Eriyen mutluluk: Çikolata
Çikolatanın temel öğesi kakaonun kökeni Orta Amerika. Kakaonun varlığına dair en eski belgeler, M.Ö. 1100'lere dayanıyor. Mayalar ve Aztekler bolca kakaolu içecek tüketirdi. Bugün yediğimiz çikolataysa 1700'lerde üretilmeye başlananıyor
PARA YERİNE KAKAO TANELERİ
Çikolata ve kakao kelimeleri 'acı, ekşi su' anlamına gelen 'xocoatl'den geliyor. Maya ve Aztek toplumları tarafından da kakaolu içecekler çok tüketilirmiş. Olgun kakao tanelerinden yapılan baharatlı içeceğin yanı sıra yeşil ve ham kakao tanelerinin suyunu da içerlermiş. Bu uygarlıklar, ormanın tanrısı ve cennetin bahçıvanı 'Quetzalcoatl'a bağdaştırdıkları kakao ağacının tanelerini, değiş tokuşlarda, vergi ödemede, köle satın almada kullanmaya başlamışlar. Ancak, yabancılarla işler kötü gitmeye başlayınca, para kullanmaya başladıkları için tanrılarına kızmışlar. 16. yüzyıla dek, Avrupa'da kimsenin kakaoyla yapılan bu içecekten haberi yoktu. İlk olarak, 1502'de, Kolomb bu içeceği keşfetti. Ancak kakao tanelerini, 1528'de Avrupa'ya ilk getiren Cortes oldu. Bir efsaneye göre, Aztek kralı Moctezuma günde 50 fincan çikolata içiyordu. Cortes, Aztek kralını ziyaret ettiğinde kendisine ikram edilen kakaolu içeceği beğenmiyor, ancak Aztekler bu içeceğin 'tanrıların içeceği' olduğunu söyleyerek onu caydırıyorlar. İnanışlarına göre, bu içecek 'cennetin bahçıvanı' tarafından onlara, yani 'güneşin çocuklarına' verilmiş bir armağan. Kakao taneleri Avrupa'ya girdikten sonra, bugünkü sıcak çikolata'nın atası 'sıcak kakao' yapımında kullanılıyor. Yapılan ilk sıcak çikolata sadece kakao, su ve şeker karışımından oluşuyor.
EN DÜSTRİ DEVRİ Mİ
Bugün yediğimiz çikolatanın üretilmeye başlanması 1700 yıllarında, endüstri devrimi ile gelişmiş makineler kullanılması sonucu çikolata yağının elde edilebilmesiyle oluyor. O halde yaşasın endüstriyel devrim! Latince adı 'tanrıların besini' anlamında 'Theobromocacao' olan kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika'da üretiliyor. Kakao ağaçları dört yaşından sonra meyve vermeye başlıyor. 4-10 metre olan ağaç yılda iki kez ürün verir ve çıkan meyve, olgunlaştığında uzunluğu 35 cm kadardır. Bir meyvenin içinde yaklaşık 2,5 cm boyunda, 20-40 tohum, yani kakao çekirdeği bulunur. Etli, olgun meyvelerin içinden çıkarılan çekirdekler birkaç gün muz yaprağında mayalandırılır. Daha sonra güneşte kurutulur ve böylece çekirdekler fabrikada işlenmeye hazır hale gelmiş olur. Fabrikada temizlenen kakao çekirdekleri kavrulur ve öğütülür. Elde edilen macun görünümündeki sıvı çikolata yapımında kullanılır. Ayrıca preslenerek kakao ve kakao yağı elde edilebilir. Kavrulmuş kakao parçaları şekerle karıştırılır ve bir kapta ağır silindirlerle hamur haline getirilir. Bu hamur ince çikolata tabakalarına dönüştürülür ve ardından bu tabakalar kakao yağı katılarak yumuşatılır. Sonra dikdörtgen olukları bulunan bir makinenin içine koyulur. Oluklar içindeki silindirlerle çikolatayı yumuşak ve pütürsüz hale getirilir. Sonunda sıvıya dönüşen çikolata kalıplara dökülür ve soğutulur.
Çikolata köpüğü
Çikolatalı köpük, 'mousse au chocolat'nın, Fransız ressam Henri de Toulouse-Lautrec tarafından ilk tarifleri oluşturulmuştur. O, bunu çikolata mayonezi, 'mayonnaise au chocolat' olarak adlandırmıştır.
Gerekli mal zemeler :
Etap 1:
Etap 2:
Etap 3:
HAZIRLAN IŞI
Bitter çikolatayı küçük küçük kesip bain-marie usulü ya da mikrodalgada eritin. Genellikle mikrodalgada eritmeyin derler ama bence hiçbir sakıncası yok. Ancak mikrodalgayı düşük sıcaklıkta çalıştırıp, 45 saniyede bir kontrol edip karıştırmalısınız. Yüksek sıcaklıkla temas eden çikolata yanar. Erimiş çikolataya, ısıtılmış kremayı, zeytinyağını, yumurta sarısını ekleyin, spatula yardımıyla karıştırın. Çırpma teli kullanırsanız, erimiş çikolatanın içerisine hava baloncukları gireceğinden çabuk sertleşir, bu da mus yapımını zorlaştırır. İkinci etap için kremayı köpük haline getirin. Tahta bir kaşık ya da spatula yardımıyla yavaşça çikolatalı karışıma ekleyin. Bu sırada yumurta beyazını da, çırpıcı yardımıyla, yüksek hızda birkaç dakika çırparak köpük haline getirin ve aynı şekilde yavaşça, dairesel hareketlerle ekleyin. Eğer hızlı bir şekilde karıştırırsanız köpükler düşer. Servis bardaklarına doldurun ve tatmadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin.
Çikolata çeşitleri:
Çikolata ve içecek uyumları:
EN SON HABERLER
- 1 Hiçbir doğruluğu olmayan beslenme önerileri
- 2 İnsana güvenmekten vazgeçmeyin
- 3 Küçük sanatçılar için büyük deneyimler
- 4 Yelkovan kuşlarının peşi sıra
- 5 Üstümüz başımız leopar
- 6 Bu oyunun seyircileri, cesaretli insanlar
- 7 Zamanın ötesinde bir albüm
- 8 7/24 şehirde yaşam
- 9 Sınırları koruyalım
- 10 Dümdüz bir karın, incecik beden için bahar diyeti kılavuzu