Ramazan sofranız hem sağlıklı hem de lezzetli olsun
Uzun ve sıcak günlerde oruç tutanların, besleyici fakat vücuduy ormayan yemeklere yönelmesinde fayda var. Ama damak tadından taviz vermeden
İFTARDA ÇORBAYI İHMAL ETMEYİN
Sizi bilmem ama benim Ramazan sofrasında en çok aradığım şeylerden biri çorbadır. Canım çekse de çekmese de başlangıç olarak bir çorba, mideyi öğüne hazırlayan bir altlık gibidir. Sofraya bütün günün açlığıyla saldırmayı önler. O yüzden ben her seferinde bir porsiyon olmasa da yarım çorba içmeyi, içine de nefis Ramazan pidesinden şamandıra yapmayı adet edinmişimdir başlangıç olarak. Hele çorbam lezzetli bir yöresel çorba ise değmeyin keyfime. Geçen hafta birçok arkadaşıma laf arası sordum, "İftarda canın en çok ne çeker, ne ister?" diye, kız-erkek demeden yüzde 90'ı kebap dedi. Önce bir garipsedim, sonra garipsediğimi garipsedim, çünkü gerçekten benim de canım fazlasıyla kebap çekiyor iftar sofrasına oturduğumda. Kendimizi inkar etmeyelim bu konuda, biz kebapsever bir milletiz. Fakat diyoruz ki, "Çok ağır yememek lazım," ama canımızın kebap çekmesini de engelleyemiyoruz. Bu ne yaman bir çelişkidir, bunun bir ortasını bulmak lazım sanki. Hem şoför arkası, hem tekerlek üstü olsun hem de sallamasın derseniz o iş zor, ama imkansız değil. Çözüm az yağlı bir kıyma ile yapılacak güzel bir tepsi kebabında gizli. Bu hafta biraz başlangıç ve ana yemek üzerine yazdım çok özendirici olmamaya çalışarak. Malum Ramazanın ilk günleri, oruçlu olup da aklından binbir türlü yemek geçirenleri düşünmek lazım. Haftaya biraz daha ara atıştırmalıklar ve hafif tatlılar var aklımda. Siz de benimle facebook. com/ardaninmutfagi ya da www.twitter/ arda_turkmen adresinden sevdiğiniz tarifleri paylaşın, lezzetli iftar sofralarını birlikte kuralım. Hepinize bol bereketli bir Ramazan dilerim...
PATLICANLI TEPSİ KEBABI
Kıymayı tuz ve karabiber ile biraz yoğurun ve yumurta büyüklüğünde toplar haline getirin. Patlıcanları üç parmak kalınlığında dilimleyin. Fırın tepsinizi 1 kaşık zeytinyağı ile yağlayın ve patlıcanlar ile köfteleri birbiri ardına sıkı sıkı dıştan içe doğru dizerek tepsiye yerleştirin ve tepsinin ortasını boş bırakın. Dörde böldüğünüz domatesleri ve iri dilimlediğiniz biberleri tepsinin ortasına, sarımsakları ise tepsinin muhtelif yerlerine köfte ile patlıcanların arasına sıkıştıracak şekilde yerleştirin. Bir kabın içinde domates ve biber salçasını yarım bardak kadar su ile seyreltin, çok sıvı değil hatta boza kıvamında bir pelte elde edeceksiniz. Elde ettiğiniz bu kıvamlı salçayı patlıcan ve köftelerin üzerine sürün. 30 dakika üzeri kapalı, 30 dakika üzeri açık şekilde 200 derecelik fırında, toplam 1 saat kadar pişirin. 4 Salçanın koyu kıvamlı olması, köfteler ile patlıcanların birbirlerine sıkı sıkı yapışacak şekilde tepsiye dizilmesi tarifteki önemli püf noktalardır.
KİŞNİŞLİ SÜZME YOĞURT
Taze kişnişi incecik kıyın ve yoğurtla karıştırın. Lime'ı sıkın tuz ve zeytinyağı ile karıştırın. Hazırladığınız karışımı kebabınızın üzerinde servis edin.
MAHLUTA ÇORBASI
1 adet soğanı yemeklik olarak tencereye doğrayın ve zeytinyağında hafif terleterek soteleyin. Sotelenen soğanların üzerine tavuk suyu ekleyip kaynatın. Tavuk suyu kaynadıktan sonra içine mercimeği ve pirinci ekleyin. Tuz, karabiber, toz kişniş ve limon suyunu ekleyerek mercimekler iyice yumuşayana kadar 35-40 dakika orta ateşte, ağzı kapalı olarak pişirin. Kaselere alıp üzerlerine toz kimyon serperek servis edin. 4 Bu çorba, başlangıç olarak mideyi rahatlatacak hatta ana yemek olarak bile servis edilebilecek iyi bir alternatiftir.
EN SON HABERLER
- 1 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 2 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 3 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler
- 4 Yelkovan kuşlarının peşi sıra
- 5 Üstümüz başımız leopar
- 6 Bu oyunun seyircileri, cesaretli insanlar
- 7 Zamanın ötesinde bir albüm
- 8 7/24 şehirde yaşam
- 9 Sınırları koruyalım
- 10 Dümdüz bir karın, incecik beden için bahar diyeti kılavuzu