Bahçe domateslerinin tadını, mevsimi geçmeden çıkarın
Bu yıl Ramazan'da, hava koşulları nedeniyle karpuz-peynir, menemen ve özellikle domates ağırlıklı salatalar iftar sofralarının baş köşesine kuruldu. Sonbahar bitmeden etli, sulu, nefis kokulu, lezzetli domatesleri sofranızdan eksik etmeyin
KÖTÜ DOMATES YİYORUZ
O domateslerle harika bir salata yaptık, böyle pide şamandıralı filan, ben bittim tabii o anda. Bahçeli ev olunca biber, domates, kekik yetiştirmek kolay. Oktay abi de bu işin keyfine vararak nefis sebzeler yetiştiriyor kendine. Gülenaz da inanılmaz bir barbunya yapmış ama öyle böyle değil iki tabak sadece barbunya yedim tadı hâlâ damağımda. Tarifini alıp mutlaka paylaşacağım sizlerle... Domates demişken, her gün mutlaka yediğimi belirtmem lazım. Hele ki bu mevsimde, bu günlerde yediniz yediniz, sonbahardan sonra mumla ararsınız bu günlerde çıkan nefis domatesi. Geçenlerde Arda'nın Mutfağı çekimi için Beykoz tarafında Ali Bahadır köyüne gittik. İstanbul'da kendi kendine kalabilmiş, doğal dokusunu koruyan şirin bir köy. Yol boyunca bütün ahali hemen arkadaki bahçelerinde yetiştirdikleri domates, biber, patlıcanları toplayıp yol kenarında satıyorlar. Ben de daldım aralarına 10 kilo domatesi attım arabaya. Pembe domateslerin yanında nefis bahçe domateslerini de kattım. Bahçe domatesi de pembeyi aratmayacak kadar güzel ve etli etli. Domatesin makbulu ince kabuklu, eti bol çekirdeği az olandır benim için. Bıçağı vurduğunuzda et keser, mantar doğrar gibi bir etki vermelidir. O yüzden bu aldığım domatesleri dükkana gelip hemen test ettim. Yıkadım kabuklarını soydum ve direkt elimde kestim. Yani kesme tahtasına koymadan elimde gelişigüzel kesip domatesin etli kısmının nasıl tepki verdiğine baktım. Domates kokusunu salıp mutfağı şenlendirirken, bıçak yağ gibi kaydı gitti etli kısmından. O gün lokantadaki öğlen servisine gelen misafirlere de ikram ettim. Hepsi bayıldılar. Ne yazık ki kötü kötü domatesler yemeye alışmışız, bu domatesler adeta güneş gibi doğdular mutfağa... Yeni şeyler denemek lazım, bulmuşken bu domateslerden ve bahçe sebzelerinden nefis salatalar, lezzetli yemekler yapmak lazım. Ramazan ayının sonlarına yaklaştığımız bu günlerde denediğiniz yemekleri #iftarsofrasinda hashtag'i ile benimle www.twitter.com/arda_ turkmen adresinden ya da www. facebook.com/ardaninmutfagi adresinden paylaşmayı unutmayın.
***
Sucuklu fırın makarna
MALZEMELER
YAPILIŞI
Tencereye suyu koyup kaynatın. Bu arada bir tavaya 3 yemek kaşığı tereyağı koyup kızdırın. Yağ kızınca unu ekleyip kokusu gidene kadar kavurun. En son 3 su bardağı sütü devamlı karıştırarak azar azar ekleyin. Süt yoğunlaşana kadar (ara sıra karıştırarak) kaynatın. Sucukları küçük bir tavada kızartın. Tenceredeki su kaynayınca tuzu ve makarnaları ekleyin. Makarnalar yumuşayana kadar pişirin. Pişince süzüp geniş bir kaseye alın. Beşamel sosu ekleyip karıştırın. Kaşar rendesinin yarısını ve bir yumurtayı ekleyip tekrar karıştırın. En son hafif kızartılmış sucukları ekleyin. Tüm karışımı fırın kabınıza döşeyin. Üzerine kalan kaşar rendesini serpin. En üste halka halka doğranmış bahçe domateslerini dizin. 175 derece ısıtılmış fırında pişirip sıcak olarak servis edin.
***
Peynirli ve bademli kabak
MALZEMELER
YAPILIŞI
Kırmızı biberin çekirdeklerini çıkarıp doğrayın, 1 yemek kaşığı zeytinyağında soteleyin. Badem ve fıstıkları tereyağı ile kavurun. Kabakları 1 cm. genişliğinde doğrayın, 2 tarafına da zeytinyağı sürüp tavada veya ızgarada pişirin. Kabakları bir tabağa alıp tuz ve karabiberle baharatlandırın. Peyniri iri parçalar halinde üzerine yerleştirin. Biber, fıstık ve bademleri serpiştirin. Nane yaprakları ekleyerek servis edin.
EN SON HABERLER
- 1 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 2 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi
- 3 Oysa her şey çok iyi gidiyordu
- 4 Sokaklar tenis kortuna döndü
- 5 Her şey bu ülkenin çocukları için
- 6 Bir rüyanın peşinde
- 7 7/24 şehirde yaşam
- 8 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 9 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 10 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler