Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır
Osmanlı saray mutfağından eksik olmayan yoğurdu Sultan Süleyman, Fransız kralına ilaç olarak yolladı. Günümüzde Batılılar da yoğurdu tuzlu yemeyi keşfediyor
UYGUR METİNLERİNDE DE VAR
Uygur Türklerinin temel besin maddelerinden biri yoğurttu. Budist inançlarına göre, tanrılara yoğurt ve sütten yapılmış yiyecekler sunuyorlardı. Taklamakan Çölü'nün kuzeydoğusuna düşen, Karahoca civarında bulunan, 8. yy'dan kalma Uygur metinlerinde, yoğurt ve yoğrut ifadeleri geçmektedir. Kaşgarlı Mahmut tarafından 11. yy.'da yazılan Divan-ı Lügatit Türk ve Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig adlı eserlerinde yoğurt kelimesine rastlanır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde saray mutfağının vazgeçilmezi olan yoğurt, 16. yy'da Kanuni Sultan Süleyman tarafından, Fransa krallarından 1. François'ya ilaç olarak gönderildi. Kral, mide ve bağırsak rahatsızlıklarından şikayetçiydi, kullandığı ilaçlar işe yaramıyordu. Kralın annesinin isteği üzerine Kanuni, Yahudi bir doktoru Paris'e gönderdi. Osmanlı hekimi büyük bir gizlilik içinde sağdığı sütten yoğurt yaparak işe başladı ve mucizevi ilacı hazırladı. Bu tedaviyle iyileşen 1. François, yoğurda 'Ebedi hayatın sütü' ismini vermiştir. Ayranı ise MS 500'lerde Göktürklerin, ekşiyen süte su ilave etmeleri sonucu ortaya çıkardıkları iddia ediliyor.
Beş adımda mükemmel ayran nasıl yapılır?
İki su bardağı kaymaksız yoğurdu derin bir kapta çatal veya mikserle iyice karıştırın. Bir su bardağı sütü, yavaşça ekleyerek yoğurda yedirin. Ayranın köpüklü olabilmesi için karıştırma işlemi sırasında içine hava almasına özen gösterin. Son olarak bir-bir buçuk su bardağı suyu azar azar ekleyin. Su eklerken ayranın tadına bakın. Sevdiğiniz kıvamı yakaladığınızda tuz ekleyin.
Suçluluk hissetmeden yiyebileceğiniz bir tatlı:
Güllü yoğurt soslu, karamelize kayısı ve şeftali
Malzemeler:
Yoğurdu, gül reçeli ve gül suyuyla çırpın. Buzdolabında saklayın. Fındıkları, sıcak tavada kavurun. Kayısıların ve şeftalilerin çekirdeklerini çıkarıp, isteğinize göre ikiye ya da dörde bölün. Yapışmaz yüzeyli bir tavada her bir yüzünü, yüksek ısıda mühürleyin. Eğer tereyağını seviyorsanız, sotelemeden önce bir tatlı kaşığı tereyağı ve bir çay kaşığı şeker ekleyip eritebilirsiniz. Sotelenip renklenen meyveleri bir tabağa alın, fındıkları ekleyin. Sosu meyvelerin üstüne döküp servis edebilirsiniz. Daha hoş bir görüntü için, yoğurtlu sosu ayrı bir kapta da servis edip, meyveleri bandıra bandıra tadabilirsiniz. Gülgiller ailesinden gelen şeftali ve gül birbirlerine çok yakışıyor. Ama eğer gül reçelini sevmiyorsanız, bu tarifte bal, agave şurubu ya da pudra şekeri kullanarak yoğurdu tatlandırabilirsiniz.
EN SON HABERLER
- 1 Yavuz Bingöl halk ozanı olan annesi 'Şahsenem Bacı'yı anlattı: Yanlış giden kariyerime şekil verdi...
- 2 Dört ünlü aktör ile erkek modasını konuştuk: Giyinirken eşlerimizin fikrini alırız
- 3 Ayrılık hayatın gerçeği aslolan yaşamın kendisi
- 4 Annem Alzheimer’dı en son beni unuttu
- 5 Kronik inflamasyonu doğal beslenmeyle yenin
- 6 Çocuklar için güneş kremi ve gözlük vakti geldi
- 7 İlham kaynağım İstanbul
- 8 7/24 şehirde yaşam
- 9 Sanal dünya çocuklara okuldan tatlı geliyor
- 10 Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi