Cumartesi 14.07.2012

Yaz yemeklerimiz çok lezzetli

Havalar çok sıcak. Yemek yemek kolay değil. Ama Türk mutfağı o kadar zengin ki sıcak yaz günlerinde bile şenlikli, lezzetli sofralar kurmak mümkün. İşte hem serinleten hem de lezzetleriyle damaklarımızı şenlendiren yazlık tarifler

Havalar aşırı sıcak ve istisnalar haricinde Türkiye'nin hemen hemen her yerinden aynı nidalar yükseliyor, "Bu ne sıcak yarabbim yanıyoruz." Temmuz geldi çattı, 30 derecenin üzeri ortalamalarda seyreden hava sıcaklığı çalışmayı, bir yerden bir yere gitmeyi, spor yapmayı ve hatta yemek yemeyi bile zorlaştırıyor bizler için. Geçen hafta twitter üzerinden #yazyemekleri hashtagi ile başlattığım, 'Bu sıcaklarda ne yemeyi seversiniz, canınız neler ister?' konu başlığına oldukça fazla geri dönüş aldım. Siz sevdiğiniz, hazırladığınız, paylaştığınız #yazyemekleri'ni yazdıkça anladım ki, biz hakikaten damak zevki çok gelişmiş bir toplumuz. Hani Norveç'te olsak ve sorsak gelecek cevaplar, somon füme, somon grawlax, somon ızgara diye giderdi... Teşbihte kusur olmaz derler ya benimki de o hesap, bu Norveç benzetmesinde. Bana gelen cevaplar müthiş çeşitlilikte, yöreselliğin doruğunda tarifler içeren, ama bir ortak damak zevkinin emarelerini barındıran harika yemeklerdi açıkçası. Reyhanlı bahçe salatasından yoğurtlu ev patatesine, kabak çiçeği dolmasından deniz börülcesine, birbirinden farklı yaz sıcağına uygun yemek önerileri getirdiniz bana. Ama anladığım kadarıyla ortak damak zevkimizin bize çağrıştırdığı en akla gelen #yazyemekleri yoğurtlu, domates soslu kızartmalar, domatesli peynirli otlu salatalar, yoğurtlu semizotu, karpuz-beyaz peynir ve tabii ki menemen ... Hani bu yazılanları görünce "Tamam Arda," dedim kendi kendime, "Bu yazın menemen yeme konusunda yanlız değilsin, senin gibi çok insan var şöyle üç parmakla ekmeği tutup da tavanın dibini sıyıran, menemenin içine ekmeği şamandıra yapan." Menemenin ardından en çok tercih edilen #yazyemekleri'nden bir diğeri de biber, patlıcan ve kabak kızartması oldu sizlerden gelen önerilerde. "Kızartma nasıl yaz yemeği olur?" derseniz, size üzerine koyulan serin güzel bir yoğurdu ve hatta son bir dokunuş olarak da domatesli hafif bir napoliten sosunu hatırlatmak isterim. Çok ilginçtir ki kimse pide, lahmacun gibi önerilerde bulunmadı birkaç istisna dışında. Oysa ki yazlık yerlerde, deniz kenarlarında en çok tercih edilen yemek pide olur genellikle. Belki de denizden, güneşten yorulan bünyelerin karbonhidrat ihtiyacını kapatmak için ilk akla gelen çözümdür pide, bir #yazyemekleri çeşidi olarak, ama herhalde bana bu önerileri yazanlar, evlerinden, işyerlerinden yazdıkları için o plaj atmosferi akıllarına bile gelmedi haklı olarak. Ben bu hafta size kendi damak tadıma uygun #yazyemekleri'nden bir kaç örnek hazırladım. Siz de sevdiğiniz, aklınıza gelen, bu mevsime yakıştırdığınız yemekleri #yazyemekleri hashtagi ile Twitter'dan twitter.com/arda_turkmen adresinden, ya da Facebook'taki www.facebook.com/ardaninmutfagi adresinden benimle paylaşın ve sohbete katılın. Güzel ve lezzetli bir yaz olsun şimdiden ...
Limonlu yaz tatlısı
MALZEMELER
2 limon suyu
2 lime suyu
8 yemek kaşığı pudra şekeri
300 ml krema
1 limon ve lime kabuğu rendesi
YAPILIŞI
2 adet limon ve lime'ın kabuklarını rendeleyin, sularını sıkın ve pudra şekerini karıştırarak eritin. Kremayı ekleyin ve iyice çırpın.
Hazırladığınız karışımı, servis kaplarına alın ve 30 dakika buzdolabında bekletin. Limon ve lime dilimleriyle renklendirip, kedi dili ile de süsleyebilirsiniz.
Bu tarifte sevdiğiniz renksiz aromalar da kullanabilirsiniz. Renkli aromalar kremayı boyayacağı için beyaz renk hemen dönecektir. Bana sorarsanız, güzel bir servis bardağında yanında bol kedi dili ile süsleyerek servis etmek yeterlidir. Kaşıksız, kedi dili ile sıyırarak yemek çok keyifli oluyor. Yerken lime ve limonun ekşiliği damakta çok hoş bir lezzet bırakıyor.
Çıl bırlı (poşe yumurtalı) ıspanak borani
MALZEMELER
2 yumurta
500 gr. ıspanak
250 gr. süzme yoğurt
1 adet büyük boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1'er dolu tutam tuz ve karabiber
Zeytinyağı
Sevdiğiniz kuru baharatlar (nane, pul biber, biberiye)
YAPILIŞI
Küçük ama derin tencerede temiz suyu kaynatın. Su iyice kaynayınca, yumurtayı dağıtmadan suyun içine kırın ve bir tel süzgeç, bir maşa ile kontrollü bir şekilde suyun içinde yumurtanın sarısı beyazının içinde kalacak şekilde pişirin.
Kurun soğanı yemeklik, sarımsağı da incecik doğrayın, ayrı bir tavada zeytinyağında kavurana kadar soteleyin. Soğan ve sarımsakların renkleri iyice dönünce, ıspanağı ekleyin, tuz ve karabiber ile tatlandırıp, ıspanaklar sönene kadar pişirin.
Süzme yoğurdu nane, biberiye, pul biber gibi sevdiğiniz kuru baharatlarla tadlandırın. Servis tabağına önce ıspanağı, üzerine yoğurdu, en üste de çıl
Yabancıların poşe dedikleri pişirme tekniği, yumurtayı temiz kaynar bir su içine kırarak sarısını beyazının içine hapsederek suyun ısısı ile pişirme tekniğidir. Burada yumurtanın dağılmadan pişirilmesi çok önemlidir. Yumurtanın sarısının kayısı kıvamında olması makbuldür.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.