Afrika örneği, gıda sorununa çözüm olabilir mi?
25 afrika ülkesi araştırıldı
Besin sisteminin dönüm noktasına geldiğini anlayan Worldwatch Enstitüsü'nün 'Gezegeni Beslemek' takımı da açlığın sürekli ve yoğun yaşandığı Sahra Çölü'nün güneyindeki 25 ülkedeki çiftçilerle konuştu. Bunun sonucunda da çiftçiler, gönüllü kuruluşlar, üniversiteler ve tarım şirketlerinin deneyimlerinden zengin bir inovasyon ortaya çıktı. Geçtiğimiz aylarda İş Bankası Kültür Yayınları arasında çıkan Dünyanın Durumu 2011: Gezegeni Besleyen İnovasyonlar adlı kitapta toplanan bu iki yıllık araştırma, sulama teknolojisindeki yeni yöntemlerden tarımsal politikalara kadar tarımdaki yenilikleri değerlendiriyor. Ayrıca sürdürülebilirlik, ürün çeşitliliği ve ekosistem sağlığının da önemini vurguluyor. Enstitünün başkanı Christopher Flavin, açlığı ortadan kaldırmanın sadece dünyanın yeterli miktarda gıda üretmesine bağlı olmadığını, asıl çözümün üretilen gıdanın daha iyi kullanılmasında yattığını açıklıyor: "Dünyayı besleyen bir tarım sistemine yönelik yeni yaklaşımların standart tarım gereçlerindeki inovasyonları etkili bir şekilde destekleyebileceğine ya da bunların yerini alabileceğine ilişkin heyecan verici kanıtlar var. Bu özellikle Sahra'nın güneyinde, binlerce küçük ölçekli çiftçinin geçmişe dayalı kültürel bilgelikleriyle birlikte akıllı yeni teknolojileri kullanarak, bol miktarda yiyecek üretirken yerel toprakları ya da küresel ekosistemi yok etmedikleri Afrika ülkelerinde görülüyor. 2009 ve 2010'da Danielle Nierenberg, 25 Afrika ülkesindeki çiftçilerle görüştü ve damla sulamadan çatı bahçelerine, tarımsal ormancılığa, toprağı koruma amaçlı yeni tekniklere kadar her konuda başarılı uygulamaları öğrendi. İnovasyon deyince en yeni arama motorlarını ya da video oyunlarını düşünmemize karşın, yoksul Afrikalı çiftçiler inovasyonun dünyanın en yoksul topluluklarından bazılarında yapıldığını ve bunun, pek çok yüksek teknolojili inovasyondan daha fazla etki yaratabileceğini gösteriyor."
Seferihisar'da tohum takas şenliği
Anadolu, binlerce yıldır tohumun üretildiği topraklar. Ancak yürürlükteki Tohumculuk Kanunu nedeniyle, yerel tohumların köylüler tarafından satışı yasaklanınca, buğday bile ithal edilmeye başlandı. Bu gidişle yerli tohumların yok olmasını engellemek amacıyla son yıllarda farklı bölgelerde tohum takasları yapılıyor. İzmir'in Seferihisar Belediyesi tarafından ilki geçen yıl yapılan Yarımada Tohum Takas Şenliği'nin de bu hafta sonu ikincisi var. Geçen yıl binlerce köylü, 220 çeşit tohumun takasını bu şenlikte gerçekleştirdi. Daha sonra ikurulan serada ise 84 çeşit tohum çimlendirildi ve 21 bin fide, ücretsiz olarak verildi. Datça'da da Seferihisar Can Yücel Tohum Merkezi kuruldu. Takas şenliğinde biriken tohum mirası, artık bu merkezde korunuyor. 2. Tohum Takas Şenliği'nin tanıtımı, bugün Orhanlı Köyü'nde yapılacak. Yarın da Seferihisar kapalı pazar yerinde saat 10.30-18.30 arasında gerçekleştirilecek şenlikte, üretici stantları kurulacak, sergi ve paneller düzenlenecek.
Çoruh Vadisi'ni keşif turu
Doğu Karadeniz'de Kaçkar Dağları'nın güneyinde, en zorlu coğrafyalardan biri olan Çoruh Vadisi'nden son yıllarda iyi haberler geliyor. Önce Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR) ile doğa ve kültürel envanteri çıkarıldı, şimdi de Sırtçantam dergisinin yayın yönetmeni ve fotoğraf sanatçısı İsmail Şahinbaş'ın koordinatörlüğünde vadinin parkurlarını ve doğasını tanıtan Çoruh Vadisi adlı bir kitap hazırlandı. Kitap, Çoruh coğrafyasına kültürü ve tarihiyle tanımak isteyenler için iyi bir kaynak niteliği taşıyor.
EN SON HABERLER
- 1 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 2 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 3 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler
- 4 Yelkovan kuşlarının peşi sıra
- 5 Üstümüz başımız leopar
- 6 Bu oyunun seyircileri, cesaretli insanlar
- 7 Zamanın ötesinde bir albüm
- 8 7/24 şehirde yaşam
- 9 Sınırları koruyalım
- 10 Dümdüz bir karın, incecik beden için bahar diyeti kılavuzu