Kış soğuğu çekilmez bu güzel salep de olmasa
Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir salep. Orkide kökünden elde edilen bu muhteşem bitki, dondurmanın da ana maddesidir. Salebin marifeti bu kadar değil elbette, isterseniz onu hazırlayacağınız yemeklerde de kullanabilirsiniz
SALE BE MUSKAT EKLE YİN
Gerçek toz salep, marketlerde paketlerde satılan gibi değildir. O paketli saleplerden bir tepeleme kaşık ile bir fincan salep içersiniz, ancak gerçek salep ile formül çok daha basittir. Yukarıda yazdığım usul gerçek toz salep ile bir kupa fincan için bir çay kaşığı fazlasıyla yeterli oluyor. Tadı mı? Kelimelere sığmıyor... Bir arkadaşımın kayınvalidesi Aydın'dan gerçek salep yollamış, biz de nasiplendik tabii ucundan. Size şöyle söyleyeyim, piyasada içtiğiniz toz salepler ile uzaktan yakından alakası yok. Nefis bir koku, muhteşem bir tad. Sadece biraz şeker ilave etmek lazım. Hazırlaması bildiğiniz hazır toz salepler gibi değil. Esas usül bir yemeğe ya da tatlıya nişasta eklemek gibi. Bir kabın içine bir küçük çay kaşığı gerçek salep koyup biraz suyla sulandırıp hafif peltemsi bir kıvama gelince soğuk süte karıştırarak ekliyorsunuz, sonra da ateşin üzerine alıp şeker ilave edip yine karıştırarak koyulaştırıp içme kıvamına getiriyorsunuz. Şeker oranına dikkat, az koyarsanız acımsı olur, o yüzden şeker yerine bal da koyabilirsiniz. Benim önerim biraz da muskat eklemeniz, sütlü lezzetlere muskat ne kadar iyi geliyor, inanamazsınız. Ben çocukken anneannemin evinde sobası vardı, koyu kahverengi, bütün evi ısıtan. Ama o sobanın ısıtma amacı sadece eve yönelik değildi; kendi küçük, mahareti büyük o soba, anneannemin bizim için hazırladığı akşamüstü lezzetlerinin de baş mimarıydı. Yaşı bana yakınlar ve benden büyük olanların hâlâ özlemle andığı o nostaljik görüntü geliyor bazen gözümün önüne, sobanın üzerinde demlenen çaylar, pişirilen kestaneler, kaynatılan salepler... Keşke yine olsa demeden geçemiyor insan ... Bu hafta sizinle paylaşacağım tarif oldukça farklı, damak tadınıza uyacağını düşünüyorum. Levrek balığına salebin yakışacağını hiç düşünmüş müydünüz, hayırsa denemesi bedava...
Salepli levrek
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Fileto balığınızı izli tavada ya da düz yapışmaz tavada iki kaşık zeytinyağı ile her iki tarafı da pişecek sekilde ızgara edin. Başka bir tavada tereyağını eritin, soğanı hafif ateşte soteleyin, tüm baharatları ve tuzu ekleyin. Şarabı da ekleyip alkolü uçana kadar çektirin. Salep ve kremayı ekleyin, hafif karıştırın. Ateşin altını kapatıp balığı bu sosun içine koyun ve kapağını kapatın. Balık, sosun içinde iki dakika ağzı kapalı olarak, sosun koyulaşmasını bekleyip servis edin.
EN SON HABERLER
- 1 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 2 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi
- 3 Oysa her şey çok iyi gidiyordu
- 4 Sokaklar tenis kortuna döndü
- 5 Her şey bu ülkenin çocukları için
- 6 Bir rüyanın peşinde
- 7 7/24 şehirde yaşam
- 8 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 9 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 10 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler