaz yemeklerinin kralı yazımın başında da dediğim gibi menemendir. Simitli kahvaltılıklar, karpuzlu meyve tabakları, enginarlı zeytinyağlılar, ızgara etler ve yanında taptaze yeşil salatalar, havaların bunaltıcı sıcaklığına iyi gelir. Siz de Twitter'dan #yazyemekleri hashtag'i ile sevdiğiniz, hafif olacağını düşündüğünüz yaz yemeklerini benimle paylaşın. Yok "Ben Facebookçuyum," derseniz www.facebook.com/ardaninmutfagi adresinden tariflerinizi bekliyorum. O zamana kadar buyrun, benim size önerdiğim iki, kolay ama sıra dışı lezzete sahip yaz yemeklerine... Şimdiden afiyet olsun...
LEVREK MARİNE
MALZEMELER
YAPILIŞI
Lime ve limonların suyunu sıkın. Birer adet lime ve limonun kabuklarını rendeleyin. Zeytinyağını, soya sosunu, karabiber, tuz ve şekeri çırparak limon suyuna ekleyin. Taze soğanları ve kişnişi ince doğrayarak hazırladığınız sosa ekleyin. Meksika biberinin etli kısmını ince ince doğrayıp onu da sosa katın. Balığı istediğiniz şekilde doğrayın, üzerine sostan dökerek en az yarım saat bekletin. Servis için balıkları tabağa dizip sosu üzerine gezdirin. Tam bir yaz yemeğidir, ağzınıza attığınız her lokmada damağınızda bırakacağı serin ve kışkırtıcı tada hayran kalacaksınız.
ÇİNGENE SALATASI
MALZEMELER
YAPILIŞI
Domatesleri irice, çarliston biber ve bahçe biberini ise verev şeklinde doğrayın. Piyazlık doğradığınız kuru soğanı biraz tuzla ovduktan sonra akar suyun altında durulayıp, elinizle sıkarak fazla suyunu alın. Nane ve maydanozu elinizle kopararak doğrayın. Tüm malzelemeleri iyice harmanladıktan sonra üzerine biraz zeytinyağı, tuz ve karabiber gezdirip ikinci bir kez harmanlayın. Taze lor peynirini elinizle salatanın içine küçük küçük kırın ve son bir kez harmanlayarak servis edin. İsterseniz bu tarife semizotu da ekleyebilirsiniz, salataya çok yakışacak, lezzete artı değer katacaktır.
EN SON HABERLER
- 1 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 2 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 3 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler
- 4 Yelkovan kuşlarının peşi sıra
- 5 Üstümüz başımız leopar
- 6 Bu oyunun seyircileri, cesaretli insanlar
- 7 Zamanın ötesinde bir albüm
- 8 7/24 şehirde yaşam
- 9 Sınırları koruyalım
- 10 Dümdüz bir karın, incecik beden için bahar diyeti kılavuzu