Cumartesi 17.11.2012
Son Güncelleme: Cuma 16.11.2012

Fransızların macaron çılgınlığı

İş nedeniyle gittiğim Paris'te bol bol macaron yedim. Yapımı zor, o nedenle de pahalı bir tatlı macaron. Her ne kadar yediğim macaronlardan çok memnun kalsam da, bizim sütlü, hesaplı ve lezzetli tatlılarımızı unutmamak gerek

Geçtiğimiz hafta bir iş seyahati için Fransa'ya gittim. İş seyahati dediğim yine homini gırtlak üzerine bir yeme-içme fuarı, üzerinize afiyet. Sektörel trendler, farklı teknolojiler, yeni çıkan ürünler ile ilgili dimağımı geliştirme, vizyonumu açma üzerine bir seyahat. Bol bol yürüdüm olay fuar olunca. Hiçbir detayı atlamamak, hiçbir standı pas geçmemek lazım. Ben de o yüzden sabah kahvaltısını müteakip soluğu fuarda alıp, akşama kadar o stand senin, bu stand benim karış karış dolandım bütün fuarı. Ancak olayın içinde Paris de olunca sokaklar, Saint Germain, Champs Elysees, opera filan görülmeden geçilmez, hele ki yılın bu aylarında... Her sene bu aylarda yılbaşı kutlamaları için sokaklar hareketleniyor, büyük meydanlara fuar standı kıvamında bungalovlar kuruluyor ve Noel dönemi ile yeni yıl akşamı için hazırlık yapılıyor. Anlayacağınız yılbaşı curcunası şimdiden başlamış Paris sokaklarında.
YARATICILIKTA SINIR TANIMIYORLAR
Her kültürün kendine has bazı gastronomik lezzetleri var. Biz baklavamızla, İspanyollar tapaslarıyla, İskoçlar viskileriye gururlanır. Aslında Fransızların gastronomide gururlanacakları komple bir mutfakları var. Sadece şu ya da bu ürünle sınırlandırmak biraz haksızlık olur. Baget ekmekleri ve pastalarıyla adeta yaratıcılıkta bir üst boyuta geçmiş gibiler. Sokaklarda irili ufaklı pastaneler, tatlı dükkanları ve fırınlar mevcut. Fakat onlar bu branşı da kendi içinde farklı bir boyuta taşıyıp, tatlı statüsündeki ürünlerden birini apayrı konumlandırmışlar o da macaron. Macaron dediğimiz aslında içerik olarak çok basit malzemelerden oluşan ancak yapımı oldukça yorucu ve yıpratıcı küçük detaylar içeren bir tatlı. Temel olarak yumurta beyazı, pudra şekeri, toz badem ve farklı aromalar içeren bir tarif olmasına rağmen, ölçüsünü ve nefasetini tutturmak hakikaten zor zenaat. Fransızlar bu işte usta ve macaron konusundaki yaratıcılıkları sınır tanımıyor. Paris gezimin fuar dışında kalan bölümlerinde bol bol macaron tadımı ve arayışında bulundum. Malumunuz tatlıya karşı olan ekstra sevgim, macaron için de geçerli. Dışı hafif kıtırımsı ama ilk dokunuşta kırılan yüzeyi, içi köpük gibi yumuşak yapısı ve ortasında farklı aromalarla tadlandırılmış kremamsı dokusu ile Fransız macaronları damak testimden başarıyla geçtiler. İşte Paris'in en ünlü macaron markaları

MaIson L'arnIcol

Sadece macaron satmayan bu dükkan çikolataları, karamelli tatlıları, pastaları ve tabii ayrı bir şekilde konumlandırdıkları macaron bölümü ile lezzete atılan ilk adım oldu. Sadece macaronu değil, bence karamelli tatlıları da oldukça başarılı. Hani damakta değil, genizde kalan cinsten bir yoğun kıvamı ve tadı var buradaki macaronların. Zaten vitrinde yazan 'Gerçek macaronu burada bulursunuz' ibaresi de kendilerinden emin olduklarının en önemli göstergesi

Paul

Macaron konusunda bence zincirdeki en zayıf halka. Zaten kendilerini biraz daha Fransız pastanesi gibi konumlandırmışlar. Daha az ve özellikli macaron çeşitleri var.

La dure
Ülkemizde en çok tanınan macaron dükkanı La Duree. Tabii ki Türkiye pazarında ilk yatırımı yapması bunun en önemli sebebi. Önünde her daim kuyruk var, yerli ahali gibi turistlerin de en favori üç macaroncusundan biri.

Fauchon

Fauchon sanki şu ana kadar yukarıda sıraladıklarımdan birkaç tık üstte duran iki markadan biri. Lezzet konusunda ve macaronların teknik özellikleri olarak diğer saydığım ilk üç marka ile açık ara farkları var. Fiyat olarak da bu farkı anlayabilirsiniz. Layığı ile macaron alabileceğiniz iki adresten biri.

PIere Herme

Tattıklarım arasında benim damağıma en çok hitap eden, en güzel aromalara sahip macaron Pierre Herme'in macaronlarıydı. Sezona özel üretim macaronları burada bulmanız mümkün. Hatta sezonu bırakın, aylık olarak çıkartılan inanılmaz meyveler ve aromalar ile yapılan macaronlar var. Fiyatı pahalı olsa da fırsatını bulunca hayatta bir kere tadına bakmaya değer Aslında birbirinden farklı bir sürü marka var bu tatlıyı yorumlayan. Dediğim gibi yapımı oldukça zor, fiyatı da bu yüzden pahalı. Tek lokmalık bir macaron ortalama 2 avro gibi fiyatlara satılıyor. O yüzden Paris havasından hızlıca kurtulup, yurdumun lezzetli sütlü, hesaplı tatlılarına yönelmek iyi bir fikir gibi geldi.


X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.