Dünyaya bedel Antep mutfağı
Gaziantep mutfağı kültürlerin harmanlanmasıyla zenginleşen ve tarihin derinliklerinden gelen müthiş bir geçmişe sahip. Asırların damıttığı lezzete, güneşin ve ateşin kattığı tat ekleniyor, Gaziantep mutfağını benzersiz kılıyor
BİRBİRİNDEN GÜZEL YEMEKLER
Güneşin ve Ateşin Tadı isimli bu eser aslında ilk adım. Geri kalanı için çalışmalar şimdiden başlamış. Emek veren herkese teşekkür etmek lazım içtenlikle. Edinmek isteyenler için Yapı Kredi yayınları tarafından basılmış bu eser bütün kitapçılarda mevcut. Gel gelelim bütün akşam boyunca benim tattığım ve sizlerle sosyal medyada an be an paylaştığım yemeklere. Bu arada unutmadan benimle yemek paylaşımları yapmak için www.facebook.com/ardaninmutfagi ya da www.twitter.com/arda_turkmen doğru adresler. Aklınıza takılan detayları sorabilir, pişirdiğiniz yemeklerin görsellerini benimle hiç çekinmeden paylaşabilirsiniz. Ben de bu bağlamda tattığım her yemeği anı anına takipçi dostlarımla paylaştım. Geceye 'öz çorba' ile başladık. İçinde iç Antep ve taze badem olan, içimi yumuşak, aroması ince, nefis bir başlangıç. Sonra ardı ardına pirinçli börek ve soğan aşı 'unut beni' geldi sofraya. Pirinçli börek bir çeşit puf böreği gibi ama alışılagelmişin dışında pirinç dolgulu. Soğan aşı ise tam benlik. Arpacık soğanlarla harmanlanmış köfteli bir tencere yemeği. Soğanları dağıtmadan ayarında pişirmek önemli. Yemeğin uzun sürede pişmesinden dolayı adı 'unut beni' imiş. Gece boyunca en nefis lezzetlerden biri 'kuru pirpirim aşı' idi. Ekşili bir ot yemeği olan bu inanılmaz tarifin içinde karnıkara da var ki gerçekten müthiş bir lezzet katmış tarife. Yemekler bu kadarla kalsa iyi, hemen ardından bulgurlu kırmızı biber dolması, pancar pazı sarması, zeytinyağlı patlıcan dolması, cacıklı Arap köftesinde oluşan bir koca porsiyon geldi önüme. Affetmedim, hepsini yedim. Bu lezzetler bulunmuşken kaçmaz, kaçırırsam Allah affetmez vallahi... Tam "Artık bu kadar mıyız, bitti mi?" derken son iki bomba geldi önüme: Firik pilavı ve ayvalı taraklık. "El insaf artık!" diyorum ama onları da silip süpürüyorum. Ayva ile etin uyumu zaten meşhur, bu tarifte de müthiş başarılı yorumlanmış. Antep mutfağı denince baklava ilk akla gelen tatlı. Baklavanın kendine has bir yenme şekli bile var. Üzeri çıtırlı katmanı elinizle ters çevirip üst damağınıza dayayarak ağzınıza atacaksınız ki damakta o çıtırlık ve aroma kalsın. Anlaşılan o ki yarın sabah beni uzun bir bisiklet turu bekliyor. Bu yemeklerin cezasını bisiklet üzerinde ödemeye peşinen razıyım ben. Bu hafta sizinle Gaziantep mutfağındaki vişneli köfteye yorum katarak yapmış olduğum versiyonla veda ediyorum. Hepinize lezzetli bir hafta sonu dilerim.
Vişneli kebap
YAPILIŞI
EN SON HABERLER
- 1 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 2 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi
- 3 Oysa her şey çok iyi gidiyordu
- 4 Sokaklar tenis kortuna döndü
- 5 Her şey bu ülkenin çocukları için
- 6 Bir rüyanın peşinde
- 7 7/24 şehirde yaşam
- 8 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 9 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 10 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler