Cumartesi 13.10.2012
Son Güncelleme: Cuma 12.10.2012

Alman-Fransız karışımı lezzet durağı

Asmalımescit'ten Nişantaşı'na taşınan yeni La Brise, 25 çeşit biranın yanı sıra gerçek brasserie mutfağına da sahip. Ördekli ravioli, dana şinitzel, kremalı pırasa yatağında fileminyon listenin başında geliyor

Hatırlarsanız, 10 yıl kadar önce kentin en iyi restoranları Nişantaşı'nda toplanmıştı. Büyük mağazalar için tasarlanmış mekanlarda 40-50 kişinin yemek yiyebildiği küçük ama pahalı restoranlardı bunlar. Ekonomik krize dek bu mekanlar, böylesine az sayıda müşteriyle bile iyi kazanıyordu. 2001-2002 krizi, Nişantaşı restoranlarının sonu oldu; bazıları o dönemde üçüncü sınıf bir semt sayılan Tepebaşı'nda şanslarını denedi. Burada açılan restoranların fiyatları doğal olarak eskisinden daha makuldü. Kısa sürede Tepebaşı ve Asmalımescit'in gece dolaşmak için cesaret isteyen sokaklarına nur yağdı; kentin nabzı, akşamları bu bölgede atmaya başladı. Derken dükkanların dışına masa çıkarma uygulaması bir gecede tarihe karıştı. Kâr-zarar dengesini, ancak kaldırıma atılan birkaç masanın getirisiyle tutturabilen çoğu mekan için yeni uygulama, ölüm fermanı anlamına geliyordu. Bir süre dayandıktan sonra birer ikişer kapılarını kapatmaya ya da bölgeyi terk etmeye başladılar.
MENÜDE EKŞİ LAHANA MUTLAKA VAR
Asmalımescit'ten Nişantaşı'na taşınan ilk önemli mekan, La Brise adlı brasserie oldu. Brasserie, Fransızca 'bira yapan' anlamına, 'brasseur'den türetilmiş. Prusya işgal edince, Alman kültürünün ağırlıkta olduğu Alsace bölgesinden Paris'e kaçanlar, 1870'li yıllarda kendi yemek ve içki kültürlerini sürdürmek amacıyla farklı konseptte restoranlar açmışlar. Bugün brasserie'lerin menülerinde yer alan, Almanların Sauerkraut, Fransızların choucroute (şukrut) dedikleri ekşi lahana yemeği ve zengin bira çeşitleri bundan kaynaklanıyor. Brasserie'ler ahşap ağırlıklı duvarlarını ayna ve vitrayların süslediği, beyaz önlüklü garsonların beyaz örtülü masalara servis yaptıkları sade restoranlar. Gerçek brasserie konseptiyle La Brise'nin özgün mutfağı, Asmalımescit'te kısa sürede tutuldu. Tek önemli dezavantajı mekanın küçüklüğü, masa aralarının sıkışıklığıydı. Mim Kemal Öke Caddesi'ndeki yeni La Brise, önündeki ferah balkonu, geniş kapalı kısmıyla bu dezavantajından kurtulmuş. Başarılı mimari tasarımı yeni ortamda aynen korunmuş. Arkada, camekanın ardından mutfak görülüyor, sol taraftaki uzun ve şık bar da ortama çok yakışmış. Ördek konfi, Chateaubriand, patates salatası eşliğinde dana şinitzel, boeuf Stroganoff gibi klasik ana yemekler korunurken, yeni mekanda salata çeşitleri artmış; öğlen servisi düşünülerek croque monsieur, biri rozbif ve yabanturplu, diğeri somon füme ve keçi peynirli iki tartin eklenmiş. Ana yemeklerde yeni çeşitler arasında sarımsaklı tereyağı soslu levrek, limon ve lavanta soslu fırında piliç, beyaz fasulye, renkli biberler, ayı mantarı ve proscuitto eşliğinde kuzu incik, kırmızı şarapta poşe edilmiş armut ile sunulan fırın bonfile gibi yeni ana yemekler ilave edilmiş. Şarap listesi de zenginleşmiş. Belli başlı Türk ve yabancı şarapların yer aldığı listedeki 16 çeşit şarap kadehle de sunuluyor. Burası 25 çeşitle kentin en zengin bira menülerinden birine sahip. Biz sıcak taze incirli keçi peyniri salatası, kremalı pırasa yatağında fileminyon, ördekli ravioli, Bearnaise soslu ızgara bonfile ısmarladık. Yediklerimiz dört dörtlüktü. Yemeğin yanında iki kadeh şarap, iki de farklı ithal bira tattık. Üstüne de rom ile tatlandırılmış, fırından yeni çıkmış nefis milföyü paylaştık. Çok mutlu ayrıldığımız restoranda kişi başı 140 lira hesap ödedik.
AĞAÇLAR ALTINDA KAHVALTI KEYFİ
Haftanın yorgunluğunu hafta sonunda aileniz ya da dostlarınızla yapacağınız güzel bir kahvaltıyla atmaya ne dersiniz? RB lokantasının Bayrampaşa'daki havuzlu bahçesinde, su şırıltısına kulak verebilir, Giyimkent şubesindeyse meyve ve çam ağaçları altında dinlenebilirsiniz. Türk usulü serpme kahvaltının fiyatı, kişi başı 30 lira. Tel: (0212) 615 20 55
BEĞENDİKLERİM
Asmalımescit'in La Brise'yi Nişantaşı'na, Nişantaşlılar da La Brise'ye uyum sağlamış. Şimdiden hafta içi akşamlarda bile yer bulmak kolay değil. Bu özgün brasserie'de yemekler, servis ve ortam dört dörtlük.
BEĞENMEDİKLERİM
Nişantaşı'nın müzmin otopark sorunu burada da var. Gerçi kaldırım boyunca bir İspark mevcut, ama yer bulma olasılığı piyangoda orta düzeyde ikramiye kazanmak kadar düşük.
Mutfak *****
Servis ****
Ambians *****
La Brise
Mim Kemal Öke Cad. No: 11A Nişantaşı-İstanbul Tel: (0212) 244 48 46

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.