Cumartesi 29.12.2012

Yılbaşı sofrasında ne olsun, ne olmasın?

2013'e sayılı günler kala herkesi yılbaşı telaşı aldı. 31 Aralık'ı evde geçirecek olanlar için küçük bir yılbaşı sofrası rehberi hazırladık

Yılbaşı akşamı dediğimiz, aslında bir koca yılı geride bırakıp, yeni umutlar ve yeni başlangıçlar için geriye saydığımız 31 Aralık akşamı. Nedense her yeni yıl geldiğinde bir çocuksu umut, bir saf iyi niyet oluşur insanın içinde. Geçirdiği yıl onun için verimsiz, başarısız, şanssız ya da sağlıksız geçmiş ise bir sonraki yılda bunların aksi olsun umudunu yeşertir insan haliyle. Benim için yeni yıl kutlamalarının en önemli olgusu dostlarla ya da aile ile aynı sofrada olmaktan geçer. Yeni gelen yıldan beklentileri paylaşmak, geçmiş yılın derdine sıkıntısına veryansın etmek, hayatta hâlâ kahkaha atabilecek onlarca sebep olduğuna kanaat getirmek için paylaşılan o sofranın tadı başka bir yerde yoktur. Bana sorarsanız yılbaşı sofrasında ne olsun diye size sıralayayım:
Bir kere önce hani yılbaşı sofralarının en akla gelen lezzeti hindi olsun, doğru şekilde pişerse hindi çok lezzetli olur, ama esas lezzeti sosundan gelir. Fırında pişen hindinden süzülen özsuyla yapılan sos lezzeti pekiştirir
Güzel bir iç pilav olsun, ister parça ciğerli, ister ciğersiz olsun lezzetli bir iç pilava yılbaşı sofralarında her zaman yer vardır. Bana sorarsanız iç pilavın esas oğlanı yeni bahardır. Kıvamında yeni bahar lezzetin ana unsuru, pilavın dönen renginin baş kahramanıdır.
En az üç çeşit zeytinyağlı olsun, tercihen yer elması, yaprak sarma ya da biber dolma ve topik kesin olsun. Topik eski bir Ermeni mezesidir ve çok lezzetlidir. Başrollerde nohut ve tahinin olduğu, yardımcı rollerde soğan, tarçın, yenibahar ve kuşüzümü gibi lezzetlerin olduğu harika bir zeytinyağlıdır. Denemyenlere şiddetle tavsiye ederim.
Güzel iki çeşit salata olsun, taze bahçe yeşillikleriyle bezenmemiş bir sofra eksik bir sofradır.
Ana yemek hindi yemem diyenler için güzel bir kestaneli kuzu incik yahnisi olsun. Tencerede uzun pişen müthiş güzel ve helmeli bir yemek olur. Arkadaşlarınız parmaklarını yer.

Tatlı olarak sütlü tatlı çeşitlerinden olsun, mutfağımızda o kadar çok var ki kolayca yapabileceğimiz, seçimi size bırakıyorum. Yılbaşı soframızda her ne olursa olsun, bol neşe, kahkaha, güzel dostlar, samimi aile fertleri, paylaşılan güzel zamanlar ve anılar olsun. Yeni yıla umutla ve olumlu beklentilerle girmek, hayatı paylaşmak adına...

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.