Cumartesi 16.03.2013

Ada manzaralı meze şöleni

Suadiye Park'ın üst katında şimdi de Galatalı Balık adıyla bir restoran hizmet veriyor. Girit lakerdasından favaya, ahtapot mücverden uskumru filetosuna kadar birbirinden orijinal mezelerinin hepsi çok lezzetli

Daha önce gidip de mutlu ayrıldığım bir mekanın yerinde yenisi açılır, ben de bu yenisine gidersem bir tuhaf olurum. Yıllarca çalıştığım gazete binası, halı mağazasına dönüştükten sonra önünden geçerken, başımı başka yöne çevirten bir duygudur bu. Bir arkadaşımın davetlisi olarak, Suadiye'de, şimdi Galatalı Balık adıyla hizmet veren balık restoranından içeri girdiğimde de aynı şeyleri hissettim. Zira Suadiye Park'ın üst katındaki bu mekanda, daha önce hizmet veren iki balık restoranında da yemek yemiştim. Burası eskiden üstü açık bir teras katıydı. Kış aylarında bir alt katta yemek yenir, yaz akşamlarında teras açılır, bütün gün kızan zemin insanın ayaklarını yakardı. Şimdi buraya, modern, açılır kapanır bir tavan sistemi kurulmuş. Sadece hafta sonları talep fazla olduğu için, alt kat da devreye giriyormuş. Galatalı'nın büyük kozu, manzarası; Adalar adeta ayaklarınızın altında. Biz önce büyük mostra dolabına göz attık; mevsimin tüm balıkları mevcuttu ve hepsi taptazeydi. Masamıza oturur oturmaz, küçük tabaklarda, tadımlık iki mezeyle sımsıcak, kendi yaptıkları çeşitli ekmekler geldi. İyi bir balık lokantası mezelerinin orijinalliği ve lezzetiyle belli olur. Biz de bu restorana özgü mezelere odaklandık. Olabildiğince çok çeşit tatmak için de yarımşar porsiyon ısmarladık. Yavaş yavaş masanın üzeri donatıldı: Fava, lakerda, Ege otları kavurma, Bombay fasulyesinden ılık pilakinin yanı sıra, ince kıyılmış roka, kurutulmuş domates, fesleğen, ceviz ve hafif acılı yeşilbiber ile harmanlanan, nar ekşisi katılmış 'aragula' diye adlandırdıkları soğuk meze, ayrıca ızgara uskumru filetosu, zeytinyağı, tane karabiber ile halka halka kesilmiş kırmızı soğan ve dereotuyla sunulan Girit lakerdası ve tuzsuz peynirler, baharat, çamfıstığı ve zeytinyağıyla sunulan Girit ezmesi art arda sofraya geldi.
PAZI SARMASI BİR BAŞYAPIT
Ardından ahtapot mücver, lagos sarma, deniz mahsullü pazı sarma, deniz mahsullü enginar, balık köftesi, patlıcan üstünde lor peyniri, dereotu ve maydanoz ile hazırlanan Rum böreği de servis edildi. Mezelerin hepsi birbirinden başarılıydı. Özellikle fava, pilaki ve kendi hazırladıkları lakerda dört dörtlük, pazı sarma ise başyapıttı. Birer kadeh şarap eşliğinde hepsinin tadını çıkardık. Nihayet sıra ince pandispanya, kavrulmuş badem, Türk kahvesi, tarçın, balkabağıyla hazırlanan ve portakal suyu, keçiboynuzuyla tatlandırılıp ahududu sosuyla sunulan Galatalı special'a geldi. Hafif ve lezzetli bir tatlıydı. Bu nefis yemeği kahveyle noktaladık ve kişi başına 100 lira hesap bırakarak mutlu ayrıldık.
BEĞENDİKLERİM
Restoran 'Anadolu yakası tarzı,' olarak adlandırdığım orijinal balık mezelerinde çok başarılı. Balıklar taze, servis, ambians etkileyici; fiyatlar makul. Daha ne istenebilir?
BEĞENMEDİKLERİM
Şarap listesi, zengin ve oldukça uygun fiyatlı. Ama kadehle servis edilenler vasat şaraplar. Kadeh fiyatları da çok yüksek. Daha iyi çeşitlerin de kadehle sunulması ve fiyatların gözden geçirilmesi iyi olur.
Mutfak ****
Servis ****
Ambians ****
Galatalı Balık Plaj Yolu Sok. A Blok No: 18 Suadiye Tel: (0216) 410 39 49

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.