Buz kraliçesi: Dondurma
Günümüz koşullarında, dondurmanın her türünü, her an bulabiliyoruz. Ancak dondurucuların olmadığı dönemlerde, sıcak iklimli bölgelerde, buz kullanmak sadece çok zenginlerin sahip olduğu bir lükstü
MARCO POLO İTALYA'YA GETİRDİ
Eski Roma İmparatorluğu'nda da buz ve kar saklanıyordu, tatlı ve içecek yapımında kullanılıyordu. Bir rivayete göre, MS 60 yıllarında, aşırılıklarıyla ünlü İmparator Nero'nun çok sevdiği buzlu, ballı, fındıklı bir tatlı varmış ve ne zaman canı istese, köleleri koşarak dağlara buz ve kar toplamaya gönderirmiş. Buz karışımında meyve suyu yerine, süt ve şeker ilk defa Araplar tarafından kullanıldı. Bağdat, Şam ve Kahire'de çok sevilen bu sütlü, buzlu tatlı, dondurmaya ait ilk tariftir. Çin'de de MÖ 200 yıllarında sütlü ve pirinçli dondurulmuş karışımların kullanıldığına dair bilgiler var. Kayaçlarda ve mağaralarda oluşan güherçile de denilen potasyum nitratla karı karıştırıp, donduracakları kapların dışını kaplıyorlarmış. Bu teknik sayesinde donma noktası aşağı çekiliyormuş. Marco Polo'nun dondurmaya ait teknikleri (makarna örneğinde de olduğu gibi), Çin'de görerek İtalya'ya getirdiği düşünülüyor. 16. yüzyılda İtalya'da dondurulmuş tatlılara, özellikle sorbeye ait tarifler çok geliştirildi. Catherine de Medicis ve İtalyan şef takımı sayesinde, Fransa bu tatlılarla tanıştı. İlk başlarda sadece soylular tarafından tüketilen sorbe ve dondurma, 18. yüzyılda kafelerin açılmasıyla birlikte tüm halk tarafından tüketilmeye başlandı. 19. yüzyılda endüstriyel devrim ve buzdolabı, dondurucu, dondurucu konteynırların bulunmasıyla, dondurma sektörü gelişti ve besinlerin dondurularak kıtalar arası yolculuğu başladı.
Tek malzemeli muzlu dondurma
Kakaolu muzlu dondurma
Frambuazlı dondurma
Kahveli dondurma
Ananaslı dondurma
PEŞMELBA
Modern Fransız mutfak akımının öncülerinden Auguste Escoffier (1846-1935), 1880'li yıllarda Londra Ritz Oteli'nin kurucusu Cesar Ritz ile birlikte çalışmaya başladı. Bu iki duayen, İngiliz otelci Richard d'Oyly Carte tarafından Savoy Oteli işletmek için bir araya getirilmişti. 1890'larda Londra'nın en saygı duyulan şeflerinden biri haline gelen Escoffier, tam bir opera tutkunuydu. Savoy'daki konaklamaları süresinde, opera sanatçısı Dame Nelli Melba ( 1861-1931) ile güçlü arkadaşlık bağları kurdu. 'Drama Queen' olarak ün salan Avustralyalı operacı, 1893 yılında bir akşam, Escoffier'ye dondurmayı çok sevdiğinden ama ses tellerinin zarar görmesinden korktuğu için yiyemediğinden bahsetti. Hemen mutfağa koşan şef, çeşitli meyveler ve soslarla deneme yaparak dondurmanın soğukluğunu kıracak tarifler denedi. Sonunda favori kombinasyonunu seçti; şeftali, vanilyalı dondurma ve frambuaz sosu. Yoğun vanilyalı bir şerbetin içinde az süre pişirilen şeftalileri, frambuaz sosuyla kapladıktan sonra, vanilyalı dondurmayla servis etti. Fransızca şeftali anlamına gelen 'la peche' ile sanatçının adını birleştirip, tatlıya 'peche Melba' adını verdi. Escoffier, besteci Richard Wagner'in Lohengrin adlı eserine atıfta bulunarak, tatlıyı buzdan bir kuğu heykelinde sundu. Melba bu tatlıyı o kadar çok sevdi ki, gittiği farklı ülkelerde, değişik otellerde daima istekleri arasında bulundu.
Malzemeler
Yapılışı
Su ve şekeri bir tencereye alın. Vanilyayı boydan ikiye kesip, kazıyın ve tencereye ekleyin. Suyu bir taşım kaynatın. İçerisine şeftalileri ekleyin ve kısık ateşte 20 dakika pişirin. Hafif yumuşayan şeftalileri soyun. Frambuazları küçük bir tencereye alın, üzerine pudra şekerini dökün ve kısık ateşte 1-2 dakika ısıtın, kaynatmayın. Frambuazlar ve şeker, hemen eriyeceklerdir. Yüksek hızda birkaç dakika mikserden geçirin ve sosunuz hazır. Klasik tarifte şeftaliler ikiye bölünerek servis edilir, ancak dilediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz. Şeftalilerin üzerine frambuaz sosunu ekleyin, birkaç badem ekleyin ve vanilyalı dondurma eşliğinde servis edin.
EN SON HABERLER
- 1 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 2 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 3 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler
- 4 Yelkovan kuşlarının peşi sıra
- 5 Üstümüz başımız leopar
- 6 Bu oyunun seyircileri, cesaretli insanlar
- 7 Zamanın ötesinde bir albüm
- 8 7/24 şehirde yaşam
- 9 Sınırları koruyalım
- 10 Dümdüz bir karın, incecik beden için bahar diyeti kılavuzu